+381607237853 akademija.purity@gmail.com

PREPARATI ZA OBLIKOVANJE I UCVRSCIVANJE KOSE

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU PURITY

SEMINARSKI RAD

PREDMET: KOZMETOLOGIJA II
TEMA: PREPARATI ZA OBLIKOVANJE I UČVRŠĆIVANJE KOSE
PROFESOR: DRAGANA SEKULOVIĆ
STUDENT: ANASTASIJA JOLOVIĆ

BEOGRAD, 2019

SADRŽAJ

1.UVOD………………………………………………………………………..3
2.NAZIV TEME……………………………………………………………….4
Preparati za oblikovanje i učvršćivanje kose…………………………..4
Pene za učvršćivanje kose……………………………………………………5
Gelovi za učvršćivanje kose………………………………………………….6
Lakovi za učvrćivanje kose……………………………………………………7
Losioni za učvršćivanje kose…………………………………………………8
4.LITERATURA……………………………………………………………….9

UVOD

Kosa predstavlja skup dlaka na glavi čoveka. Životni vek kose na glavi varira od 2 do 4 godine tako da se sva kosa obnovi za 6 godina. Smatra se da na svakih 15 minuta čovek ostane bez jedne dlake u kosi. To je od 30 do 100 vlasi dnevno što zavisi od samog broja vlasi u kosi i njene boje. Prosečan čovek ima oko 100, 000 dlaka na glavi. Kosa štiti glavu, samim tim i mozak od negativnih uticaja spolja kao što su Sunce, vetar i slično.
Njena boja varira zbog odnosa pigmenta i kiseonika, pa se ne mogu odrediti sve boje i nijanse kose. Svaka boja karakteristična je za svaki kontinent, kao i njen oblik.

UČVRŠĆIVAČI ZA KOSU

Zavisno od vrste i oblika preparata, nanose se na čistu mokru ili suvu kosu pre ili posle friziranja. Zadatak im je da učvrste dlake i omoguće što duže očuvanje frizure. Deluju tako što na kosi ostavljaju čvrstu prevlaku-film.
Najstariji oblici ovih preparata izrađivani su od biljnih mucilaginozih materija kao dejstvujućih supstancija, uz dodatak alkohola, vode i male koncentracije humektanasa. Nedostatak tih preparata je u tome što su higroskopni, te u prisustvu vlage kosa bubri, gubi sjaj, a frizura se kvari. Kiša ih spira, jer su dejstvujuće supstancije u vodi rastvorljive. Osim toga, preparati sa mucilaginoznim materijama su nestabilni i podložni dejstvu mikroorganizama.

Mucilaginozne materije kao dejstvujuće supstance zamenjene su sintetičkim sirovinama, najčešće polivinilpirolidonom (PVP) i sličnim preparatima. Njihova prednost nad biljnim mucilaginama je u tome što ne bubre u prisustvu vlage i film koji ostavljaju na kosi je otporniji na uticaj atmosferskih prilika. Osim osnovne uloge koju imaju u učvršćavanju kose, ovi preparati veoma često imaju zadatak i da koriguju, prekriju razlike u boji kose (koja je česta kod bojenih kosa) ili da daju određen ton boji kose. Znači, to su sve češće preparati koji, osim učvršćivača kose, predstavljaju i rastvore alkoholno-hidrosolubilnih boja, koje posle isparavanja tečnog dela preparata ostaju u filmu na površini kose. Osim osnovnih sirovina, sadrže alkohol, malu koncentraciju supstancija koje plastificiraju film, vodu i mirisne materije.
Najčešće se prave kao: tečni rastvori, pene za kosu i geli za kosu. U svim oblicima se koriste iste filmogene supstancije rastvorljive u vodi.

PENE ZA UČVRŠĆIVANJE KOSE

Posle primene potpuno obavijaju dlaku i daju joj čvrstinu. Nanose se na vlažnu kosu, posle pranja. Najzastupljenija komponenta je voda. Još sadrže etanol (5-15%) koji se dodaje da skrati vreme sušenja filma, polimere (PVP/VA I PVP), katjonske PAM koje treba da daju čvrstinu, sjaj i omoguće lako raščešljavanje kose i nejonske PAM za nastajanje pene. Kao potisni gasovi koristi se smeša propan/butan. Pakuju se u aluminijsku ambalažu pod pritiskom, uz ventil i aktivator ventila.

GELOVI ZA UČVRŠĆIVANJE KOSE
Dosta su zastupljeni na tržištu. Ekonomični su, lako se nanose, lepog su izgleda. Nakon primene potpuno obavijaju dlaku i daju joj čvrstinu. Nanose se na vlažnu kosu, posle pranja. U sastav ulaze:
1. Sredstva za geliranje-Carbomer (0,5-1%)
2. Sredstva za neutralizaciju (TEA, NaOH, trometamin)
3. Polimeri za stvaranje filma (PVP/VA I PVP)
4. Rastvarači (voda i etanol)
5. Ostali sastojci: humektansi (glicerol), mirisi, boje, konzervansi i aktivne supstance

LAKOVI ZA UČVRŠĆIVANJE KOSE

Veoma su popularni i mnogo se upotrebljavaju. Nastali su iz potrebe da se dobiju preparati koji će održavati frizuru i kosi dati sjaj. Prvi preparati ove vrste pravljeni su od benzoeve smole, šelaka i dr. Nedostatak im je bio što su se teško spirali sa kose, slepljivali su se i nisu gradili plastičan film. Fiksiraju površinu frizure, nanose se na suvu kosu, brzo se suše, ne smeju da lepe kosu
Lakovi sa šelakom i alkoholom bazirani su na tome da alkohol rastvori šelak, potom ispari, a na kosi ostaje film. Međutim, šelak je slepljivao dlake i kosa se nije mogla lako češljati. Dodatak lanolina popravljao je svojstva ovih preparata, kosa je dobila bolji sjaj i lakše se češljala.
Veliki napredak u kvalitetu ovih preparata bilo je otkriće polivinilpirolidona (PVP). Danas je PVP standardna supstancija za izradu ove vrste preparata, jer u svom molekulu sadrži veliki broj amino-grupa, koje mu omogućuju da se vezuje za kosu (keratin) i da na njoj ostaje posle pranja. Polivinil-pirolidon stvara dobar film, ne lepi kosu i netoksičan je. Dobro se rastvara u vodi i alkoholu, ali ima nedostatak što film privlači u vlažnoj atmosferi vodu, pa nije pogodan za vlažno vreme, jer može izazvati bubrenje dlake. Ovaj nedostatak PVP može se otkloniti dodatkom nekih plastičnih materija sa kojima polimerizuje, kao što je polivinil-hlorid (PVC) ili vinil-acetat (VA), etilceluloza, poliakrilati i druge slične supstancije. Sve ove materije treba da PVP povećaju hidrofobnost. Rastvarač za ove supstancije je etanol. Lakovi za kosu se proizvode kao aerosoli, a poslednjih godina i kao sprej preparati. Od preparata koji se upotrebljavaju kao lakovi za kosu zahteva se da daju trajan film, da ne slepljuju dlake da bi kosa mogla lako da se češlja, da kosu lako očvršćavaju u položaj koji se želi, da daju dovoljnu elastičnost, da se film ne lomi, da je transparentan, da se ispira sapunom ili drugim sredstvom za pranje kose. Koncentracija filmogenih supstancija u lakovima je veća od 8%

LOSIONI ZA UČVRŠĆIVANJE KOSE
Najčešće su vodeno-etanolni rastvori koji sadrže polimere za učvršćivanje kose: PVP, PVP-VA. Još sadrže rastvarače, boje, mirise, konzervanse, aktivne supstance, humektanse i plastifikatore za smanjenje lomljivosti filma oko dlake (silikone)

LITERATURA

1.PRIMENJENA KOZMETOLOGIJA SKRIPTA-Prof.dr. Dragana Sekulović
1. Kozmetologija za 2,3 ili 4. Razred medicinske škole-SENKA MAZIĆ
-ŽIVORAD NIDŽOVIĆ

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

OVDE

vise informacija na telefon

OVDE POZOVITE