Select Page

PRIMENA VITAMINA C U KOZMETOLOGIJI

SEMINARSKI RAD

 

Primena vitamina C u kozmetologiji

 

 

Sadržaj:

 

 1. Uvod ……………………………………………………………………………………………………………………..3
 2. Vitamin C i njegov prodor kroz kožu………………………………………………………………3
 3. Razlika između čistog vitamina C i njegovih derivatskih oblika………………….3
 4. Efekti vitamina C na kožu………………………………………………………………………………….4
 5. Nedostatak vitamina C i simptomi na koži…………………………………………………….4
 6. Primena kućnih preparata sa vitaminom C……………………………………………………5
 7. Tretmani kod kozmetičara i u dermatološkim ordinacijama……………………….5
 8. Odabir preparata sa vitaminom C…………………………………………………………………..5
 9. Vitamin C u serumu…………………………………………………………………………………………..6
 10. Vitamin C u kremi………………………………………………………………………………………………6
 11. Zaključak………………………………………………………………………………………………………………7
 12. Literatura……………………………………………………………………………………………………………..7

 

 

 

 1. Uvod

 

Sve veći broj osoba se okreće prirodnim sastojcima koji pomažu lepoti i problemima na licu, pojavi akni i prvih bora. Vitamin C je jedan od najznačajnijih prirodnih sastojka krema za negu lica. Vitamin C je jedan od najbolje istraženih sastojaka, a njegova delotvornost dokazana. To je i jedan od razloga što je veoma popularan. On  je nestabilan u kremama, i velika je “nauka” kako naći dobar vitamin C, odnosno dobru formulu koja ima odgovarajuću koncentraciju ovog vitamina. Takođe se postavljaju pitanja kako i kada koristiti ovaj vitamin, u kombinaciji sa kojim proizvodima.

 

 1. Vitamin C i njegov prodor kroz kožu

 

Vitamin C je molekul koji je rastvorljiv u vodi i u prirodnom obliku se zove askorbinska kiselina. Može da se koristi za svaki tip kože. Međutim, ima dva nedostatka: nestabilnost na vazduhu i teško prodiranje kroz epidermis.

Koža se sastoji od dva sloja, gornjeg sloja ili epidermisa i donjeg sloja ili dermisa, a odvojeni su epidermo-dermalnom barijerom. Epidermis se sastoji od brojnih ćelija koje se zovu keratinociti, a procesom keratinizacije se pomeraju prema površini. U procesu gube svoje delove, poput citoplazme, enzima i na kraju izgube i samo jezgro. U dubljim slojevima epidermisa, keratinociti su u obliku kvadrata, imaju jezgro i metabolički su aktivni, za razliku od ćelija na površini koje su metabolički „mrtve“, spljoštene i gusto zbijene. Ćelije epidermisa su međusobno povezane lipidnim slojem i zbog toga u vodi rastvorljiv molekul vitamina C teško prodire kroz lipidni sloj.

 

 1. Razlika između čistog vitamina C i njegovih derivatskih oblika

 

Čist vitamin C je askorbinska kiselina i u tom obliku je najdelotvorniji i najbolje prodire kroz slojeve kože. Međutim, zbog nestabilnosti na vazduhu, farmaceutska industrija je pokušala da napravi stabilni molekul koji će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu, a koji će moći i da prodre kroz kožu. Dodatak fosfatne grupe molekulu askorbinske kiseline daje veliku stabilnost na vazduhu, ali se taj oblik sporo konvertuje u čistu askoribinsku kiselinu i sporo prodire kroz kožu. Askorbilglukozid takođe omogućava dobru stabilnost molekula i prodiranje kroz kožu, ali nije poznat stepen konverzije u askorbinsku kiselinu. Derivati, poput palmitata koji sadrže lipidne ovojnice, omogućavaju prodiranje vitamina C kroz kožu, ali ostaje pitanje njihove stabilnosti i konverzije u askorbinsku kiselinu.

 

 1. Efekti vitamina C na kožu

 

VITAMIN C JE NAJOBILNIJI ANTIOKSIDANS U KOŽI i igra važnu ulogu u zaštiti od oksidativmog stresa. Izlaganje UV zračenju, kao glavnom izvoru oksidativnog stresa, smanjuje količinu vitamina C u koži.

VITAMIN C U ZAŠTITI OD FOTOSTARENJA – UV zračenje indukuje stvaranje slobodnih radikala u koži koji pokreću lančanu reakciju čji je krajnji rezultat oštećenje ćelija (direktno oštećenje ćelijske DNK, oštećenje ćelijske membrane i proteina, uključujući kolagen i elastin). Kao antioksidns, vitamin C je podjednako efikasan u zašiti i od UVB i od UVA zraka, a u kombinaciji sa vitaminom E njegovo delovanje se povećava četvorostruko. Za optimalnu zaštitu od sunca potrebno je koristiti preparate koji pored UV filtera sadrže i antioksidanse (vitamin C i E).

VITAMIN C JE NEOPHODAN ZA SINTEZU KOLAGENA– Posle 30. godine života, gubi se sposobnost stvaranja kolagena, koji je nužan za mladost, elastičnost i čvrstinu kože. Klinička ispitivanja su pokazala da topikalna primena vitamina C povećava aktivnost fibroblasta i sintezu kolagena kako u mladoj, tako i u ostareloj ljudskoj koži. Drugi važan uticaj na kolagen sastoji se u inhibiciji sinteze enzima koji učestvuju u razgradnji kolagena u koži.

VITAMIN C PROTIV FLEKA NA KOŽI  – Vitamin C inhibira aktivnost enzima tirozinaze u koži i na taj način smanjuje stvaranje melanina.

VITAMIN C PROTIV UPALA (ANTIINFLAMATORNO DELOVANJE) – Vitamin C smanjuje oslobađanje proinflamatornih citokina, supstanci odgovornih za nastajanje zapaljenskih procesa  u tkivu. Zbog toga ima potencijalnu ulogu u tretmanu inflamatornih oboljenja kože kao što su akne i rozacea, kao i u sprečavanju postinflamatornih hiperpigmentacija (fleke posle akni, laserskih procedura, hemijskog pilinga).

 

 1. Nedostatak vitamina C i simptomi na koži

 

Simptomi nedostatka vitamina C (poznati kao skorbut) pojavljuju se nakon koncentracije askorbinske kiseline u plazmi ispod 10 mikromolarnih (μM), što može biti sprečeno konzumiranjem do 10 mg askorbinske kiseline dnevno. Kožne manifestacije skorbuta rezultat su smanjenja sinteze kolagena, što dovodi do poremećaja vezivnog tkiva i krhkosti krvnih sudova.

 

 1. Primena kućnih preparata sa vitaminom C

 

Kod kuće je nabolje svakodnevno koristiti različite lokalne antoksidanse, posebno vitamin C, E i A. Vitamin C i E su najefikasniji u obliku seruma, a vitamin A u obliku gela ili kreme. Vitamin C i E je najbolje aplikovati ujutru kako bismo neutralisali kiseoničke radikale koji nastaju od spoljašnjih faktora, u prvom redu od UV zračenja i pušenja.

 

 1. Tretmani kod kozmetičara i u dermatološkim ordinacijama

 

U dermatološkim ordinacijama je preporučljivo koristiti tretmane koji podstiču stvaranje kolagena kao što su microneeedling (dermaroller), plazma bogata trombocitima  i frakcionisani laseri.  U procesu stvaranja kolagena potrebno je u kožu uneti i vitamin C i hijaluronsku kiselinu, ali i različite antioksidanse. U ordinacijama se navedeni sastojci mogu aplikovati mezoterapijom kako bi osigurali idealanu podlogu za razvoj čvrstog kolagena. Na taj način se može odložiti starenje kože. Da bi se potencirali efekti tretmana, potrebno je nastaviti sa svakodnevnom primenom antioksidansa kod kuće.

 

 1. Odabir preparata sa vitaminom C

 

Koncentracija vitamina C bi trebalo da bude između 10 i 20 %. Prema kliničkim ispitivanjima koncentracije preko 25 % nemaju veću efikasnost, ali mogu da izazovu veću iritaciju.
Zbog nestabilnosti molekula vitamina C na vazduhu, potrebno je dobro pogledati rok trajanja proizvoda i način na koji je čuvan na policama prodajnog mesta. Upravo zbog ove karakteristike, bolje je birati serume koji sadrže manju količinu seruma jer će se proizvod sigurno potrošiti pre nego što izgubi svojstva.
Takođe, treba obratiti pažnju na to da je bočica tamne boje, a kod kuće ga je preporučljivo držati na hladnom i tamnom mestu. Vitamin C bi trebalo da bude svetlo narandžasto –smeđe boje, a ako promeni boju u smeđu, ne sme se koristiti jer neće biti efikasan, a čak može prouzrokovati iritaciju kože.
Vitamin C, iako je jak antioksidans, bolje deluje kada je u kombinaciji sa više antioksidansa, posebno vitaminom E. Zato je bolje koristititi one serume koji imaju više od jednog antioksidansa.

Prema tome, prilikom kupovine proizvoda treba obratiti pažnju na sledeće:

 1. Optimalna koncentracija vitamina C u serumu je 10-20 %
  2. pH seruma ispod 4 omogućava prodiranje vitamina C kroz kožu
  3. Prirodni oblik vitamina C, askorbinska kiselina najbolje prodire kroz kožu i on je jedino efikasan u tom obliku
  4. Rok trajanja proizvoda
  5. Uskladištenost proizvoda
  6. Kod kuće držati na tamnom i suvom mestu i dobro zatvoriti bočicu

 

 1. Vitamin C u serumu

 

Ciljano deluje na oksidativni stres, smanjuje znakove starenja i umoran izgled kože. Namenjen je osobama koje žele da ublaže pojavu dubokih bora i koriguju gubitak čvrstine kože. Ako se kombinuje se sa aloe verom, ublažava upalne procese, u kombinaciji sa jojobom  umiruje opekotine, u varijanti sa hijaluronskom kiselinom i kolagenom, daje glatkoću koži i popunjava pliće bore. Vitamin C, najbolje deluje kada je u kombinaciji sa više antioksidansa, posebno vitaminom E.
Nanosi se laganim pokretima uglačavanja, svakog jutra ili večeri, na čistu i suvu kožu, izbegavajući područje oko očiju. Količinu seruma veličine zrna graška  potrebno je  naneti na lice, vrat i dekolte  samostalno ili pre  kreme za dan/noć ili ga umešati u  kremu. Odmah nakon   toga  može se naneti šminka.

 

 1. Vitamin C u kremi


Kao veoma efikasan antioksidans, čist vitamin C snabdeva kožu energijom i efikasno je štiti od slobodnih radikala koji nastaju usled dejstva UV zračenja i zagađivača iz spoljašnje sredine, a  vodeći su uzroci prevremenog starenja kože. Vitamin C se može kombinovati sa drugim sastojcima u kremama za lice – dnevnim, noćnim, kao i antiridima. U kombinaciji sa koenzimom Q10, pruža dodatnu hidrataciju, sprečava pojavu tankih linija i bora i snabdeva kožu potrebnom energijom. Vitamin C u kremama takođe podstiče i sintezu kolagena, najzaslužnijeg proteina za postizanje lepe i zategnute kože. Poznato je da manjak l-askorbinske kiseline smanjuje sintezu kolagena, zbog čega opada tonus kože.

 

 1. Zaključak

 

Pored toga što je odličan za zdravlje unutrašnjih organa, jača imunitet, značajan je za regeneraciju tkiva, sintetiše neurotransmitere doprinosi zdravlju zuba i desni, itd., vitamin C je takođe našao svoju široku primenu i u kozmetologiji, gde ima veliku delotvornost, pa je sve zastupljeniji u kremama i serumima.

 

 1. Literatura

 

 1. https://www.vichy.rs/le-vichy-mag/DERMATOLOG-ODGOVARA-%E2%80%93-ZA%C5%A0TO-ODABRATI-VITAMIN-C/vmag65060.aspx
 2. https://budilepa.com/2019/11/dermatolog-vitamin-c-u-kozmetici/
 3. https://minutzamene.com/vitamin-c-za-lice/
 4. https://apotekalaurus.rs/blog/vitamin-c-u-proizvodima-za-negu-koze/

 

 

 

Seminarski rad

Predmet: Primenjena kozmetologija I

Tema: Primena vitamina C u kozmetologiji

Mentor: Prof. Ivana Stanojević

Student: Anastasija Lazić

Beograd, 2019.

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853