Select Page

NEGA KOSE I STILIZOVANJE FRIZURA - kabinet za nastavu

Nega kose i stilizovanje frizura

Kabinet za nastavu predmeta Nega kose i stilizovanje frizura na Akademiji Purity dobio je novo ruho. Studenti prve godine smera Makeup artist na predmetu nega kose i stilizovanje frizura uče sve što im je potrebno da budu kompletni makeup umetnici. Na filmu se pod šminkom podrazumeva i šminka i frizura. Svaki kompletan makeup artist mora odlično poznavati obe oblasti. U prvom semestru studenti uče o osnovama nege kose, dlaci, hemijskim procesima i istoriji. Drugi semestar se sastoji iz stilizovanja frizura i radom.

Nega kose i stilizovanje frizura je prisutno u svakodnevnom životu kako žena tako i muškaraca. Svakodnevno održavamo kosu čistom i negovanom različitim preparatima. Npr., veliki procenat žena farba svoju kosu. Farbanjem iznova i iznova kosa se oštećuje. Kako bi održali farbanu kosu negovanom i sjajnom moramo koristiti preparate koji su namenjeni upravo tom tipu kose. Različiti tipovi kose zahtevaju i korišćenje različitih preparata. Nega kose i stilizovanje frizura se može primeniti i prirodnim preparatima koje možemo naći u svojoj kući. 

Kosa od davnina za čoveka predstavlja veličinu i identitet. Priča o Samsonu, liku iz hebrejskog Talmuda, govori i kosi. Samson je bio Sudija u drevnom Izraelu, koji je imao osobine grčkog Herkula. Anđeo se javio Manoi i njegovoj ženi u vreme kada su Jevreji  bili potčinjeni drugom naradom, Filistejcima, obećavši im da će ih njihov nerođeni sin osloboditi Filistejaca, ako se bude pridržavao Naziretskih zakletvi, koje su sadržale između ostalih uslova, da ne brije ili seče kosu. Samson je rastao sa ovim svetim zavetom i dobio je neverovatnu snagu kojom je činio velika herojska dela, pobedio je lava i ubio je 1000 Filistejaca samo sa vilicom magarca. U jednom trenutku njegovog života zaljubio se u ženu Dalilu, koju su podmitili Filistejci da promađe tajnu njegove snage. Nakon mnogo neuspelih pokušaja, Dalila po sopstvenoj ispovesti Samsona saznaje da tajna leži u dužini njegove kose. Onda je dok je Samson spavao otsekla njegovu kosu i dala je Filistejcima, koji su ga zarobili i oslepili ga tako štu su mu mačevima izvadili oči. Ali ipak, Samsonu se povratila njegova kosa i snaga i jednom kada su svi Filistejci bili okupljeni u hramu, uz Božju pomoć, on se naslanja na dva stuba, obara ih i uništava čitav hram ubijajući sve Filistejce i pritom govoreći  „Bože, neka umrem i ja sa Filistejcima!“

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NASTAVA NA OVOM PREDMETU

DSCN5450

POGLEDAJTE KAKO SE PRAVE ROMANTIČNE FRIZURE

DSCN4823