Select Page

POGLEDAJTE ŠTA UČIMO NA TREĆEM ČASU NA KURSU MANIKIRA, PEDIKIRA I DEPILACIJE

Manikir,pedikir i depilacija

Na trećem času kursa iz oblasti manikira,pedikira i depilacija, zadržali smo se u sferi pedikira. Obradili smo temu ,svih bolesti stopala i noktiju ,pravilna dijagnostika, profesionalan pristup.

Značaj sterilizacije i dezinfekcije prilikom izvodjenja pedikira. Primena masaže stopala kao i precizno lakiranje noktiju. Kandidati su vežbali jedni na drugima.

Bolesti stopala – pete

Plantarni fascitis ili petni trn je bolest donjeg dela petne kosti nastala kao posledica oštećenja plantarne fascije, a dovodi do delimičnog ili potpunog puknuća njenih vezivnih niti.

Sama plantarna fascija je široki ligament koji se pruža s donje strane stopala – od petne kosti, pa sve do prstiju, te održava koštane svodove stopala.

Nakon intenzivnih telesnih aktivnosti, poput dugog hodanja, trčanja ili stajanja, ovaj se ligament može upaliti. Najčešće se bol javlja na hvatištu plantarne fascije za petnu kost, a takođe se može osetiti isijavanje boli prema unutrašnjosti ili prednjoj strani stopala. Jutro je vreme kada je ova bol najjača, pri prvom ustajanju iz kreveta, međutim, ona se može ublažiti nakon nekoliko koraka. Ako osećate oštru bol kada predmetom “ubodete” sredinu pete, tada vjerojatno imate plantarni fascitis.

Kada govorimo o boli u peti za vreme neke telesne aktivnosti, bol ima složenu putanju. Ona se javlja na početku, zatim se smanjuje ili prestaje, te se opet javlja nakon prekida aktivnosti.

Ova tegoba može ozbiljno uticati na naše svakodnevne funkcije, jer bol može biti vrlo jaka. Dijagnozu će postaviti lekar na temelju jednostavnog testa i opisu bolesti, međutim, neće biti potrebne rentgenske slike. Ako se ne leči, ova tegoba vam može zadavati probleme i do 18 meseci, međutim, u pravilu vrlo dobro odgovara na konzervativno lečenje.

Najbolje rešenje petnoga trna je fizikalna terapija, koja se pokazala učinkovitijom od nesteroidnih protuupalnih lekova kao što su ibuprofen, paracetamol ili acetilsalicilna kiselina. Stručnjaci preporučuju krioterapiju zahvaćenog mesta nekoliko puta dnevno, terapija ultrazvukom, galvansku stimulaciju i masažu trenjem. Naizmjence držite obloge od leda i tretirajte petu ultrazvukom, ili nogu umočite naizmenicno u toploj i hladnoj vodi.

Osobe koje provode puno vremena u stojećem položaju, npr.  frizeri i prodavci, izložene su većem riziku plantarnog fascitisa, zato bi trebale obratiti više pažnje na negu svojih stopala.

Cipele obložite ortopedskim uloškom i redovno radite vežbe istezanja plantarne fascije i Ahilove pete. Ženama se savetuje nošenje cipela sa širokom petom, a ne štikle s tankom petom.

Bol se u petama takođe javlja ako dugo hodamo ili trčimo u iznošenim patikama. Trkači bi trebali patike promeniti nakon pretrčanih 500 kilometara. Iako đon ne izgleda istrošen, unutrašnjost patika više ne podupire stopalo na pravilan način, kompresirano je i nema amortizirajući učinak kao pre.