Select Page

PROCES OSNIVANJA SALONA LJEPOTE KAO PRAVNOG LICA U BiH

SEMINARSKI RAD

Predmet: Zakonodavstvo i administracija

Tema: Proces osnivanja salona ljepote kao pravnog lica u BiH

Profesor: Željko Stanojević

Student: Stefanela Janković

 

 

Uvod

*1. Potrebna dokumentacija za osnivanje firme……………………………….

*2. Dobijanje riješenja o obavljanju djelatnosti………………………………..

*3. Izrada pečata…………………………………………………………………………..

*4. Registracija u poreskoj upravi,dobijanje ID broja i šifre djelatnosti……………………………………………………………………………………

*5. Otvaranje transakcijskog računa u poslovnoj banci……………………..

*6. Prijava radnog odnosa vlasnika i radnika……………………………………

*7. Podnošenje zahtjeva za fiskalizaciju………………………………………….

*8. Registracija u sistem PDV-a…………………………………………………….

*9. Imati prostor i puno pravo na korištenje…………………………………….

*10. Zaključak……………………………………………………………………………..

 

 

Uvod

 

Odlučili ste da pokrenete privatni biznis, cilj Vam je da otvorite svoj sopstveni salon ljepote u Bosni i Hercegovini. Prednosti pokretanja vlastitog biznisa su velike, od zadovoljstva pretvaranja ideje u realizaciju, upravljanjem preduzećem i timom ljudi (a ne biti podređen), fleksibilnog radnog vremena, ostvarenja dobiti i doprinosa u društvu. Potrebno je da se raspitate sta Vam je sve potrebno od dokumentacije za uspiješno osnivanje Vašeg salon ljepote.  Bez obzira da li Vaša odluka za otvaranje butika, apoteke, kozmetičkog salona ili ugostiteljskog objeka. Princip otvaranja firme za sve je isti, i za sve je ista dokumentacija potrebna. Prije nego što započnete postupak registracije d.o.o. , neophodno je da odredite poslovno ime.

 

*1 Potrebna dokumentacija za osnivanje firme

Prije svega vlasnik firme mora da bude državljanin Bosne i Hercegovine, tako da prvi dokument za osnivanje salona ljepote  je uvjerenje od državljanstvu.

Vlasnik mora da priloži sopstveni dokumenat kojim potvrđuje da je punoljetan

Nakon toga potrebno je  uvjerenje o poslovnoj sposobnosti.

Takodje morate izvaditi kod vašeg ljekara potvrdu o opštim i posebnim zdravstvenim uslovima, odnosno ljekarsko uvjerenje.

Potrebno je da imate i dokument o pravosnažnoj sudskoj presudi, rješenje o prekršaju ili da upravnim aktom nije izrečena mjera zabrane otvaranja firme, dok ta mjera traja, to jeste uvjerenje od nadležnog suda za prekršaje.

Naravno, potrebno je imati potvrdu da nemate neizmirenih financijskih poreza i drugih obaveza, odnosno uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama.

Nakon, prikupljenih svih ovih uvijerenja, gore navedenih, vlasnik svoje firme bi se trebao obratit notaru, kako bi mu izradio Odluka o osnivanju. Odluka o osnivanju, se priprema u 3 primjerka (za Sud, Banku te za osnivača). Sa pripremljenom odlukom o osnivanju za banku, osnivač uplaćuju kapital u jednoj od privrednih banaka, te zadržava primjerak uplatnice za Registraciju društva.

*2 Dobijanje riješenja o obavljanju djelatnosti

Nakon što je vlasnik prikupio svu potrebnu dokumentaciju, sljedeći korak je da ih priloži, i sačeka maksimalno 7 do 10 dana za dobijanje riješenja.

*3 Izrada pečata

Pri dobijanju riješenja o početku obavljanja poslovanja, prvo sto vlasnik mora da uradi, jeste izraditi pecat svog salona ljepote. Na pečatu je potrebno izdvojiti iste podatke koje ste dobili na rješenju (ime salona ili logo i puno ime i prezime vlasnika)

*4 Registracija u poreskoj upravi, dobijanje ID broja i šifre djelatnika

Nakon izrade pečeta slijede nove administrativne obaveze. Vlasnik firme je potom dužan u Poreznoj upravi zatražiti ID broj i obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta po šiframa djelatnosti. Pri zahtjevu za izdavanje ovih dokumenata, potrebno je popuniti posebni obrazac, priložiti kopiju Rješenja koje vam je dodijelila opštinska služba, te kopiju lične karte. Izdavanje ovih dokumenata traje do 24 sata. Nadležnoj Kantonalnoj inspekciji potrebno je podnijeti obavijest o početku rada (na memorandumu društva), kao i izjavu da se ispunjavaju svi zakonski uslovi o obavljanju djelatnosti  i kopija Rješenja o registraciji.

*5 Otvaranje transakcijskog računa u poslovnoj banci

Kod privredne banke (gdje je vlasnik društva uplatio kapital) otvara se poslovni račun. Nakon izdavanja dokumenata u Poreznoj upravi, sljedeći korak je otvaranje transakcijskog računa u banci. Dokumenta koje banke zahtjevaju od klijenata su otprilike ista. Potrebno je, pored zahtjeva, priložiti i ovjerenu kopiju rješenja o obavljanju poslovanja, ovjerenu kopiju ID broja i obavještenja o razvrstavanju poslovnog subjekta po šiframa djelatnosti, zatim ovjerenu kopiju CIPS-a te izjavu o nepostojanju računa nad kojim je određena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima.

Kod privredne banke (gdje je vlasnik društva uplatio kapital) otvara se poslovni račun.

Za otvaranje računa potrebno je donijeti Rješenje o registraciji, Statut ili Odluku o osnivanju, ID broj, Razvrstavanje od statistike, pspbnu iskaznicu i CIPS prijavnica (ovjeren kopije ili original na uvid).

Procedura je besplatna, a vremenski rok zavisi od banke.

*6 Prijava radnog odnosa vlasnika i radnika

Kako bi se legaliziralo poslovanje firme, potrebno je izvršiti prijavu vlasnika u radni odnos, osim ukoliko se ne radi o dopunskoj djelatnosti. Zakon o jedinstveno sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa nalaže da je svaki poslodavac dužan prijaviti zaposlenike u jedinstveni sistem porezne uprave.

U slučaju dopunske djelatnosti, vlasnik firme ne mora biti u radnom odnosu.

*7 Podnošenje zahtjeva za fiskalizaciju

Postupak fiskalizacije bi u registraciji firme mogao najduže potrajati, a ujedno je i najskuplja investicija koju vlasnik u startu mora napraviti. Podnošenje zahtjeva za fiskalizaciju se vrši odmah nakon prijave zaposlenika, odnosno vlasnika. Za početak, do završetka procedure zahtjeva za fiskalizaciju, vlasnik firme može raditi i bez fiskalne kase. Ona, ipak, predstavlja najveći novčani izdatak te za novu kasu, sa garancijom i gotovim softwareom, u prosjeku ćete platiti izmeđ 600 i 700 maraka.

*8 Registracija u sistem PDV-a

Nakon registracije firme, vlasnik iste sam odlučuje za prijavu u sistem PDV-a. Ukoliko planira godišnji promet manji od 50 hiljada maraka, vlasnik ne mora vršiti prijavu u sistem PDV-a, iako to može uraditi dobrovoljno.

*9 Imati prostor i pravo korištenja istog

Posljednji korak ka uspiješno otvorenom salonu ljepote je poslovni prostor. Bitno je da sva dokumentacija vezana za prostor bude uredna, i da registraciju na vlasnika nista ne osporava. U slucaju da je taj prostor tudje vlasništvo, takodje mora sva dokumenatcija biti uredna kako bi vlasnik salona bez problema mogao da iznajmi prostor od njegovog vlasnika. Za bilo koju djelatnost iz kozmetologije da se opredijelite da radite u svom salonu, bitno je da su prostorija za sebe. Treba da obratite pažnju na pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune prostorije u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tijela.

Prostorije u kojima se pružaju usluge manikira, pedikira i uljepsavanje koze lica i tijela moraju biti podeljene,  i ne mogu biti povezane sa prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje drugih dijelatnosti. Zidovi moraju biti čisti, bele ili neke druge svetle boje. Podovi u salonu moraju biti od čvrstog, vodonepropustivog materijala, ravni, pogodni za higijensko održavanje (čišćenje, pranje, dezinfekciju).

*10 Zaključak

Uspijeh jednog salona ljepote u BiH, i uloženi trud i novac naravno, nije samo u potražnji. Treba imati na umu i lokaciju salona, konkurenciju, uvijek biti uključen u svijet ljepote i sposobnost da im se prilagodite, higijenskim uslovima, i kvalitetnoj opremi. Zato,iako je velika potražnja za salonima ljepote, ne treba se zalijetati u posao bez dobre procijene i dobrog biznis plana. Dobra procijena, redovna njega i održavanje su zajedničke stavke i biznisu i ljepoti.

 

 

 

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

više informacija na telefon