Select Page

PREPARATI ZA DEPILACIJU

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU 

                                       “ PURITY”

 

 

SEMINARSKI RAD

 

PREDMET: Kozmetologija II

TEMA: Preparati za depilaciju

 

 

 

 

 

 

Student

Prof. Dr Dragana Sekulović                                                      Rina Zarić

 

 

                                         BEOGRAD , 2019

 

 

 SADRŽAJ

 1. UVOD………………………………………………………………………………3
 2. NAZIV TEME …………………………………………………………………4
 3. ZAKLJUČAK ……………………………………………………………………9
 4. LITERATURA ……………………………………………………………………10

 

 

 

UVOD

-Nastanak depilacije se dogodio mnogo prije modernog doba.

– Depilacija podrazumeva primenu postupaka kojima se privremeno otklanjaju dlake sa površine kože.

– Naziv potiče od latinske riječi depilatio, što znači odstranjivanje dlaka.

-Dlake(pili), su prirodni izdanci kože, koji pokrivaju njenu cijelu površinu, izuzev dlanova i tabana.

Zavisno od životnog doba u kome nastaju, dlake mogu biti primarne, sekundarne i tercijarne.

 

Primarne dlake prekrivaju telo fetusa i nazivaju se lanugo dlake. U prvim mjesecima života opadaju.

 

Sekundarne dlake izrastaju posle opadanja lanugo dlaka. Čine ih kosa, obrve, trepavice i velus dlačice ili malje.

 

Tercijarne dlake izrastaju u vrijeme puberteta. Čine ih potpazušne i stidne dlake, a kod muškaraca još brada i brkovi.

 

U zavisnosti od dužine, dlake mogu biti u vidu malja ili velus dlaka i mogu biti srednje duge i duge dlake.

Kod odraslih osoba malje, ili velus dlake, nalaze se na obrazima i leđima, a kratke dlake na obrvama i trepavicama.

Duge dlake čine: kosa, potpazušne i stidne dlake, a kod muškaraca i brada i brkovi.

Dlaka raste iz korijena. Rast se odvija u tri faze: anagena faza

koja predstavlja aktivnu fazu rasta, katagena faza koja je i prelazna faza rasta, telogena faza je zavrsna faza. Dužina trajanja pojedinih faza je različita-zavisno od vrste dlaka i njihovog vijeka trajanja.

Za mladeže je veoma važno da zna da ne smije depilirati mladeže pokrivene dlakom, jer tretman može da izazove iritaciju i teže zdravstvene komplikacije. Takve dlake se samo podsijecaju. Takođe maljavost nastalu u vrijeme trudnoće, ne treba tretirati jer ona spontano iščezava.

PREPARATI ZA DEPILACIJU

 

Metode odstranjivanja dlaka mogu biti privremene i trajne. Privremene metode podrazumijevaju otklanjanje stabljike i korijena. Metode se dele na mehaničke i hemijske. U mehaničke metode depilacije ubrajaju se: čupanje dlaka pincetom, brijanje i depiliranje hladnim, toplim voskom ili šećernom pastom. Hemijska metoda depilacije podrazumijeva postupke privremenog otklanjanja dlakavosti upotrebom preparata koji razaraju strukturu dlake na površini kože. Jedan od takvih preparata je depil krema, odnosno krema za depilaciju.

 

– Depilacija hladnim voskom prilikom povlačenja trake često dovodi do kidanja dlake, a na bikini zoni može doći do stvaranja podliva jer je koža tu izuzetno tanka, dok se kod depilacije toplim voskom to gotovo nikad ne dešava. Danas je tehnologija pravljenja toplih voskova znatno poboljšana, njihova temperatura je prijatna za kožu i nije iritirajuća, a dodavanjem raznih boja i aroma postali su i atraktivniji nego ranije kada se koristio samo braon vosak.

 

-Za uklanjanje neželjenih dlačica drevna srednjoistočna praksa rabila je prirodnu šećernu pastu ili gel, koje su pripremali od prirodnih sastojaka, poput šećera, vode i limunovog soka. I ako postoje mnogi recepti, zajedničko svima je da se koriste samo prirodni sastojci. Na ovaj način, dlačice se uklanjaju iz korijena, a rezultati mogu trajati i do šest sedmica.

Postoje dvije vrste egipatske depilacije, ovisno o tome koristi li se šećerna pasta ili gel:

 

 • Šećerna pasta– smatra se tradicionalnom tehnikom, zagrijana gusta smjesa nanosi se u suprotnom smjeru od rasta dlačica, a zatim se trzajima ruke uklanja u smjeru rasta dlačica.
 • Gel– depilacija se izvodi na sličan način, gel se nanosi u smjeru rasta dlačica, a uklanja u suprotnom smjeru pamučnom tkaninom ili trakama.

 

Prednosti egipatske depilacije

 1. Neko iskusan egipatsku depilaciju može izvesti vrlo brzo – velike količine dlačica mogu se ukloniti u jednom potezu, a ponekad to može trajati kraće i od depilacije. Kod većine voskova, morate ih primijeniti na ograničenom području, ukloniti, a potom ponoviti postupak na sljedećem dijelu. Uz šećernu pastu postupak možete ubrzati primjenom paste na vrlo velikom području, a ona se neće isušiti ako ju budete uklanjali u manjim dijelovima.

 

 1. Jednostavno čišćenje– i tijesto i gel su topivi u vodi, što znači da je, za razliku od voska, sve ostatke nakon depilacije moguće očistiti vodom.

 

 1. Dostupnostšećerne paste – sve potrebno za egipatsku depilaciju moguće je kupiti putem interneta, a ako to poželite, šećernu pastu možete napraviti i u vlastitom domu.

pročitajte više » Egipatska depilacija – kako napraviti vlastitu šećernu pastu?

 

 1. Šećerna pasta je vrlo nježna i može se koristiti bez straha od iritacije– ovo je osobito korisno onda kada ne uspijemo ukloniti sve dlačice u jednom potezu. Šećernu pastu možemo bez straha nanijeti na isto područje i ukloniti ostatak dlačica.
 2. Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne– tijekom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.

 

Nedostaci egipatske depilacije

 1. Može biti teško pronaći stručnu osobu koja ovu tehniku izvodi isključivo pomoću prirodnih sastojaka. Naime, neki saloni koriste vosak koji je pomiješan sa šećerom, te ga reklamiraju kao šećernu pastu, premda to nije isto.

 

 1. Pripravljanje vlastite šećerne paste može biti komplikovano.Ako se odlučite za to, precizno slijedite zadane omjere i postupak depilacije.

 

 1. Kod egipatske depilacije dlačice moraju biti određene dužinekako bi se mogle ukloniti. Tradicionalna egipatska depilacija šećernom pastom zahtijeva dlačice dužine otprilike 3 milimetra, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice, dok kod depilacije gelom dlačice moraju biti dugačke otprilike pola centimetra.

 

 1. Nedostatak iskustva ili higijene mogu dovesti do neželjenih posljedica.Ako vam nisu poznate kontraindikacije (okolnosti ili uvjeti kada se egipatska depilacija ne smije raditi), koža bi mogla postati crvena ili iritirana. Egipatska depilacija u kozmetičkim salonima koji ne rade u sigurnim i higijenskim uvjetima, može dovesti do raznih infekcija.

-Uklanjanje dlačica kremom za depilaciju je vrlo nježna i učinkovita metoda depilacije. Nakon depilacije kremom dlačice počinju ponovo rasti nakon sedam do deset dana (u teoriji).

Kako se koriste
Primjena je i više nego jednostavna. Krema se nanosi na željenu površinu tijela, ostaviti nekoliko minuta da djeluje, te potom ispere ili se špatulom skine s nogu zajedno s dlačicama koje su se odvojile od korijena.

Pozitivne strane
Najbrža je metode uklanjanja dlačica (uz britvicu i pjenu za brijanje), čiji rast donekle usporava. Prednost je i njezina praktičnost, brzina trajanja procesa (nekoliko minuta) te je puno neopasnija od britvica.

Negativne strane
Dlake se uklanjaju samo površinski, a najveća mana su kemijski sastojci čiju agresivnost može dovesti do alergijskih reakcija, osobito suhe kože. Stoga je prije uporabe potrebno isprobati kremu na manjem dijelu kože, kako bi se izbjegle neželjene negativne posljedice. Ukoliko se nakon 24 sata ne pojavi reakcija, mogu se dalje nesmetano koristiti.

 

 

 

ZAKLJUČAK

 

Problemi sa konstantnim rastom dlačica su tegobe mnogih žena a samo brijanje istih samo pospješuje I ubrzava njihov rast tako da je depilacija definitivno bolji izbor jer pored toga što usporava rast dlačica koža nam ostaje mekana I glatka više od par dana te se samim tim rješavamo briga I obaveza kao što je konstantno izbrijavanje dlaka.

LITERATURA

 1. http://www.kozmetika.edu.rs/project/nastanak-depilacije/
 2. https://glossy.espreso.rs/moda-i-lepota/nega/23174/depilacija-hladni-ili-topli-vosak
 3. https://www.krenizdravo.rtl.hr/ljepota/njega-tijela/egipatska-depilacijadepilacija-secernom-pastom-prednosti-nedostaci-i-iskustva
 4. https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/depilacija-koja-je-najbolji-izbor-za-vas-20180405
 5. https://marieskitchenofbeauty.wordpress.com/2017/05/26/krema-za-depilaciju-da-ili-ne-opcenito-recenzija/

 

 

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telegon