Select Page

PRIMENA SHEET MASKE KOD MASNE KOŽE

Maske za negu lepote lica nisu izum moderne kozmetičke industrije. Još pre više hiljada godina Egipćanke i Grkinje stavljale su maske na lice, a i Rimljanke su znale da cene vrednost sredstava za negu lepote.

Kada bi krenuli kroz istoriju, naišli bismo prvenstveno na Kleopatrinu masku na bazi peskovite zemlje, zatim na rimsku masku od graškovog brašna, švedsku masku od mladog sira, američku masku od krompira, masku čuvene glumice Marije Montez sačinjenu od belog pasulja, meda i ulja.

Sve ove maske su sluzile za hidrataciju kože, čišćenje, glančanje i matiranje masne kože. Takođe su koristile i za omekšavanje i hranjenje ispucale kože.

Anatomija kože

Koža je najveći ljudski organ. Kao periferni organ koji dolazi u kontakt sa spoljašnjom sredinom, ima jako bitnu barijernu funkciju. Koža sa jedne strane sprečava prodiranje stranih materija

I mikroorganizama iz spoljašnje sredine u organizam, a sa druge strane sprečava gubitak vode iz organizma.

 

Funkcije kože

  • Zaštitna uloga – koža štiti telo od mehaničkih, fizičkih i hemijskih draži
  • Termoregulatorna funkcija – koža održava termoregulaciju, čuva i odaje toplotu tela
  • Učestvuje u stvaranju vitamina D – koji je bitan za očuvanje kostiju
  • Koža je imuni organ – učestvuje u imunitetu

 

Građa kože

Koža se sastoji iz 3 osnovna sloja:

Epiderm – površni sloj

Derm – srednji sloj

Hipoderm – potkožni sloj

Epiderm je najpovršniji sloj kože (onaj koji vidimo), on ima osnovnu zaštitnu ulogu jer predstavlja barijeru. Između njega i derma se nalazi membrana (bazalna) koja predstavlja pravu granicu između organizma i spoljašnje sredine.

Derm

Derm je srednji sloj kože u kome se nalaze svi bitni elementi, žlezde – lojne i znojne, koren dlake, kolagen i elastična vlakna, a kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji vaskularizuju i inervišu kožu.

Hipoderm

Hipoderm je poslednji sloj kože, koji se uglavnom sastoji od masnog tkiva, različite je debljine u zavisnosti od regije tela. On predstavlja “izolacionu“ zonu, da se preko kože ne bi bespotrebno gubila toplota.

Koža je organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim lošim uticajima: sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha. Na izgled kože utiče unutrašnjost tela: stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost i loše navike. Ona je uvek odraz stanja organizma.

Tipovi kože:

Normalna koža

Koža koja izgleda glatko, zategnuto i zdravo, koja nije ni masna, ni suva. Ima male, jedva vidljive pore.

Masna koža

Koža koja se sija, sa proširenim i vidljivim porama. Tekstura može ići od hrapave do glatke, a na ovakvom tipu kože se često mogu videti mitiseri.

Suva koža

Koža koja koja se peruta, ima sitne pore, može imati sitne mitisere, daje osećaj zategnutosti ali kao da je samo površan sloj zategnut, ne cela debljina kože. Ovakva koža ponekad svrbi.

Kombinovana koža

Koža koja je mestimično suva, mestimično normalna, a u nekim regijama i masna, čelo i regija oko vilice ili brada su obično masni. Obrazi su obično suvi.

Masna koža

Ovaj tip kože je prepoznatljiv po proširenim porama, masnom odsjaju i debljoj koži lica, kao i po problemima sa mitiserima, bubuljicama i drugim nedostacima kada je koža lica u pitanju. Masna T-zona (čelo, nos, brada) jeste jedna od glavnih karakteristika masne kože. Problematično je i to što kod osoba sa ovim tipom kože, nisu samo ove regije masne, već i cela površina kože lica, a vrlo često imaju problem i sa masnom kosom.

Zbog čega dolazi do masne kože? Ova pojava je zapravo posledica pojačanog lučenja sebuma – spoj lipida kojeg stvaraju i izlučuju lojne žlezde u dermisu, a uzroci mogu biti različiti – nasledni faktor, loša ishrana, stres, hormonski disbalans, kao i pogrešna nega kože. Masna koža lica zahteva konstantnu i adekvatnu negu odgovarajućim kozmetičkim sredstvima.

Vrste maski za masnu kožu

Maske na bazi gline, citrusnog voća, meda, vitamina C i B6, kalijuma, „peel-off“ maske, sheet odnosno list maske, predstavljaju najbolji izbor za ovaj tip kože. Maske napravljene od pomenutih sastojaka pre svega smanjuju količinu lučenja sebuma koji je glavni uzrok za nastanak masne kože, zatim smanjuju vidno proširene pore, hidriraju je, vraćaju elastičnost.

Sheet maske ili takozvane list maske predstavljaju srce korejske rutine za negu kože. List maske su „prepreka“ za preterano lučenje sebuma koji čini kožu masnom, omogućavajući da svi aktivni sastojci prodru u dermis i zaista urade ono sto je potrebno. U slučaju masne kože, najvažniji efekat jeste kontrolisanje lučenja sebuma i hidriranje kože. U istraživačke svrhe izabrana je sheet maska sa dodatkom vitamina B6.

Sastav maske : Vitamin B6, vitamin C, destilovana voda, UV-zaštitni faktor

Aktivni sastojak je vitamin B6

Upotreba: Temeljno očistiti lice (ašminkovanje), otvoriti masku i pažljivo je naneti tako da prekrije celo lice vodeći računa o očima, nosnom otvoru i ustima.

Masku držati 15 do 20 minuta, a potom je ukloniti mlakom vodom. Postupak se može ponavljati 2 do 3 puta sedmično. Maska je jednostavna za upotrebu pa se može primenjivati i u kućnim uslovim

Istraživanje

Odabrano je 10 klijenata sa masnom kožom, na kojima se vršila primena maske u trajanju od mesec dana, 2 puta sedmično. Pre samog početka procesa pregledan je svaki klijent i utvrđena je dijagnoza i odgovarajuća terapija. Pregledani su pomoću kozmetičke lupe i izvršen je daktilni pregled (prstom).

Utvrđen je fototip kože, turgor, osetljivost i elastičnost.

Nakon pregleda i razgovora sa klijentima pomoću kojeg su dobijene informacije o mogućim alergijama na određene supstance koje se nalaze u maski, započet je proces primene proizvoda.

Maska se primenjivala po upustvu sa pakovanja. Klijenti su u kućnim uslovima redovno umivali lice bez primene drugih kozmetičkih preparata kako bi rezultat upotrebe sheet maske bio što realniji.

Pre primene proizvoda, svakom klijentu je odrađeno kozmetičko čišćenje lica pomoću Garnier pure activ micelarne vode koja je odlično uklanja šminku, prašinu, nečistoće i višak sebuma sa kože lica, što je veoma bitno kako bi se postigao što bolji rezultat primene preparata.

Za mehaničko čišćenje lica primenjen je Skinology extra-fine piling. koji sadrži sitne abrazivne čestice. Primenom ovog pilinga uklanjaju se izumrle čestice, pospešuje se obnavljanje kože, poboljšava se prokrvljenost i razmena materija i koži se vraća vlažnost i elastičnost.

Posle pilinga dolazi faza aplikovanja maske. Maska je postavljana ravnomerno na svim delovima lica, obazirući se na oči i usne. Nakon 15 do 20 minta maska se uklanja pomoću mlake vode i kozmetičkih sunđera.

Željeni efekat primene maske: smanjenje količine sebuma i uspostavljanje ravnoteže loj-voda.

Posle maske, na kožu je stavljana dnevna hidrantna krema sa UV zaštitnim faktorom.

Rezultati istraživanja

Nakon primene maske u gore pomenutom periodu uočeni su sledeći rezultati:

  • Maska je na 7 klijenata imala zadovoljavajući efekat. Koža lica je nakon svake primene izgledala sve bolje i zdravije, što znači da se količina sebuma znatno smanjila i da je uspostavljena ravnoteža loj-voda. Čelo, brada i nos više nisu imali odsjaj, povukle su se akne i koža je izgledala veoma hidrirano i zdravo.
  • Na 2 klijenta efekat je bio donekle pozitivan. Maska je kratkotrajno uklanjala količine sebuma što znači da aktivne supstance nisu prodrle u dermis kako bi uspostavile ravnotežu u lučenju loja. Efekat je bio vidljiv samo par sati nakon tretmana.
  • Na jednom klijentu maska nije uopšte uspostavljala željeni efekat ni nakon mesec dana primene proizvoda.
  • Nakon tretmana izvršen je pregled pomoću lupe gde je ustanovljeno da je došlo da smanjenja pora kod ispitanika na koje je ispoljeno pozitivno dejstvo proizvoda.

Uspešnost primene sheet, odnosno list maske, u procentima iznosi 70%.

Zaključak

Koža je jedan od najvažnijih ljudskih organa, ona nas štiti od velikog broja negativnih radikala iz spoljašnje sredine, a takodje je i medju prvim pokazateljima unutrašnjeg stanja organizma, zato je treba pravilno negovati i čuvati , redovno ići na dermatološke i kozmetičke preglede kako bismo sačuvali njeno zdravlje.

Primena list maske na bazi vitamina B6 je generalno napravila dobre rezultate u tretiranju masne kože lica. Kod većine ispitanika (70%) efekat je bio više nego pozitivan. Na fotografijama se mogu uočiti znatne promene u pogledu isušivanja akni i skoro totalnog gubitka sjaja kože, a najbitnije je da je uspostavljen dobar balans u lučenju sebuma. Lice klijenta na poslednjoj fotografiji izgleda sveže jer je koža hidrirana i obogaćena elastinom.

 

 

 

Seminarski rad

Predmet: Coaching

Tema: Primena sheet maske za masnu kožu lica

Profesor: Željko Stanojević

Student: Danka Radović

Beograd, 2019.

POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

Maske za masnu kožu koje postoje

POZOVITE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA