Select Page

RAZLIKA IZMEĐU TOPLOG I HLADNOG VOSKA - prednosti i mane

Razlika između toplog i hladnog voska

DEPILACIJA HLADNIM VOSKOM

Osnovna prednost ove metode jeste u tome što ne možete da povredite kožu, odnosno ne možete da je opečete. Osim toga, ovaj način depiliranja veoma je jednostavan. Gotove trake za depilaciju, u raznim veličinama, možete kupiti u svakoj drogeriji. Dakle, nema nikakve posebne pripreme pre samog postupka uklanjanja dlačica.

Depilacija voskom u formi traka zahteva jedino da pažljivo odaberete trake u pravoj veličini, jer ona varira u zavisnosti od regije kojoj je namenjena. Ne mogu biti jednake trake za depilaciju nogu i nausnica.

Traku nalepite u smeru u kojem rastu dlake, pritisnite je da dobro prione za kožu, a zatim je naglim pokretom trgnite. Većina dlaka trebalo bi da jednim potezom bude iščupana iz korena. One sitnije, koje preostanu, uklonite istom trakom koju možete još jednom da zalepite, ili nekom manjom, na koju će bolje da prionu sitne dlačice.

Depilacija voskom predstavlja traumu za kožu, zato depiliranu zonu, nakon uklanjanja dlačica, lagano pređite vlažnom maramicom koju takođe možete naći u setu sa trakama. Maramicom

skidaju se ostaci voska, ali ona sadrži i tečnost koja deluje umirujuće na kožu. Posle toga, na kožu nanesite dečiji puder.

 

DEPILACIJA TOPLIM VOSKOM

Ova vrsta uklanjanja dlačica zahteva veštinu. Vosak se stavlja u posudu, pa se zagreva na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici. Veoma je važno da poštujete uputstvo za zagrevanje koje ćete naći u pakovanju voska, kako ga ne biste pregrejali i rizikovali da opečete kožu.

Depilacija voskom koji se prethodno zagreva zahteva određene mere predostrožnosti. Uvek prvo nanesite vosak na malu površinu, da biste proverili da li vam njegova temperatura odgovara. Tek kad ste se uverili da koži prija temperatura, nanesite vosak na celu površinu koju želite da depilirate.

Za razliku od depilacije hladnim voskom, toplim voskom uklanjanju se sve dlačice, jer način nanošenja (direktno mazanje na kožu) omogućava da svaka dlačica bude zahvaćena, što nije lako postići trakama za depilaciju. Ipak, depilacija voskom koji se zagreva ne odgovara osobama koje imaju problema sa krvnim sudovima.

Topli vosak

Najviše je zastupljen, a napravljen je na bazi kalofonijuma i voska, koji se zagreva na oko 60 do 70 stepeni. Na ovaj način dlačice se savršeno skidaju, jer ih vosak izvlači sa korenom. Mana mu je, ipak, nedovoljna higijena, jer se posle svakog klijenta smesa ponovo zagreva i cedi, pa se koristi i za sledeću depilaciju. Ponovnim zagrevanjem i ceđenjem niko sasvim ne može odstraniti orožali sloj kože od prethodnih depilacija, niti je moguće potpuno uništiti eventualne parazite sa kože, kao i gljivice, viruse i bakterije. Veoma mali broj kozmetičara baca jednom upotrebljeni vosak, jer tretman ne bi bio isplativ. Topli vosak se ne preporučuje ženama sa proširenim venama i kapilarima. Ako se nestručno radi mogu se izazvati podlivi, a ponekad i opekotine. Nepravilno otrgnut vosak izaziva i urastanje dlačica, pa i upalu folikula dlake.