Select Page

PREPARATI ZA IZBELJIVANJE KOŽE - uklanjanje neželjenih fleka na koži

Preparati za izbeljivanje kože

Preparati za izbeljivanje kože mogu doprineti uklanjanju hiperpigmentacije. Hiperpigmentacija nastaje kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne proizvodnje melanina. Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika i veličine, u ravni kože, čija boja može biti u rasponu od svetlo braon do crne. Postoji mnogo tipova hiperpigmentacije, ali sledeći su najčešći:

Pigmentacione fleke kao što su staračke pege nastaju kao posledica izlaganja sunčevim zracima. Zato se uglavnom pojavljuju ne delovima tela koji su često izloženi, kao što su lice, šake i ruke. Obično su u pitanju mali, potamneli delovi kože. Melazma ili kloazma se često naziva “trudničkom maskom”, jer pogađa 90% trudnica. Nastaje kao posledica hormonskih uticaja, kao što su trudnoća i kontraceptivne pilule, i izaziva tamne fleke nepravilnog oblika na licu ili rukama koje mogu biti veoma velike.

Preparati za posvetljivanje kože deluju tako što se fokusiraju na hiperpigmentacije koje nastaju usred bilo kakvog zapaljenja na koži, pa su posebno popularni među ženama koje imaju problema sa ožiljcima od akni. Nakon što se akna povuče, na tom mestu ostaje mrlja, koja nastaje usred viška pigmenta. U takvim slučajevima, ovakvi preparati su veoma delotvorni. Međutim, oni mogu da se koriste i za lečenje staračkih pega, kao i hiperpigmentacija nastalih usred preteranog izlagnja suncu.

Hidrohinon je dugo bio glavni sastojak svih krema za posvetljivanje. Međutim, globalna upotreba ovog sastojka dovela je do zabrinutosti po pitanju bezbednosti proizvoda na bazi hidrohinona. Naime, neke studije su pokazale da ovo jedinjenje može da poveća rizik od dobijanja karcinoma, kao i da, paradoksalno, preterana upotreba može da dovede do formiranja tamnih fleka. Iako nije dokazano da je opasan, možda ga je ipak bolje izbegavati, pogotovu ako postoje dobre alternative. Vitamin C se već dugo preporučuje za izbeljivanje, jer sadrži veliku količinu antioksiadanama, te umanjuje formiranje melanina. Vitamin B3 vam takođe može biti odlučan saveznik u ovoj borbi, a jedna od najpopularnijih je svakako i glikolna kiselina.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

preparati za zaštitu od sunca

POGLEDAJ VIŠE O PREPARATIMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

preparati za zaštitu od sunca