Select Page

Ritualni body art

Ritualni body art

Već milenijumima ljudi širom sveta koriste tela kao živa platna da bi dočarali iskustva iz prošlosti, životne težnje i motoe, vezu sa onostranim ili…samo da nabacaju na sebe slova sa menija nekog kineskog restorana. Oni ukrašavaju svoja tela, oslikavaju, tetoviraju, buše, proširuju, menjaju i tako ih prilagođavaju željenoj viziji. Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta. Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti.

Oslikavanje kanom najviše se praktikuje u Indiji i Pakistanu, a staro je više od 5000 godina. Pored toga što su dekorativne, ovakve šare mogu biti i korisne, jer blagodeti kane pomažu telu da se rashladi. Najčešće se ovim šarama ukrašavaju žene i to pred važne praznike, a posebno su raskošne one kojima se ukrašava nevesta pred čin venčanja.

Tetovaže takođe spadaju u body art. Za širenje popularnosti tetovaže u Evropi glavni krivac je Džejms Kuk. On je bio moreplovac, jedan od prvih Evropljana koji su obišli polinežanska ostrva i zahvaljujući kojem danas imamo zapise o njihovim tetovažama. Najstarija sačuvana mumija sa tetovažama datira iz perioda 3000 godina pne. U pitanju je Oci čovek iz ledenog doba. Njegove tetovaže bile su raspoređene po najbitnijim akupunkturskim tačkama tela i trebalo je da mu pomognu da eliminiše bol nastao usled bolesti zglobova.

Sve tetovirane egipatske mumije do sada pronađene su ženske. Iako na svim slikama, i drugim umetničkim delima iz tog perioda vidimo i muškarce i žene sa tetovažama, do sada su nađene samo ženske. Egiptolozi su došli do zaključka da je tetovaža, koja se uglavnom sastojala od tačaka i linija, služila kao garancija plodnosti.

Pirsing je nastao još u vreme Maja i Asteka. Svrha mu je bila slična kao svrha tetovaže: da približi čoveka bogovima, otera zle duhove i doprinese moćnom izgledu.

Istu svrhu imala je i skarifikacija ili pravljenje ožiljaka. Izvodila se tako što su se, po željenoj shemi, odsecale male trake kože i tako pravili ožiljci koji formiraju sliku. Ovih dana skarifikacija se vraća u modu kao 3D tetovaža.

Body shaping tj. oblikovanje tela jedna je od najozloglašenijih formi ritualnog body art-a. Dok su je jedni posmatrali kao način održavanja ideala lepote u određenim kulturama, drugi su videli kao varvarski čin. Najčešće su vršene izmene na oblicima glave, vrata i stopala.

Najstariji primerak preoblikovane ljudske lobanje nađen je u pećini Šandiar u Iraku. Vezivanje glave počinjalo bi mesec dana nakon što je dete rođeno i nastavljano je do 6 meseci. Izdužena lobanja označavala je pripadnost višoj klasi koja vodi poreklo direktno od bogova.

Vezivanje stopala ili lotus stopalo bilo je popularno u Kini tokom 10. veka. Izvodilo se na devojčicama od četvrte godine života i to tako što se nožni prsti slome, saviju, a onda čvrsto uviju gazom da bi se zaustavio njihov rast. Žena sa majušnim stopalima smatrala se nežnom i ljupkom, a sitan hod je bio privlačan muškarcima.

 

Seminar PUDER OBRVE 07.02.OD 10h – 17h na Akademiji Purity - prijave su u toku

puder obrve

Kurs SCENSKE ŠMINKE namenjen je svima koji žele karijeru šminkera u oblasti mode, televizije, pozorišta i scenskih umetnosti generalno

scenska šminka