PARABENI KAO KONZERVANSI
SEMINARSKI RAD
PARABENI KAO KONZERVANSI
SADRŽAJ
1.2.Zašto su konzervansi potrebni?. 2
1.3.Odlike idealnog konzervansa. 3
2.1. Najčešći parabeni koji se koriste u kozmetici 5
2.2.U kojim proizvodima se najčešće nalaze parabeni?. 8
3.DA LI SU PARABENI ŠTETNI ?. 8
3.1.Parabeni u kozmetici mogu izazivati 9
1. UVOD
U ovom radu ću govoriti o konzervansima, tačnije o parabenima kao konzervansima. To je tema koja je u našem društvu veoma zastupljena i o kojoj vladaju svakojaka mišljenja. Potrudiću se da kroz nekoliko pasusa, naslova i podnaslova istaknem sve one prednosti i nedostatke ove vrste konzervanasa i da ukratko približim sliku toga sto oni zaista predstavljaju.
1.1.Sta su konzervansi?
Konzervansi su veoma značajna grupa sastojaka kozmetičkih proizvoda o kojoj se može govoriti sa mnogo različitih aspekata. To su ustvari sastojci koji štite proizvode od rasta bakterija i gljivica. Oni se upotrebljavaju u raznim kako prehrambenim, tako i kozmetičkim proizvodima.Neki konzervansi koji se koriste u kozmetici mogu se pronaći u prirodi, dok su drugi sintetički tj. vještački.
1.2.Zašto su konzervansi potrebni?
- produžavaju rok trajanja proizvoda
- spriječavaju razvoj bakterija i gljivica
- štede vrijeme kako se ne bi izrađivao proizvod za svaku novu upotrebu
- spriječavaju kvarenje uslijed nesterilizovanog pakovanja
- pomažu u spriječavanju kontaminacije kože uslijed upotrebe pokvarenog proizvoda
1.3.Odlike idealnog konzervansa:
- ima širok spektar djelovanja
- jeftin
- kompatibilan sa ostalim sastojcima
- što manje štetan
- djeluje u malim koncentracijama
- ima jako dejstvo u dužem vremenskom periodu
- lako se rastvara u određenim koncentracijama
- bez boje i mirisa
- nizak koeficijent U/V raspodjele
- nije isparljiv
- malo zavisi od pH sredine u kojoj se nalazi
Svi konzervansi ne funkcionišu na isti način, zbog toga postoji veliki broj različitih vrsta konzervanasa koji se upotrebljavaju u zavisnosti od namjene i funkcije proizvoda.
1.4.Vrste konzervanasa:
- Parabeni
- Konzervansi donori formaldehida
- Konzervansi prirodnog porijekla
Parabeni su vrsta konzervanasa u širokoj primeni u hrani, lekovima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima, dakle njihova namjena je da spriječe i uspore mikrobiološku kontaminaciju proizvoda. Po hemijskom sastavu to su alkil estri p-hidroksibenzojeve kiseline. Dobijaju se esterifikacijom ove kiseline uz odgovarajući alkohol (metanol, etanol, n-propanol). Inače, para-hidroksibenzojeva kiselina (PHBA) se nalazi u prirodi u voću i povrću kao što su borovnice i šargarepe. Takođe, ona se prirodno proizvodi i u ljudskom telu razgradnjom nekih aminokiselina.
Parabeni su se pojavili oko 30-ih godina XX vijeka i smatraju se konzervansima koji su najviše u upotrebi.
2.1. Najčešći parabeni koji se koriste u kozmetici
- metil-paraben
- etil-paraben
- propil-paraben
- izobutil-paraben i dr.
Metil-paraben (C8H8O3) se koristi u kozmetici kao sto je šminka, hidratantne kreme, proizvodi za njegu kose, neki dezodoransi. Takođe se nalazi u lijekovima i u nekim namirnicama.Ovaj proizvod se ne zadržava u organizmu i tijelo brzo eliminiše ovu hemikaliju.
Propil-paraben (C10H12O3) je bijeli, kristalni prah, bez mirisa, ukusa i ne izaziva iritaciju.
Butil-paraben (C11H14O3) – svjetska istraživanja pokazuju da ova supstanca može uticati na reproduktivni sistem – smanjenje kvaliteta sperme, promjene u razvoju prostate, testisa, jajnika i dojki.
Etil-paraben (C9H10O3) – ova supstanca formira male bezbojne kristale ili bijeli prah i spriječava rast gljivica i bakterija. Koristi se kao konzervans u kozmetici ali i farmaciji. Izaziva iritaciju kože.
Metil-paraben i etil-paraben su pored vode najkorišćeniji komzetički proizvodi. Pored njih takodje se često koristi i propil-paraben koji se zajedno sa metil-parabenom smatra blagim parabenima.Oni su bez mirisa, ukusa, ne-iritantni, bijeli, kristalni prahovi. Metil i propil-parabeni proizvede se sintetički zbog toga što je preskupo izvlačiti ih iz hrane, ali su 100% identični prirodnim molekularno, strukturno i biokemijski. Kombinovanjem parabena jedan sa drugim ili sa nekom drugom vrstom konzervanasa dobijaju se smješe koje imaju jače dejstvo i znatno bolje karakteristike. Jedna od takvih smješa jeste metil i propil paraben, u farmaciji poznat kao pulvis conservans, koji predstavlja smješu dva parabena koja se koristi za konzervisanje u Panthenol krem gelu i emulziji i koja je u najdužoj upotrebi.
Parabeni kao konzervansi su različite rastvorljivosti. Najefikasniji su kada im je pH vrijednost od 4 do 8,5. Veoma dobro djeluju protiv bakterija, od kojih najefikasnije uništavaju gram pozitivne bakterije, ali su takodje aktivni i u uništavanju gljivica i plijesni. Koriste se za zaštitu proizvoda koji se najčešće nanose na osjetljivu kožu i preparata koji se koriste oko očiju.Nešto što je važno spomenuti vezano za parabene jeste da su alergijske reakcije veoma rijetke, brzo prolaze i javljaju se u blagom obliku.
Ono što parabene razlikuje od idealnog konzervansa jeste:
- slaba rastvorljivost u vodi (tj. oni se rastvaraju samo prilikom zagrijavanja)
- nedovoljno proširen spektar dejstva (ne djeluju na gram negativne bakterije)
- mogu se bezbjedno koristiti u malim koncentracijama ( od 0,4%)
2.2. U kojim proizvodima se najčešće nalaze parabeni?
Parabeni se najčešće nalaze u kozmetici, u različitim preparatima kao sto su kreme, preparati za njegu kose, preparati za brijanje, karmini, paste za zube i dječije kreme. Takođe se nalaze i u dezodoransima i uopšte u svim proizvodima koji sadrže vodu i gdje je velika vjerovatnoća pojave različitih bakterija i gljivica.
3.DA LI SU PARABENI ŠTETNI ?
Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da žena na sebe dnevno nanesu oko 515 hemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i karminima, pri čemu se paraben nalazi u 90 % proizvoda koje svakodnevno koristimo. Pitanje koje se često postavlja jeste da li parabeni imaju neželjena dejstva. Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na opasnosti njihove upotrebe leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima, zbog čega nastaju razne vrste karcinoma. .Veruje se da su parabeni u kozmetici vrsta hemikalija koje nazivamo endokrini disruptori. Šta to znači? To su hemikalije koje imitiraju hormone, što znači da ih tijelo može tretirati kao hormon.
3.1.Parabeni u kozmetici mogu izazivati
- Alergijske reakcije – Iako ne izazivaju svi parabeni iritaciju kože, moguća je pojava alergijske reakcije.
- Karcinom dojke – Većinom se naziv paraben spaja sa ovim oboljenjem. Postoji studija koja je pronašla parabene u tkivu dojke pacijenta sa mastektomijom, ali ipak, nije sigurno da li su zapravo parabeni ti koji su uzrokovali rak na prvom mestu.
- Estrogeni – Estrogenska aktivnost parabena raste sa dužinom alkil grupe ovih hemikalija. Oni mogu da oponašaju hormone, pa se zato povezuju sa opasnošću od pojave bolesti.
- Opasnost na suncu – Još jedno istraživanje pokazuje da metilparaben koji se nalazi u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca može reagovati sa UVB i time uticati na prerano starenje kože, pa čak i razvoj raka kože i oštećenja DNK.
Zbog toga se zadnjih godina sve više nastoji proizvoditi kozmetika koja ne sadrži parabene koji bi mogli da pogoršaju zdravstveno stanje ljudske populacije.
4.ZAKLJUČAK
Kao što sam naglasila u samom uvodu ovoga rada obrađena je jedna tema koja je jako popularna u našem društvu, a o kojoj se veoma malo zna. Problem našeg drustva upravo i jeste nedovoljna informisanost o mnogim kozmetičkim preparatima koji su u svakodnevnoj upotrebi. Zbog toga dolazi do svakojakih zdravstvenih problema, alergijskih reakcija i sl. , a sam uzrok ostaje prikriven. Korišćenje parabena u malim koncentracijama dozvoljeno je i odobreno od strane zakunske regulative EU, SAD I Japana. Moje mišljene jeste da problemi nastaju upravo onda kada određeni proizvođači u želji da njihovi proizvodi imaju što duži rok trajanja dodaju veće količine parabena, ne uzimajući u obzir njihovo štetno i zbirno djestvo. Ono što bi predstavljalo moje neko rješenje ovakvog vida problema jeste upotreba prirodnih konzervanasa koji su dosta bezbijedniji i zdraviji. Prije korištenja prirodnih konzervansa, važno je znati da su oni mnogo slabiji od konzervansa koji se inače koriste u kozmetičkoj industriji. Neki od prirodnih konzervanasa su:
- Vitamin E – blago djelovanje na produžavanje roka trajanja, ali je upitna zaštita od širokog spektra bakterija. Potrebno ga je razrijediti do barem 50%.
- Ekstrakt ruzmarina – često korišten u prirodnoj kozmetici, pruža srednju zaštitu od mikroba. Koristi se u koncentraciji od 0.2% do 0.5%.
- Limunska kiselina – spriječava kvarenje i nastanak mikroba, a lako se eliminiše iz organizma. Koristi se u koncentraciji do 0.5%.
- Ekstrakt sjemenki grejpa – izrazito koncentrovan i učinkovit protiv mikroba. Koristi se u koncentraciji od 0.5 do 1%.
5.LITERATURA
– Skripta Hemija u kozmetologiji- prof. dr. Dragana Sekulović
– Izvori sa Wikipedije
– Organska hemija S.M. Djilas i J.M. Čanadanović-Brunet
SEMINARSKI RAD
PREDMET: HEMIJA U KOZMETOLOGIJI
MENTOR: DRAGANA SEKULOVIĆ
STUDENT: JELENA REBIĆ
BEOGRAD, 2019