Select Page

POGLEDAJTE ŠTA SE UČI NA ČETVRTOM PREDAVANJU kursa Nadogradnja i ekstenzija noktiju sa nail art-om

ekstenzija noktiju sa nail art-om

Na četvrtom predavanju kursa nadogradnje i ekstenzija noktiju sa nail art-om učili smo izlivanje noktiju.

Ovog puta smo se opredelili da umesto pravih modela radimo na veštačkim prstima, koji su malo teži za rad nego kada se to radi na prirodnim noktima. Smatramo da kada se nauči na veštačkom prstu, prirodni prst je onda lak za obradu.
Princip je gotovo isti, jedino što se ne nanosi prajmer (jer se on koristi kako bismo odmastili nokatnu ploču) u slučaju kada radimo na “plastici” tako da je potrebno samo isturpijati nokat.
Zatim se stavlja kalup za ekstenziju nokta na koji se maže gel u dva sloja (prvi sloj tanji od drugog), zatim sledi turpijanje kao i oblikovanje.
I na samom kraju se opredeljujemo za boju koju želimo da nanesemo, kao i visoki sjaj koji je obavezan kako bi sama boja odavala specijalan estetski efekat. U ovom slučaju ne koristimo ulje za zanoktice jer je reč o plastičnim rekvizitima.

 

Grickanje noktiju

Griženje noktiju (u stručnoj terminologiji onihofagija) je česta navika, koja se može smatrati i poremećajem ponašanja, odnosno psihičkim poremećajem. Češća je kod dece nego kod odraslih, i naročito se ispoljava u situacijama frustracije i psihičke napetosti. Oko 30% djece od 7 do 10 godina grize nokte u manjoj ili većoj meri, i oko 45% adolescenata.Kod odraslih je dosta ređa pojava.

Loše posledice

Izgriženi vrhovi prstiju mogu postati vrlo osjetljivi na bol, obično na mestima gde se nokti spajaju sa kožom. Zanoktice, koje se često nepravilno uklanjaju, ostavljaju otvorenu kožu koja je osetljiva na bacile i viruse, koje u pljuvački ima dosta, te može doći do prištova i podnoktica. Takođe, prljavština ispod noktiju, koja nosi različite štetne mikroorganizme, prenosi se u usta te dodatno povećava verovatnoću da dođe do nekog oboljenja.

Pored toga, ružan izgled izgriženih noktiju dovodi do manjih ili većih problema sa okolinom, što može izazvati probleme sa samopouzdanjem, društvenom prihvaćenošću itd.

Lečenje

Najčešći tretman, najjeftiniji i najpristupačniji, predstavlja premazivanje noktiju posebnim, u apotekama dostupnim lakom, gorkog ukusa, koji je neotrovan, a zbog odbojnog ukusa odvraća osobu od grickanja.

Lečenje grickanja noktiju pomoću bihevioralne terapije u principu se zasniva na zameni te navike nekom boljom, konstruktivnijom, navikom. Ova terapija je poželjna kad druge, jednostavnije mjere, nemaju uspjeha i kad se navika nakon kraćeg vremena ne izgubi sama od sebe.