Select Page

POGLEDAJTE ŠTA UČIMO NA TREĆEM ČASU NA KURSU ZA PROFESIONALNE MASERE

POGLEDAJTE ŠTA

Na trećem času masaže se dosta toga obrađivalo.Aktivno učešće kursista u masaži.

Teorijki deo se sastojao iz nekoliko segmenata: masaže (stopala, podkolenice, butine).
Nabrajanje mišića, predavanje o zglobovima i kostima, i naravno kontraindikacije.
Gde kursisti učestvuju i postavljaju pitanja.
Nakon toga sledi praktični deo, i na samom modelu se pokazuje sve ono o čemu se pričalo u teorijkom delu.

Kako se najbrže leči upala mišića

Pomažu preparati na bazi acetilsalicilne kiseline, nove generacije nesteroidnih antireumatika, različite masti …

POSLE napornog vežbanja, treninga ili neke druge fizičke aktivnosti koju duže vreme niste upražnjavali, mogu da se jave neprijatni bolovi u mišićima, koji otežavaju kretanje.

 

Do upale mišića, kako se o ovoj pojavi češće govori, dolazi zbog mikrooštećenja mišićnih vlakana koji se nakon vežbanja „kidaju“, a u pukotinama koje nastaju, nakuplja se mlečna kiselina i ona je ta koja izaziva bolove.

U zavisnosti od intenziteta upale, razlikuje se i stepen bola, a, kako je reč o veoma neprijatnom osećaju, uglavnom se svi trude da ga što pre izleče. Jedna od poznatih metoda je lečenje upale mišića preparatima acetilsalicilne kiseline.

– Od davnina se acetilsalicilna kiselina koristila za lečenje raznih upala, na primer reumatskih upala kostiju i zglobova.

Sada se smatra da je znatno važnije antiagregaciono dejstvo acetilsalicilne kiseline, pa se u cilju sprečavanja zgrušavanja krvi i nastanka mnogobrojnih kardiovaskularnih oboljenja propisuju preporučene doze leka. Zato se ovi preparati ne preporučuju za smirivanje upale mišića osobama koje već uzimaju acetilsalicilnu kiselinu kao antiagregacionu terapiju jer može da se poništi njegovo delovanje. Takođe se ne preporučuju osobama koje imaju „slab želudac“, kao ni drugi nesteroidni antireumatici, jer mogu da prouzrokuju krvarenje u želucu. Čak i potpuno zdrave osobe ne smeju da piju acetilsalicilnu kiselinu nekontrolisano dugo, već samo po potrebi.

 

 

Za upalu mišića se savetuje uzimanje nove generacije nesteroidnih antireumatika koji ne oštećuju sluzokožu želuca. Dostupne su i antireumatske kreme sa lokalnim delovanjem koje po potrebi mogu da se namažu na bolno mesto i da olakšaju tegobe.

– Postoji i gel koji zapravo deluje kao terapija hlađenjem, poboljšava cirkulaciju i smanjuje upalu. Nijedan od ovih preparata ne može da se uzima preventivno, da spreči pojavu upale mišića, već može samo da ublaži postojeće tegobe. Ipak, možda je najbolji način sačekati da upala mišića prođe sama od sebe. Za upalu mišića važi pravilo „klin se klinom izbija“, tako da ponovljeno vežbanje, umerenog intenziteta, može da ubrza cirkulaciju, što pomaže da se mlečna kiselina što pre izbaci iz organizma