Select Page

NEGA KOŽE

SEMINARSKI RAD

 

NEGA KOŽE

 

 

Sadržaj:

 

 1. Uvod…………………………………………………………………………………3
 2. Tipovi kože………………………………………………………………………3
 3. Nega kože lica………………………………………………………………..4
 4. Čišćenje lica…………………………………………………………………….4
 5. Toniranje lica…………………………………………………………………..5
 6. Nanošenje kreme za lice………………………………………………5
 7. Zaštita lica od UV zraka……………………………………………….5
 8. Piling lica…………………………………………………………………………6
 9. Maska za lice………………………………………………………………….6
 10. Nega usana……………………………………………………………………6
 11. Nega lica leti…………………………………………………………………..7
 12. Nega lica zimi…………………………………………………………………7
 13. Tretmani lica…………………………………………………………………..7
 14. Zaključak………………………………………………………………………..7
 15. Literatura……………………………………………………………………….8

 

 

 1. Uvod

 

Svakog dana koža lica izložena je različitim spoljnim uticajima. Vetar, kiša, sneg, sunce, grejanje tokom zime, ali i genetika i način ishrane i života mogu ubrzati starenje kože lica ili izazvati promene na njoj. Pravilna nega lica je izuzetno važna, jer je to jedini način da ga sačuvate, usporite starenje i održite kožu lica zategnutom, jedrom i lepom.

 

 1. Tipovi kože

 

Da bismo znali kako da negujemo našu kožu, koje preparate da koristimo, potrebno je prvo da odredimo naš tip i stanje kože.

 1. Normalna koža

Mekana je na dodir, sa dovoljno kolagena i elastina, hidrirana, zategnuta. Nema prekomernog lučenja sebuma, kao ni smanjenog rada lojnih žlezda, pa se ne stvaraju komedoni, akne, koža se ne isušuje. Nema nikakvih promena, teleangiektazija, pigmentacija… zbog lučenja hormona, uticaja spoljašnje sredine, jakog UVA i UVB zračenja, nepravilne ishrane, znojenja, itd., normalan tip kože u praksi se nalazi samo kod novorođenčadi do nekoliko meseci starosti.

 1. Masna koža

Ona je čvrsta, debela, sija se, ima golim oko vidljivo proširene pore. Zaštitni film, koji nastaje usled više lučenja kožne masnoće iz žlezda, kada dođe u dodir sa prašinom i prljavštinom koje padaju na kožu, dovodi do zapušavanja pora i stvaranja komedona i akni. Pozitivna stvar kod ovog tipa je što koža sporije stari i kasnije dolazi do pojave bora. Potrebno je pažljivo gledati sastojke u preparatima, ukoliko se pogrešno neguje, dolazi do upalnih procesa.

 1. Suva koža
  Suva koža je nežna, tanka, brže stari i na njoj se ranije pojavljuju bore. Ponekad dolazi i do perutanja kod takvog tipa kože, usled dehidratacije. Zbog nedostatka zaštite (zaštitnog sloja masti), teže podnosi temperaturne promene. Sklona je pojavi teleangiektazija, dermatitisa, pucanju. Na ovakvoj koži se usled smanjenog lučenja sebuma veoma retko javljaju akne. Ovoj koži je potrebna kostantna hidratacija i obavezno izbegavanje alkohola u preparatima, jer oni dodatno isušuju kožu.
 2. Mešovita koža
  Mešovita koža poznata je po T zoni – čelo, nos i brada su masni, dok su uglavnom obrazi, predeo oko očiju i na vratu suvi. Danas postoje preparati za mešoviti tip kože, ali je mnogo sigurnije koristiti odvojene preparate za masne i suve delove, zbog efikasnosti i sastava proizvoda.

 

 1. Nega kože lica

 

Da bi koža bila lepa i zdrava, ključna je pravilna kućna nega. Obilazak kozmetičara je poželjan jednom u 3 nedelje ili po preporuci, ali rezultati će izostati bez svakodnevnog negovanja.

4 osnovna koraka za zdravu i lepu kožu su:

 • čišćenje lica
 • toniranje lica
 • nega lica – nanošenje kreme za lice
 • zaštita lica
 1. Čišćenje lica

 

Nega lica prvenstveno podrazumeva da se vodi računa o tome da koža lica bude čista, oprana, a da se pritom koriste adekvatni sapuni, koji nisu preterano agresivni, da se ne bi narušila pH vrednost kože. Na taj način se uklanja znoj, sebum, šminka i prljavština, a lice se priprema za dalju negu, jer čista koža bolje upija kreme za lice.

Razlikuju se jutarnje i večernje čišćenje lica. Umiva se mlakom vodom, nikako vrućom, jer može doći do iritacije. Kod suve kože preporučuje se umivanje hladnom vodom, jer će topla dodatno isušiti kožu.

 • Jutarnje čišćenje lica:

Umivanje – uklanja višak sebuma koji se stvorio tokom noći i priprema kožu lica za dalju dnevnu negu. Koji će se preparati (gelovi ili sapuni) koristiti tokom umivanja zavisi od tipa kože.

Pri izboru sredstva za čišćenje lica neophodno je obratiti pažnju na to da ono nije previše agresivno, kako se ne bi promenila pH vrednost kože i skinuo zaštitni sloj, jer je tada koža sklona infekcijama.  Sapuni koji više pene više štete koži. Oni su agresivniji i zato se biraju blagi i kremasti sapuni. Najbolje je koristiti sindete (sapun bez sapuna).
Isto važi i za umivanje masne kože, jer preterano čišćenje i umivanje može dovesti do dodatnog lučenja sebuma, što može izazvati zapušavanje pora i stvaranje akni.
Vodi se računa pri izboru peškira za lice, potrebno je da bude mekan, jer grub peškir može oštetiti kožu. Najbolje je koristiti ubruse za brisanje lica.

 • Večernje čišćenje lica:

Redovno skidanje šminke pred spavanje je obavezno. U suprotnom dolazi do zapušavanja pora, iritacije i ubrzanog starenja kože, jer prekrivena šminkom nema dovoljno kiseonika. Potrebno je koristiti preparat za skidanje šminke koji odgovara tipu kože, a naročito je važno da onaj koji se  koristi za predeo oko očiju bude namenjen upravo tome, jer je tu koža tanka i osetljiva. I zato je šminku sa očiju potrebno nežno ukloniti.Večernje umivanje uklanja ostatke šminke, prljavštinu koja se na koži nakupila tokom dana, znoj i sebum. Uveče se može koristiti i micelarna voda koja dodatno nežno uklanja sve nečistoće sa lica. Kada je koža čista, najbolje upija hranjive sastojke iz kreme.

 

 1. Toniranje lica

 

Toniranje, pored toga što uklanja ostatke sredstava za čišćenje lica, vraća prirodnu pH vrednost koži, osvežava je i hidrira. Tonik za lice se nanosi vatom i nije potrebno umivanje nakon njega.
Preporučuju se tonici bez alkohola za većinu tipova kože. Tonici na bazi alkohola imaju efekat hlađenja, ali mogu ostaviti kožu bez njenih prirodnih masnoća. Može se desiti da koža prekompenzuje izgubljene masnoće. Akohol takođe može pogoršati isušenost kod suve kože, dok kod masne ili kombinovane kože, tonik na bazi alkohola može regulisati masnoću kože tako što ukloni sebum. Nanosi se i u dnevnoj i u večernjoj rutini nege lica.

 

 1. Nanošenje kreme za lice

 

Izbor odgovarajuće kreme za lice zavisi od tipa kože,od starosnog doba, kao i od toga da li je potrebno da deluju na različita stanja kože. Krema služi da kožu lica hidrira, obnavlja i štiti, a postoje i one koje se koriste u borbi protiv bora, za regulaciju nekih promena na koži, kao i one za negu kože posle 30-te, 40-te ili 50-te godine života. Savetuje se i upotreba krema posebno namenjenih za predeo oko očiju, koje je potrebno nežno utapkati vrhovima prstiju.
Kremu je potrebno nanositi, ne kružnim pokretima, već od sredine lica ka spoljašnjosti.
Noćna krema je važna kako bi se koža dok miruje nahranila i regenerisala.
Nakon nekog vremena koža lica se navikne na kremu koju koristite i potrebno je s vremena na vreme menjati, na svakih 3 do 6 meseci.

 

 1. Zaštita lica od UV zraka

 

Iako veliki broj dnevnih krema danas sadrži zaštitni faktor 15, koji štiti kožu od negativnih uticaja UV zraka, to nije dovoljno i u letnjim mesecima za lice je neophodno koristiti veći zaštitni faktor – od 30 do 50. Kremu za zaštitu nanosite na lice u razmaku od najviše 2 sata. Ovo je posebno važno u slučaju osetljive kože ili na primer kože sklone aknama, jer je ona više podložna oštećenjima pod uticajem sunca. Dok nam nekoliko minuta dnevno na suncu pomaže u proizvodnji vitamina D,  bitnog za zdravlje, koža lica je često nekoliko časova izložena UV zracima. Preterana izloženost UV zracima je glavni uzrok preranog starenja kože. Zbog toga je potrebno da se koža koja će biti izložena suncu zaštiti primenom preparata za zaštitu od sunca.

 

 1. Piling lica

 

Piling lica služi kako bi se uklonile mrtve ćelije kože. Ovom metodom se vrši regeneracija ćelija, koža se brže obnavlja, jer pospešuje njihovu proliferaciju. Međutim, važno je naglasiti da je piling dovoljno uraditi jednom do dva puta nedeljno, a u zavisnosti od tipa kože i ređe. U suprotnom doći će do iritacije, a možete i oslabiti prirodnu zaštitu lica.
Postoje mehanički, hemijski i enzimski pilizni. Najbolje je da kozmetičar odredi koji tip pilinga odgovara prema tipu i stanju kože, jer može doći do kontraindikacija. Na primer, kada su izražene teleangiektazije, ne preporučuje se mehanički piling, jer se koža zagreva i može doći do pucanja kapilara. Nakon pilinga, koža je spremna da upije hranljive materije iz daljeg tretmana (maska, krema)

 

 1. Maske za lice

 

Nakon pilinga poželjno je staviti masku za lice. Maske za lice mogu da ishrane, hidriraju kožu i pruže joj odgovarajuću količinu neophodnih hranjivih materija. Dovoljno je da se stavljaju jednom nedeljno.

 1. Nega usana

Nega usana podrazumeva korišćenje balzama ili krema za usne. Zaštitni faktor u takvim preparatima za negu usana danas je već uobičajen.
Tokom zime, kada su usne osetljivije, ali i leti, preporučljivo je da se nanose više puta tokom dana, čim se oseti da se usne suše. Takođe, i pred spavanje je poželjno namazati usne i na taj način održati ih nežnim.

 

 1. Nega lica leti

 

S obzirom na to da visoke temperature i izlaganje kože lica UV zracima tokom leta utiču na sušenje kože i ubrzano starenje, bitno je da korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom (od 30 do 50) budu deo rutinske nege u tom periodu godine. Potrebno ih je nanositi na lice nekoliko puta tokom dana. Koliki ćete faktor za zaštitu od UV zraka koristiti zavisi od toga koliko je vremensko izlaganje direktnom suncu, kakva je boja kože i u kakvom je stanju koža lica.

 

 1. Nega lica zimi

 

Tokom zime usled uticaja vremenskih neprilika, ali i drugih faktora, lice se često peruta, koža puca, iziritirana je i suši se. Da bi ostala meka i glatka potrebno je koristiti “jače” kreme za lice, odnosno one, koje pored hidratacije, obezbeđuju i masnoću. Na taj način stvara se film na koži koji sprečava dehidriranje kože. Dakle, potrebno je koristiti obogaćene kreme koje sadrže masne kiseline i obavezno ih nanositi pre izlaska na hladnoću.Takođe, i zimi je potrebno koristiti kreme sa zaštitim faktorom, jer se sunčevi zraci reflektuju o sneg, što isto tako dovodi do isušivanja i oštećivanja kože.

 

 1. Tretmani lica

 

Povremeni tretmani lica postali su redovni deo nege lica, a naročito tokom puberteta, kao i kada se pređe 30 godina starosti. Oni su neophodan i važan deo rutine jer pomažu da se reše akutni i hronični problemi sa kožom lica.

Kozmetičar će odrediti koji tretman je najbolji po tipu i stanju kože, preporičiti adekvatnu negu kući, odrediti za koji vremenski period je poželjno opet doći na tretman.

 

 1. Zaključak

 

Koža je vidljivi organ koji pokazuje kako se hranimo, koliko smo zdravi, kako se negujemo. Bitno je njeno negovanje kako iz estetskih, tako i iz zdravstvenih razloga. Lice je prva stavka koja se primeti na osobi kada je ugledamo, svi želimo da bude lepa, mekana, čista, nežna, pa je potrebno brinuti o njoj, pružiti joj odgovarajuće tretmane, kućnu negu, zaštitu…

 

 

Literatura:

 

 1. https://www.divaclinic.com/blog/nega-lica-saveti-dermatologa-za-sjajan-ten/
 2. https://www.eucerin.rs/o-kozi/tretman-koze/nega-koze
 3. https://minutzamene.com/prirodna-nega-lica-saveti-pravila/

 

 

Seminarski rad

Predmet: Primenjena kozmetologija I

Tema: Nega kože

Mentor: prof. Ivana Stanojević

Student: Aleksandra Nikolić

Beograd, 2019.

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853