Select Page

Pogledajte šta učimo na četvrtom času kursa za PROFESINALNE ŠMINKERE

Na četvrtom času

 

Na četvrtom času početak  je obeležilo teorijsko predavanje iz oblasti estetike i koliko je ona bitna u profesiji šminkera.Nakon teorijskog dela časa usledilo je usavršavanje “smokey eyes” tehnike.Već na ovom času, vidi se veliki pomak u radu.Nakon toga je usledila prezentacija 3D tehnike koju je uradila profesorka uz detaljno objašnjavanje iste.Bitnost ove tehnike je u tome što se devojke po prvi put upoznaju sa nanošenjem alajnera, kao i koji su principi pravilnog apliciranja.

Sledi uvežbavanje ove tehnike, učenice vežbaju jedna na drugoj.

Rumenilo za lice

Rumenila ugaslom tenu daju sjaj, omekšavaju crte lica, skrivaju znakove umora i sitne nedostatke.
Pravilno odabrana boja.

Najbolja nijansa rumenila nije samo ona koja je trenutačno moderna. Važno je i poželjno pratiti modne novosti, ali je još važnije dobro proučiti boju vlastitog tena i u skali nijansi koje vizažisti preporučuju ove sezone pronaći onu koja vam najbolje pristaje. Najbolji je primer ružičasta boja koja se već dugo koristi u različitim nijansama, ali nikako ne pristaje tenu maslinaste boje.

Postoje jednostavna pravila za nepogrešiv izbor:

  • Svetlom tenu pristaju čiste nijanse ružičaste, od sasvim svetle do fuksija ružičaste.
  • Svetlom tenu s primesom žute boje pristaju topliji tonovi poput boje breskve i nežne narančaste.
  • Maslinastom tenu pristaju sve nijanse boje cigle smele narančaste nijanse.

Najpopularnija su kompaktna rumenila u prahu upakovana u praktične kutijice s priloženim kistom: jednostavnost uporabe i praktičnost pakovanja glavne su im odlike. Osim toga, u istom su pakovanju vrlo često dve nijanse iste boje rumenila, što omogućava nanošenje “boje po meri” i nijansiranje. Nova rumenila u prahu mekana su i lako se senčaju. Neka sadrže i hidratantne stvari, zbog čega se savršeno “stapaju” s kožom. Prikladna su za sve tipove kože, a najbolje odgovaraju mešovitoj koži koja se lako masti. Dovoljno je nekoliko brzih pokreta i lice s takvim rumenilom izgleda besprekorno našminkano čak i bez tečne podloge.

Rumenila u prahu imaju mat ili sedefasti sastav. Za prirodniji izgled, u kombinaciji s puderom u prahu najbolje je odabrati mat rumenilo, koje također odlično pristaje okruglom, bucmastom licu. Sedefasto rumenilo cijelom licu daje sjaj i najbolje pristaje uskom licu jer prividno povećava obraze. Rumenila kremastog, mekanog ili kompaktnog sastava dostupna su u kutijici ili sticku. Ona u kutijicama malo je teže ujednačeno naneti. Treba ih, naime, dobro razmazati kako se ne bi stvorile mrlje pa se zato na kožu uvek nanose prstima ili pljosnatim sinđerom. Prikladna su za suvu kožu, posebno ako se koristi tečna podloga kremastog sastava s kojom se lako postiže potpuno prirodan izgled.

Kako se nanosi rumenilo

Rumenilo u kremi i ono u prahu ne nanose se na isti način.
Rumenilo u prahu nanosi se posle pudera ili tečne podloge, širokim kistom mekanih dlačica (kistovi priloženi u pakovanjima pogodni su uglavnom za popravljanje make-upa). Ako su crte lica pravilne i rumenilo se ne koristi za popravljanje i prikrivanje, nanosi se u obliku trougla, između tri točno određene tačke: vrh jagodične kosti – donji rub slepoočnice – rub uha. Rumenilo se nanosi unutar tog trougla kružnim pokretima kista, od slepoočnice prema jagodicama.

Rumenilo u obliku kreme nanosi se uvek posle tečne podloge, a pre pudera u prahu. Vrhovima prstiju uzima se sasvim malo rumenila i nanosi na kožu laganim kružnim pokretima, počevši od jagodica i postupno prekrivajući “trougao”. Važno je izbeći mrlje, dakle pažljivo i strpljivo osenčiti rumenilo. Rumenilo će se duže zadržati na licu ako preko njega nanesete tanki, prozirni sloj pudera u prahu.