Select Page

ROSACEA

ROSACEA

Rozacea ili pojačano crvenilo na licu, predstavlja oboljenja lojnih žlezda lica. Može se javiti kod bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svetle puti i osoba sa izraženijim radom lojnih žlezda. Uglavnom se javlja između 30. i 40. godine, ali se može pojaviti i ranije.

Uzrok bolesti nije poznat, međutim, pretpostavlja se da može nastati kao posledica infekcije sluznice želuca bakterijom Helicobacter pylori, pod uticajem parazita Demodex follicularum,  pod klimatskim uticajem (sunčevo zračenje, hladnoća, vetar), konzumiranjem vrelih napitaka, ljute hrane i drugih faktora.

Rozacea traje godinama, a nekada i doživotno, pa je možemo nazvati i hroničnim stanjem kože lica. Počinje pojavom crvenila na jagodicama, nosu, bradi i čelu, koji u početku ne traju dugo i povlače se u potpunosti, međutim, epizode javljanja postaju sve učestalije i dugotrajnije, što posle više meseci ili godina rezultuje trajno crvenilo površine kože koje je uzrokovano jačom prokrvljenošću kapilara. Vrlo brzo se na takvoj koži javljaju papule, crvene upaljene akne bez vidljivog gnoja .

U cilju dobrog terapijskog pristupa, moraju se poznavati i stadijumi rozacee:

  • Prvi stadijum karakteriše crvenilo kože koji nastaje u stanju stresa i konzumiranjem toplih napitaka, ljute hrane, alkohola, ali brzo nestaje.
  • Drugi stadijum karakteriše trajno crvenilo koje dobija modar izgled kao posledica trajno dilatiranih kapilara i venula ( tzv. teleangiektazični stadijum).
  • Treći stadijum je najkarakterističniji, karakteriše se crvenim, upaljenim bubuljicama i cistama.
  • Četvrti stadijum je stadijum elefantijaze odn. povećanja kože i potkožnog tkiva što dovodi do zadebljanja i deformacije pojedinih segmenata lica. Nastaje kao posledica hipertrofije upaljenih lojnih žlezda. U ovom stadijumu se rozacea lako širi, pa je moguća pojava na bradi, ušnim školjkama, očima.

Ukoliko se jave simptimi karakteristični za prvi stadijum, važno je javiti se što pre dermatologu kako bi se pristupilo adekvatnoj terapiji i sprečilo dalje napredovanje.

Lečenje ovog oboljenja je kompleksno i individualno. Rozacea se teško leči zbog izuzetne reaktivnosti tako izmenjene kože na nanete preparate. Cilj lečenja rozacee kao hroničnog oboljenja koje ima svoje periode pogoršavanja i poboljšavanja, je da pacijent što duže bude bez kožnih promena nakon primenjene terapije.

Terapija koja se koristi može biti lokalna ili sistemska, a najvažnije je da pacijenti izbegavaju iritaciju kože, da koriste kreme koje duboko hidriraju kožu jer bez tih osnovnih mera nema boljitka ni pored primene terapije. Bitno je izbegavati poznate provocirajuće faktore koje sam već spomenula ili druge za koje su sami ustanovili da pogoršavaju njihov problem.

Lekovi koji se koriste u lokalnoj terapiji rozacee su iz grupe antibiotika u vidu losiona i krema, a u sistemskoj terapiji to su pre svega antibiotici iz grupe tetraciklina koje treba uzimati na preporuku lekara, u odgovarajućim dozama i na pravilan način, a to je da se vremenski odvoji uzimanje leka i mlečnih proizvoda koji otežavaju apsorpciju leka stvaranjem kompleksnih jedinjenja, čime se umanjuje efikasnost antibiotika iz ove grupe. Terapija je uglavnom dugotrajna i sprovodi se dok se ne postigne remisija, odnosno potpuno povlačenje promena na koži.

 

Mnoga istraživanja su pokazala da ulje divljeg origana može predstavljati mudru alternativu u lečenju ovog dermatološkog problema. Aktivni principi ovog ulja (flavonoidi, fenoli) pokazuju antimikrobni efekat i to ne samo na bakterije, već i na gljivice, viruse i parazite, što je vrlo značajno jer se pravi uzročnik rozacee ne zna.

Kako se rozacea javlja u životnom dobu kada pacijenti uglavnom imaju još neke hronične bolesti, lekovi kao što su vazodilatatori, blokatori Ca kanala, rifampicin… dodatno mogu ometati efikasnost pomenute terapije i znatno je produžiti.

Terapija rosacee podrazumeva upornost, jer ovo oboljenje zahteva dug tretman i izbegavanje svih pomenutih provocirajućih faktora.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI MAKEUP ARTIST

kurs upotrebe hemijskih pilinga

DA LI URADITI MICROSHADING ILI MICROBLADING OBRVA?