Select Page

RECI NE TRANSFOBIJI - vežba studenata prve godine, smer: MAKEUP ARTIST

Reci ne transfobiji

20. Novembra su naši studenti sa prve godine smera MAKEUP ARTIST obeležili Međunarodni dan sećanja na žrtve TRANSFOBIJE.

Transfobija potiče iz negodovanja i neprihvaćanja prava pojedine osobe na ličnu koncepciju rodnog i polnog identiteta i izražavanja.

Transfobija je strah, gađenje, mržnja i diskriminacija prema osobama čije stvarno ili percipirano rodno izražavanje nije u skladu sa društveno pripisanim polom. 

20. Novembar se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije od 1998 godine kada je ubijena Rita Haster, trans žena iz Masačusetsa. Samo u protekloj godini prijavljeno je 238 ubistava trans osoba. Ova cifra ne predstavlja realnu sliku jer mnogi slučajevi ostanu nedokumentovani kao zločin iz mržnje. Taj termin je tek nedavno ušao u naš krivični zakonik kao “otežavajuća okolnost” pri izricanju kazne  počinitelju zločina.

Kao što možete primetiti naši modeli nisu samo muške već i ženske osobe koje podržavaju ovu akciju i protive se transfobiji.

Inspiracija za šminku bio je RuPaul’s drag race – američki reality show u kojem se takmiče muškarci karikaturno našminkani i preobučeni u ženske osobe žargonski nazvani DRAG QUEEN.

DRAG QUEEN – obično muškarac obučen u odeću ženskog pola i izuzetno ženstvenog ponašanja. Obično naglašavaju karakteristike ženskog pola a to su: šminka, trepavice, nokti i kosa kako bi se postigao komičan, dramatičan ili satiričan efekat. “Drag” (srp. krpa) je odeća koja se uglavnom pripisuje osobi suprotnog pola od onog ko ga nosi.Postoje mnogi veliki umetnici koji tumače ovakve uloge u filmovima, serijama, pozorištima i mjuziklima. Neki jednostavno vole osećaj prerušavanja u suprotan pol.

Prerušavanje muškaraca u žene potiče još iz antičke Grčke kada je ženama bilo zabranjeno da nastupaju u predstavama, tako da su muškarci glumili njihove uloge. Prerušavanje muškaraca u žene tada nije bila osuđivana u odnosu na današnje vreme. Takođe, u Prvom svetskom ratu zbog velike stope samoubistva na frontu, vojnici su odlučili da podignu moral međusobno i zbog manjka ženskih osoba u vojsci oblačili su se kao žene radi zabave.

Priprema i “stvaranje” ovakvog izgleda za jednog muškarca može potrajati satima. Počinje sakrivanjem kose kapom od lateksa kako bi perika izgledala što autentičnije. Zatim se pokrivaju obrve i nanosi ten kao i kod svakog šminkanja. Konture lica su veoma izražene i nalik ženskim a boje senke koje dominiraju su roze, ljubičasta, zelena, plava, zlatna, srebrna… Pošto se obrve potpuno pokrivaju crtaju se “lažne” veoma visoko iznad prirodnih kako bi se dobilo više prostora za nanošenje senke. Crni eyeliner, šljokice, cirkoni i dijamanti su nezaobilazni kad je drag queen u pitanju. Uz periku, žensku garderobu, duge nokte i visoke štikle ovi muškarci izgledaju kao karikatura žene.

Vežba inspirisana RuPaul s Drag Queen serijalom.

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE