+381607237853 akademija.purity@gmail.com

OSOBINE SUVE KOŽE - nega, karakteristike i izgled

Osobine suve kože

Na predavanju na drugoj godini smera Estetičar kozmetičar tema je bila: Osobine suve kože. Pravilna nega kože ne podrazumeva samo odabir kvalitetnih preparata, ma koliko sastojci u njima bili efikasni – od izuzetne je važnosti da tip proizvoda koji nanosimo, bilo to sredstvo za čišćenje, serum ili krem, odgovara karakteristikama naše kože. Naravno, ovo je lakše reći nego sprovesti u praksi. Zato smo za vas pripremili vodič koji će vam pomoći da odredite svoj tip kože, naučite više o njenim karakteristikama i adekvatnoj nezi koja će omogućiti da vaša koža zasija punim sjajem.

 

Postoje četiri osnovna tipa kože: normalna, suva, masna i osetljiva. Ovi tipovi kože se mogu istovremeno javiti kod nekih osoba, pa u tim slučajevima kažemo da je koža mešovita. Tipovi kože se menjaju kako starimo, pa je važno povremeno ponoviti test koji ćete pronaći u nastavku i eventualno promeniti režim nege ako je to potrebno. Koji ćete tip kože imati zavisi od nekoliko faktora, pre svega od:

Sadržaja vode u koži, koja direktno utiče na elastičnost i tonus;

Sadržaja masnoća, koje pružaju zaštitu od dehidratacije i čine kožu mekom i nežnom;

Osetljivosti na spoljne agresore, kao što su alergeni ili iritanti.

Osobine suve kože:

Suva koža je tanka i nežna. Ona brzo stari. Na njoj se rano pojavljuju bore. Tanka koža u bukvalnom smislu izgleda suva, nekad se peruta i često izgleda nategnuto. Zbog nedostatka zaštitnog sloja masti jako reaguje na temperaturne promene. Kod ljudi sa popucalim kapilarima na koži, kao po pravilu, koža je suva, zato što su kapilaqri kod nje postavljeni blizu površine, a to izaziva brži gubitak vlage.

 

Osobine suve kože:

Na suvoj koži se ređe nego na masnoj pojavljuju bubuljice, ali ona je slabija, lako puca, postaje gruba, peruta se, naročito na vetru. Kozmetička sredstva koja se koriste moraju biti meka i bez alkohola. Treba redovno i obilno hidratisati loice, vrat i kožu oko očiju. Kada se za šminku koristi tečni krem – puder, treba ga nanositi na hidratisanu osnovu.

 

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

nega ožiljnog tkiva

KLIKNI OVDE

INFORMIŠI SE O SMERU ESETIČAR KOZMETIČAR

hidratacija kože

OVDE