Select Page

POGLEDAJTE ŠTA UČIMO NA PETOM (TEORIJSKOM) I ŠESTOM (PRAKTIČNOM ČASU) NA KURSU ZA PERSONALNE TRENERE

Na petom času kursa za personalne trenere – teorijski

Čas je počeo podsećanjem šta smo radili na prethodnom času kursa za personalne trenere. Nastavili smo priču o vrstama snage, specifičnim sportovima i njihovim zahtevima, kao i načinu pripreme sportista u teretani za par konkretnih sportova.

Nakon priče o snazi prešli smo na razrađivanje teme o samoj brzini sportista i načinu njenog treniranja. Govorili smo o treninzima izdržljivosti, vrstama izdržljivosti kao i o metodici sportske koordinacije.

 

Na šestom času kursa za personalne trenere- praktično

Šesti čas bio je iskorišćena za konkretan trening, gde je svako od studenata birao kakav trening želi, za koju mišićnu partiju, kao i cilj koji želi da postigne.

 

Trčanje je najbolja sportska aktivnost. Potpuno besplatna, a totalno efikasna. Ako ste cijele zime bili neaktivni, počnite polako da se aktivirate. Nekoliko se dana naviknite na šetnju, laganim tempom, kako ne biste dobili odmah upalu mišića. Jako je važno da naučite kontrolisati disanje, kako bi olakšali trčanje.

Početnički savet: Minuta brzog trčanja, minuta brzog hoda u prvih nekoliko dana. Povećavajte minute iz dana u dan, kako bi poboljšali kondiciju.

1. Sagorijevanje masnih naslaga. Možete zaboraviti na rigorozne dijete i velika odricanja, ako počnete aktivirati vaše telo trčanjem.

2. Umanjuje stres. Ako se pitate zašto su sportisti sretni, zadovoljni i smireni, odgovor leži u fizičkoj aktivnosti. Trčanje uklanja stres, umor i nervozu a vi ste puni pozitivne energije.

3. Čini vas jačim. Ne samo fizički već i psihički. Trčanje je i mentalna aktivnost koja pomaže u opuštanju mozga, jer povećava nivo koncetracije i potiče bolji rad moždanih ćelija.

4. Povećava nivo izdržljivosti. Vremenom ćete postati izdržljiviji, jači i vitalniji. To će vam samo dati motivaciju za još veću fizičku aktivnost.

5. Poboljšava imunitet. Možete reći zbogom gripama i raznim prehladama. Fizička aktivnost jača imunitet i jača vašu otpornost na viruse i bakterije.

6. Umanjuje rizik od većih oboljenja. Dijabetes, visoki krvni pritisak i komplikacije srca znatno se umanjuju zbog rakcije tela na fizičku aktivnost, jer se trčanjem ubrzava krvotok.

7. Zateže tijelo. Reakcija tela na trčanje je ta, da kosti jačaju i mišići se učvršćuju. Ono vam postepeno pomaže da dođete do idealne težine.

8. Povećava samopouzdanje. Drugo ime za trčanje je i mentalni fitnes trening. Činjenica je da ispred sebe imamo cilj koji želimo postići i koji nam daje neku sigurnost.

9. Trčanje utiče na sreću. Sreća je prava retkost, a uz samo nekoliko minuta trčanja vi je možete postići. Mozak pri ovoj aktivnosti luči hormone koji utiču na radost i zadovoljstvo.

10. Pomlađuje. Naučno je dokazano da osobe koje praktikuju trčanje kao redovnu fizičku aktivnost, sporije stare, jer je njihova koža svježija i zdravija.