Select Page

Sa praktične nastave na predmetu medicinska kozmetika - treća godina, smer: estetičar-kozmetičar

Medicinska kozmetika- kozmeticar

Predmet medicinska kozmetika-kozmeticar – prakticna nastava.

Upotreba mezopena u kozmetici: ovom metodom u kožu klijenta putem mikropovreda ubacujemo aktivnu supstancu.

Izbor aktivnih supstanci zavisi od problematike i stanja kože: lifting, hidratacija, alopecija ili preterana maljavost, bore, hiperpigmentacije, aknozna koža, strije.

Ovo je jedan savršen tretman koji počiva na načelima prirodne regeneracije tkiva u ubacivanja aktivnih supstanci u derm. Tretman se radi u lokalnoj anesteziji. Koža je nakon tretmana osetljiva i savetujemo klijentu mirovanje. Potrebno je raditi u sterilnim ili polusterilnim uslovima sa akcentom na dezinfekciju koze samog lica.

Procedura: priprema kože klijenta hemijskim čišćenjem, nanošenje anestetika, mikrodermiabrazija, tretman mezopenom, dezinfekcija, maska za umirenje i masaza hladnim cekicem. Tretman vidno podmlafjuje kožu. Optimalni rezultati vidljivi su u periodu od 14 do 30 dana nakon čega je moguće ponoviti tretman u zavisnosti od stanja kože i starosti.

Više o studijskom programu ESTETIČAR – KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Kozmetika

Kozmetika se odnosi na supstance čiji je cilj poboljšavanje ili zaštita izgleda ili mirisa ljudskog tela. Takođe postoji posebna vrsta kozmetike koja je dostupna u prirodnom obliku (npr. lekovito bilje).

Istorija

Prvi arheološki dokazi o korišćenju kozmetike su nađeni u Egiptu oko 3500. p. n. e. U Antičkoj Grčkoj i Antičkom Rimu su takođe koristili kozmetiku. Antički Rimljani i Antički Egipćani su koristili kozmetiku koja je sadržala otrove, kao što su živa i olovo. Na antičko carstvo Izraela je uticala kozmetika, kao što je zabeženo u Starom zavetu, gde Izabela boji svoje trepavice — oko 840. godine p. n. e. Biblija Ester opisuje brojnim epitetima, takođe.

U zapadnom svetu, početak kozmetike je bio u srednjem veku, iako je bilo dozvoljeno koristiti je samo među višim klasama.

Oko 1800. godine, šminku su prvenstveno koristile prostitutke, a kraljica Viktorija je javno objavila da je šminka neprilična, vulgarna i prihvatljiva samo za glumce.

Sredinom 20. vijeka, kozmetika se među ženama raširila u skoro svim industrijskim društvima širom svijeta.

Kozmetika se koristi preko hiljadu godina. Korišćenje kozmetike je dovelo tokom godina i do negativnih strana, deformiteta, slijepila i čak smrti. Primer toga je korišćenje cerusita (belog olova) da bi se prekrilo ženino lice, što se činilo tokom Renesanse, i slijepilo izazvano maskarom „Leš Lur“ (engl. Lash Lure) tokom ranih 1900-ih.