Select Page

Sa nastave na predmetu MASAŽE, smer: ESTETIČAR-KOZMETIČAR

Masaže

 

Na današnjem predavanju na predmetu masaže studenti su obnavljaji predhodno stečena znanja kako bi se pripremili za predstojeći kolokvijum.

Obnavljali su teme:

Masaža vulkanskim kamenjem – Hot stone masaža tj masaža vulkanskim kamenjem je jedinstvena tehnika masaže koja omogućava preplitanje termodinamičkih blagodeti bazaltnog kamenja i blagotvornih svojstava eteričnih ulja. Rezultat je izuzetno opuštajući doživljaj.  

Anticelulit masaža – Cilj anticelulit masaže je da rastegne kožu i potkožno tkivo, a samim tim da pojača cirkulaciju i izbacivanje toksina. Masaža se vrši od centra tretirane zone ka njenim krajevima, stručno rečeno od proksimalnih segmenata do distalnih.

Cervikalni sindrom – Pod cervikalnim sistemom se podrazumeva skup simptoma i kliničkih pojava koji su nastali kao posledica iritacije ili kompresije cervikalnih nervnih korenova u intervertebralnim otvorima. Ovaj problem se rešava hlađenjem. Sa ledom na drvenom štapiću brzim, kružnim pokretima stimulišemo problematičnu regiju. Nakon toga je pokrivamo peškirom desetak minuta a zatim masiramo područje.

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Masaža – vrste i tehnike

Pri odlasku u spa centar treba izabrati neki od različitih tretmana koji se nude. Neki od tretmana su češće u ponudi od drugih, ono što je zajedničko svima jeste to da svaki tretman pruža dovoljnu dozu uživanja ukoliko ga obavlja stručna osoba.

Ako niste ranije išli u spa centre, asortiman ponuđenih usluga vam može delovati pomalo zbunjujuće jer ne možete znati koja usluga šta nudi konkretno i kako izabrati baš onu koja je vama potrebna. Najčešća usluga koja se nudi u spa centrima je masaža.

Masaža je veoma dobra za centralni nervni sistem, poboljšava krvotok, ubrzava metabolizam, opušta mišiće.

Profesionalna masaža pomoći će vašem organizmu da se oslobodi toksinatako što stimuliše limfni sistem.

Ukoliko imate bolove ili se oporavljate od neke povrede, nakon masaže osećaćete se mnogo bolje.

Postoji više vrsta masaža:

  • Higijenska masaža koja potpomaže opšti razvoj organizma
  • Sportska masaža kojom se postiže bolja cirkulacija
  • Terapeutska masaža kojom se deluje na bolesni organizam

Zavisno od tehnike koja se koristi, postoje ručna masaža u koju npr. spadaju Švedska i Šiacu masaža, zatim hidroterapije koje se sprovode vodom, kriomasaže sa ledom, aeromasaže i mnoge druge.

Ručne (manuelne) masaže sprovode se upotrebom prirodnih mirisnih uljakoja ulaze u organizam kroz kožu i potom se šire kroz krvotok i tako pojačavaju cirkulaciju, opuštaju telo i oslobađaju ga od toksina.

Neke od najpopularnijih tehnika ručne masaže su Švedska masaža koja se smatra osnovnom preventivnom masažom, Šiacu masaža koja predstavlja japansku veštinu pritiska prstima kojom se kanališe životna energija čoveka,Tajlandska masaža koja podrazumeva masažu akupresurnih tačaka na telu i masaža toplim kamenjem kojom se deluje na energetske centre tela.