Select Page

Pogledajte šta učimo na trećem času kursa Scenska šminka koji traje 4 sata

Na trećem času

Na trećem času scenke šminke, koji traje 4 sata, rađena je šminka dvadesetih godina tj. šminka za crno-belu fotografiju. Većina opštih saveta može se primeniti kako na crno-beloj tako i na kolor fotografiji.
Dakle, sama šminka za ovakvu fotografiju mora biti umerena tj. delovi koje zelimo da naglasimo na samoj fotografiji moruju se istaći tamnijim tonovima,a to su oči, usta i nos.
Samo oko mora biti naglašeno do te mere da deluje čisto i lepo sa rotiranim krajevima na gore. Orbitalni luk se mora naglasiti tamnijim nijansama senki. Kod usana koristimo zagasito crvene tonove.
Tamni i tmurni dani mogu biti sjajna prilika za snimanje napolju zbog toga što su takvi dani za crno-belu fotografiju više nego odlični, dok fotografija u boji zahteva jače svetlo i lepo vreme.

Pet saveta za bolju crno-belu fotografiju

1 . Snimajte u RAW formatu

Iako mnogi to ne rade, snimanje u RAW formatu predstavlja mogućnost najvećeg stepena kontrole u fazi obrade nakon pretvaranja kolor fotografija u u crno-bele. Ukoliko Vaš fotoaparat to dozvoljava, obavezno snimajte u RAW formatu. Naravno snimanje u JPEG formatu nije isključeno, ali sirovim formatom ćete biti iznenađeni onim što vam nudi u postprodukciji.

2. Snimajte u boji

Ako vaš fotoaparat ne dozvoljava snimanje RAW (ili to iz nekog razloga ne želite) – fotografišite u boji i uradite konverziju u crno-belo kasnije, na računaru.
Većina digitalnih fotoaparata nudi opciju snimanja monohrom (mogu se dobiti sasvim pristojni rezultati), ipak mnogo veću kontrolu i obilje mogućnosti nad svojim krajnjim rezultatima imate ako obradjujete fotografiju u boji i konverziju u crno-belu radite na vašem računaru.

3. Koristite niske ISO vrednosti

Snimajte sa najnižim mogućim ISO vrednostima. Ovo je posebno važno kada je u pitanju crno-bela fotografija, gde “šum” ili zrno kod velikih ISO vrednosti postaje još očiglednije. Šum uvek možete dodati kasnije u postprodukciji, što je obrnuto jako teško izvesti.

4. Vreme kada se fotografiše

Tamni ili tmurni dani mogu biti sjajna prilika za snimanje napolju.
Ironično, ali ovo su dani za koje se žale oni koji snimaju samo u boji sedeći kod kuće, jer je to za njih “loše svetlo”. Dakle, sledeći put kada bude poneki mračni ili sumoran dan – fotografišite ponešto i crno-belo.

5. Kompozicija

Većina opštih saveta o kompoziciji može se primeniti kako na crno-belu, tako i na kolor fotografiju. Međutim, glavna razlika je očigledna – niste u mogućnosti da koristite boje koje vode oko posmatrača u bit fotografije. Potreban je trening u posmatranju oblika, tonova i tekstura u jednom kadru, kao najbitnije tačke od interesa u kompoziciji. Obratite posebno pažnju na igru senke i svetlosti, koje će biti od presudnog interesa za dobru crno-belu fotografiju.