+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Nastanak strija u trudnoći i kako to sprečiti

Nastanak strija u trudnoći i kako to sprečiti?

Nisu sve žene sklone strijama. Iako je nastanak strija u trudnoći vrlo česta pojava, stručnjaci smatraju da neke žene dobijaju strije, jer njihova tela proizvode više hormona kortikosteroida nego što je to normalno. Ovaj hormon smanjuje količinu kolagena u koži, a samim tim se smanjuje rastegljivost i elastičnost kože. Koži većine žena je neophodna dnevna nega kako bi se sprečio nastanak strija u trudnoći.

Nastanak strija u trudnoći nije uvek posledica same trudnoće već genetske predispozicije odnosno genetskog faktora. Najefikasnije je tretirati strije u ranim fazama, dok su još rozikaste, jer tada najbolje reaguju na lečenje. Kada strije pređu u sledeću fazu, odnosno postanu sive ili srebrne, postaju veći izazov za lečenje. Strije dakle mogu biti rozikaste, crvenkaste, svetlo i tamno braon, a kasnije izblede sve do sive.

Da biste poboljšali cirkulaciju i podstakli nova tkiva da rastu, masirajte kožu svakog dana hidrantnim kremama ili rukavicom za masažu. Takođe je važno da ishrana bude bogata vitaminima E, C, cinkom i silicijumom. Kreme sa biljnim ekstraktima su takođe preporučljive, ali ne postoje dokazi da ove kreme stvarno sprečavaju nastanak strija.

Potrudite se da kožu mažete tri do četiri puta dnevno proizvodima koji sadrže kakao buter ili ekstrakt puternog drveta kao glavni sastojak. Mnogi tvrde da kreme sa pšeničnim klicama pomažu u poboljšanju izgleda kože u ranoj fazi nastanka strija. Određene formulacije vitamina C takođe mogu da pomognu u povećanju proizvodnje kolagena. Za maksimalan efekat vitamin C je najbolje kombinovati sa glikolnom kiselinom. Retinoidi takođe utiču na porast kolagena u koži i tako povećavaju elastičnost.

U trudnoći apetit raste ali ne treba jesti za dvoje. Trudnice bi trebalo da unose ekstra kalorije oko 500 kalorija dnevno. Postarajte se da ove kalorije budu iz hranljivih namirnica, a ne one iz masnih, kako se ne bi naglo ugojili i kako biste kilograme lakše skinuli. Laserski poduhvat takođe može da izbledi nastale strije. Laseri promovišu sintezu kolagena koji je oštećen jednom kad se strije pojave. Ovo je vrlo efikasan način uklanjanja strija, ali nažalost, ne mogu svi sebi da ga priušte.

KAKO NASTAJU STRIJE?

VIDI OVDE

ULJA ZA MASAŽU

VIDI OVDE