Select Page

PRIPREMA MILODUHA U FITOTERAPIJI

Akademija za estetiku I kozmetologiju Purity

Seminarski rad
Predmet :Lekovito bilje
Tema: Primena miloduha u fitoterapiji

Prof.dr. Dragana Sekulović Student – Milica Dinić

Beograd 2019
Sadržaj:
1. Uvod 2.str.
2. Primena miloduha u fitoterapiji 4.str.
3. Zaključak 8.str.
4.Literatura 9.str.

Miloduh
Žbunasta višegodišnja zeljasta mirisna biljka visoka do 60cm. Stabljike su odrvenjene na bazi, listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi, na vrhu šiljasti, kožasti, sjajni, na licu i naličju prekriveni žlezdama sa etarskim uljem. Cvetovi su ljubičasti ili plavičasti, ređe ružičasti ili beli, grupisani u prividne klasove u gornjem delu stabljike i grančica.
Miloduh sadrži etarsko ulje, flavonoide hesperidin i diosamin, tanine, oleanolnu i ursolnu kiselinu, marubin. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol.
Ova žbunasta biljka raste na suvim, krečnjačkim terenima sredozemlja a kod nas je ima u planinskim pojasevima i istočnoj Srbiji.
Ova biljka osim što se gaji u lekovite svrhe, koristi se i kao ukrasna biljka, pa je možemo sresti i u baštama i dvorištima u našim krajevima.
Miloduh je aromatična, medonosna i dekorativna biljka.

Primena

Vekovima se koristi za tretiranje mnogih bolesti jer ima blago i bezopasno dejstvo na ceo organizam.
Najdelotvornija je kod upala i problema disajnih organa kao što su bronhitis, astma, upala pluća a kod smetnji od strane želuca i creva je nezamenljiva biljka.
Neka istraživanja su pokazala da ova biljka ima jako antivirusno dejstvo pa se laboratorijski testovi na HIV virus i dalje sprovode jer se pokazalo da suzbija razmnožavanje ovog virusa.Značajno je naglasiti da su testovi pokazali da nema štetnog dejstva na zdrave ćelije nego samo na obolele koje HIV virus zahvatio.
Istraživanje lekovitih svojstava ove biljke još uvek traje jer su prva laboratorijska ispitivanja pokazala pozitivno dejstvo na veoma širok spektar poremećaja i bolesti našeg organizma.
Pored ovog antivirusnog dejstva, koristi se i kod bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Kod promena na koži, ovo je biljka koja vrlo uspešno otklanja sve vrste promena na koži kao što su: psorijaza, ekcemi, upalni procesi, razne vrste seboroičnih ( svrab) promena i u te svrhe koristi se sveže pripremljen čaj od ove biljke.Ujedno, ovim čajem možemo i tretirati zdravu kožu kako bi sačuvala svoju elastičnost.Ova biljka se koristi i u vidu tinkture, koja ima isto dejstvo kao i čaj.
Izop se vrlo često koristi i u kulinarstvu, kao začinska biljka jer daje poseban ukus jelima i olakšava varenje hrane a koristi se i u kozmetičkoj industriji jer ulazi u sastav mnogih krema za negu lica i tela.
Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.
Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje hrane, a sastojci etarskog ulja deluju antiseptično.

Od miloduha se dobija izuzetno kvalitetno eterično ulje, koje se savršeno slaže sa esencijalnim uljem lavande, kadulje, ruzmarina i kamfora. Zbog sadržaja timola koristi se i kao antiseptik, ili kao sastojak zubnih pasti. Da bi se dobilo što kvalitetnije eterično ulje miloduh se prvi put kosi sredinom avgusta, a drugi put u prvoj polovini oktobra.

Recepti

Čaj – Sprema se tako što se jedna kašičica osušene biljke prelije šoljom kipuće vode. Zavisno od težine određene bolesti, dnevno treba da se pije jedna do tri šolje čaja. Kod lečenja grudnih i plućnih obolenja miloduh čaj može da se zasladi sa kašičicom meda.
Ulje – Šaka svežih cvetova i listova miloduha potopi se u pola litra maslinovog ulja i ostavi da odstoji na suncu nedelju dana. Nakon toga dobijeno ulje može da se koristi za masažu oduzetih ekstremiteta posle moždanog udara. Ovako dobijeno miloduh ulje pokazalo se delotvornim i kod noćnog znojenja i osetljivih pluća. Da bi postiglo željeni efekat treba popiti 15 do 20 kapi pomešanih sa malo vode, ili, još bolje, sa čajem od anisa.
Tinktura – Za popravljanje apetita savetuje se tinktura od miloduha. Dobija se tako što se šaka cvetova i listova potopi u litar rakije, ostavi da odstoji tri dana, a zatim se 10 do 15 kapi razređuje u malo vode i ispija pola sta pred obrok.

Zaključak
Zahvaljujući izuzetnoj lekovitosti, miloduh je postao pravi izazov za naučnike širom sveta. Japanski istraživači su potvrdili da njegov ekstrakt deluje protiv hiperglikemije i dijabetesa, ali i protiv raznih kandida gljivica i određenih bakterija.
Miloduh je veoma efikasna biljka.
Postoje podaci da se čajem ili tinkturom ove biljke može predozirati a jedina nuspojava koja je zabeležena je pojava bola u stomaku.

Literatura:
– http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:508081-Miloduh—sveta-biljka-cisti-telo

– https://www.mocbilja.rs/index.php/proizvod/caj-od-nadzemnog-dela-miloduha/

– https://herbanatura.rs/izop-miloduh-hyssopus-officinalis-poznat-kao-lek-za-sve-bolesti-istrazivanja-govore-da-sprecava-razmnozavanje-hiv-virusa-recept-za-caj/

– https://www.magicnobilje.com/vesti/aktuelno/229286/miloduh-za-pluca-precica-za-jetru-babin-zub-za-sterilitet-i-hemoroide

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon