Select Page

Primena pilinga sa vitaminom C na masnu kožu lica

Uvod

 

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površin

skog sloja kože – epidermisa uklanja ostarele i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini važan deo lične zdravstvene higijene. Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

 

Zašto je piling važan?

 

Kada se organizam oslobađa toksina, jedan od načina eliminacije je putem kože. Pilingom kože mi eliminišemo toksine koji se nalaze na njenoj površini i stimulišemo rast novih celija. Celulit – specijalna tehnika pilinga pospešuje cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i drugih telesnih tečnosti, što utiče da koža bude čvršća i zdravija. Postoje različiti sastojci koji se koriste prilikom pilinga. Jedan od najčešće korišćenjih je morska so. Ona u kombinaciji sa drugim sastojcima (ulje, esencije) daje koži nov i svež izgled koji se još naziva i ‘glow’ efekat. Zahvaljujući tehnici pilinga, pokretima koji su slični pokretima u masaži i delovanju esencija i soli, piling takođe ima i umirujući efekat na organizam i izaziva relaksaciju.

 

Koje vrste pilinga postoje?

 

Mehanički piling koristi mehaničku silu tj. vrši fizičku eliminaciju mrtvih ćelija kože. On podrazumeva korišćenje abrazivnih sastojaka kao što su morska so, šećer, talog kafe, pirinčane mekinje ili ljuspice Pikan oraha, u kombinaciji sa nekim masažnim ili esencijalnim uljem. Za razliku od tela, piling za lice mora da bude mnogo nežniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima kao što su jojoba perle. Drugi, agresivniji i efektivniji oblik mehanickog pilinga koji se koristi za kožu lica je mikrodermoabrazija. Budite oprezni sa ovim tretmanom, jer on dosta tanji kožu, tako da previše učestalih tretmana može doneti više štete nego koristi. Za ovaj vid pilinga se koriste specijalni aparati sa kristalnim ili dijamanskim glavama.

Hemijski piling koristi enzime, voćne (AHA) i betahidroksne kiseline (BHAS) koje oslobađaju supstance nalik lepku i na taj način pilinguju kožu u celosti (zmijska košuljica) držeći mrtve ćelije zajedno. On može biti nežan ili veoma agresivan, i to u zavisnosti od jačine i vrste sastojaka koje koristi. Može se koristiti za lice i telo. Hemijski pilinzi za lice mogu biti jači, dok su oni za telo nežniji i najčešće koriste enzim ananasa.

 

Anatomija kože

 

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti telo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikrorganizama. Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smešteni – za toplo, hladno, dodir, pritisak i bol. Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Funkcije kože

  • Zaštitna uloga – štiti telo od mehaničkih , fizičkih i hemijskih draži
  • Termoregulatorna funkcija – održava termoregulaciju, čuva i odaje toplotu tela
  • Učestvuje u stvaranju vitamina D – koji je bitan za očuvanje kostiju
  • Predstavlja prirodnu barijeru – zadržava materije neophodne organizmu, a sprečava ulazak stranih materija
  • Ona je imuni organ – učestvuje u imunitetu

 

Građa kože

 

Koža se sastoji iz 3 osnovna sloja

  • Epiderm – površni sloj
  • Derm – srednji sloj
  • Hipoderm – potkožni sloj

Epiderm

Epiderm je najpovršniji sloj kože (onaj koji vidimo) , on ima osnovnu zaštitnu ulogu jer predstavlja barijeru. Između njega i derma se nalazi membrana (bazalna) koja predstavlja pravu granicu između organizma i spoljašnje sredine.

Derm

Derm je srednji sloj kože u kome se nalaze svi bitni elementi, žlezde – lojne i znojne, koren dlake, kolagena i elastična vlakna, a kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji vaskularizuju i inervišu kožu.

Hipoderm

Hipoderm je poslednji sloj kože, koji se uglavnom sastoji od masnog tkiva, različite je debljine u zavisnosti od regije tela. On predstavlja ‘izolacionu’ zonu , da se preko kože ne bi bespotrebno gubila toplota.

Koža je organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim lošim uticajima: Sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha. A sem toga na njega utiče i unutrašnjost vašeg tela: stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost i loše navike. Ona je uvek odraz stanja vašeg organizma.

Bitno je naglasiti da je koži neophodna voda i da je hidriranost kože značajna za sve njene funkcije i izgled. Dehidrirana koža je suva na dodir , neelastična, a metabolizam joj je usporen.

Osnovni tipovi kože:

Normalna koža

Koža koja izgleda glatko, zategnuto i zdravo; koja nije ni masna, ni suva; koža koja ima male, jedva vidljive pore.

Masna koža

Koža koja odsijava ; vrlo često su prisutne i proširene pore, a tekstura može ići od hrapave do glatke. Na ovom tipu kože se često mogu videti mitiseri.

Suva koža

Koža koja se peruta, ima sitne pore; može imati sitne mitisere; daje osećaj zategnutosti, ali kao da je samo površan sloj zategnut, ne cela debljina kože,; ponekad svrbi.

Kombinovana koža

Ona koja je mestimično suva, mestimično normalna, a u nekim regijama i masna; čelo i regija oko vilice ili brada su obično masni; Obrazi su obično suvi.

Osetljiva koža

Tanka, nežna koža; kroz nju se često provide prošireni (ispucali) kapilari; brzo reaguje na promenu toplote (toplo, hladno); podložna je alergijskim reakcijama; lako pocrveni i izgori na suncu.

Masna koža

Masna koža nastaje kada lojne žlezde, koje se nalaze u dermisu počnu da proizvode previše ulja. To je proces koji se odvija prirodno i sam po sebi. Može biti predisponiran genetski ili nekim drugim faktorima, i ne možete ga zaustaviti ali ga možete držati pod kontrolom, adekvatnom negom kože lica. Previše masna koža može izgledati ružno i predstavljati pravi problem, ali uz odgovarajuće tretmane i redovnu rutinu koja podrazumeva odabir pravih kozmetičkih proizvoda, možete postići željeni izgled mladalačke kože.

Perite lice dva puta dnevno. Najvažnije kod masne kože je da redovno čistite lice i da vam to pređe u rutinu. Nežno operate lice, dva puta dnevno, jednom ujutru, a jednom uveče i to uz pomoć sapuna i tople vode. Masirajte nežno kožu lica i isperite kada završite sa umivanjem.

Koristite hidrirajuće kreme selektivno. Često ljudi sa problemom masne kože misle da im dodatno podmazivanje kože nije potrebno, pa i ne koriste hidratantne kreme – ali to je i više nego pogrešno. Oni zapravo treba redovno da hidriraju svoju kožu. Naravno treba izbegavati hidrantne kreme na bazi ulja, ali one koje su bez ulja treba koristiti, kako bi vam pomogle da se vaše pore pročiste i da postignete izbalansiranu ph vrednost kože.

Izbegavajte kreme za lice koje sadrže lanolin, petrolatum i izopropil miristat – Iako je masna koža uglavnom stvar genetike, budite pažljivi u vezi sa stvarima koje dodiruju vaše lice. Na primer ukoliko imate perut, a deo te peruti završava na vašem licu, ona može začepiti pore i uzrokovati pojavu masne kože.

Piling za lice sa vitaminom C

Piling za lice pruža nežno i temeljno čišćenje dermisa i ne zahteva dodatne hidratantne tretmane nakon ispiranja. Proizvod deluje na tri nivoa: temeljni piling, nežna eksfoliacija i maska za obnavljanje.

Aktivni sastojci:

Vitamin C – prirodni antioksidant tonira kožu i aktivira njen zaštitni sloj, jačajući imunitet tkiva

Fitoenzimi ananasa i papaje omekšavaju duboke bore, postepeno posvetljuju tačke i ostale nesavršenosti pigmentacije, regenerišu i uklanjaju toksine iz kože, regulišući njenu masnoću i smanjujući akne.

Bela glina čini kožu glatkom, smiruje je, zatvara pore i završava tretman čišćenja.

Mlečna kiselina pokreće odbacivanje starih i izumrlih ćelija kože, otkrivajući zdrave, skrivene ćelije, čime pomaže pri uklanjanju ožiljaka izazvanih aknama, kao i fleka i nepravilnosti pigmentacije izazvanih starenjem. Koža se zateže, linije i bore nestaju, a lučenje kolagena u dubokim slojevima kože se pojačava.

Upotreba pilinga sa vitaminom C:

Naneti jednom do dva puta nedeljno, u gustom sloju, na nakvašenu kožu lica. Izbegavati predeo oko očiju.

Nežno masirati kružnim pokretima 5-7 minuta

Temeljno isprati vodom

Sastav pilinga:

Aqua, Kaolin, Paraffinum Liquidum, Titanium Dioxide, Stearic Acid, Propylene Glycole, Pumice, Ethylhexyl Stearate, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Triethanolamine, Ceteareth-20, Ananas Sativus Extract, Caprica Papaya Fruit Extract, Phenoxyethanol, Lactic Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Xanthan Gum, Parfum.

Istraživanja

Izabrano je deset klijenata sa masnom kožom, na kojima je primenjen piling sa vitaminom C. Piling je imao delotvoran učinak u tretiranju masne kože.

Utvrđen je fototip kože, turgor, osetljivost i elastičnost.

Na 90% klijenata se utvrdilo da je koža izregulisala njenu masnoću, smirila je, zatvorila pore odbacila stare izumrle ćelije i postala zategnutija.

Istraživanje je vršeno i na klijentu koji ima suvu kožu i tretman pilingom sa vitaminom C nije imao učinak.

 

Zaključak:

 

Kožu  treba pravilno negovati i čuvati, redovno ići na dermatološke i kozmetičke preglede kako bi sačuvali njeno zdravlje. Koža je jedan od najvažnijih ljudskih organa i treba da vodimo računa o njoj.

 

 

Seminarski rad

Predmet: Coaching

Tema: Primena pilinga sa vitaminom C na masnu kožu lica

Profesor: Željko Stanojević

Student: Ana Gostović

Beograd, 2019.

 

 

 

 

TROGODIŠNJE STUDIJE YORK UNIVERZITETA - SMER ESTETIČAR - KOZMETIČAR

elektroforeza lica

POZOVITE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA