Select Page

UVODNO PREDAVANJE MEDICINSKOG PEDIKIRA - prvi čas na kursu

Uvodno predavanje na medicinskom pedikiru

Uvodno predavanje na medicinskom pedikiru se sastoji od učenja osnova i ključnih tehnika rada i pristupa medicinskom pedikiru. Medicinski pedikir, uz ceo tretman estetskog pedikira podrazumeva i rešavanje problema žuljeva, uraslih noktiju, kurijeg oka, gljivica i slično. Podologija je nauka o stopalima i bavi se prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom stopala od problema vezanih za kožu preko mišićnih, vaskularnih, nervnih do koštanih i ostalih problema. Tretman medicinskog pedikira može rešiti problem: kurjih očiju, žuljeva, dijabetičkog stopala, ragada, traume noktiju, gljivičnih oboljenja noktiju i stopala, uraslih noktiju, bradavica.

 

U medicinskom pedikiru najčešči problem sa kojim se susrećemo jesu urasli nokti. Veliki deo populacije ne nosi adekvatnu obuću, što iz estetskih razloga, što iz neznanja. Obuća koju nosimo ne bi trebalo da nas steže, žulja ili smeta ni na jednom mestu. Preuska zatvorena obuća može izazvati pritisak i ulaženje ivice nokta na stranama prsta – najčešće palca. Takođe, ukoliko se nokti seku nepravilno može doći do ovog problema. Ivice nokta nikad ne skraćujemo dijagonalno već trebaju biti u ravni. Tako sprečavamo da se nokat tokom rasta ne proširi sa strana i ne uraste.

Uvodno predavanje na medicinskom pedikiru podrazumeva i rad na pravilnom prepoznavanju problematike. Jedan od najčešćih problema je i kurije oko. Kurije oko nastaje usled dugotrajnog pritiska na kožu, naročito na mestima na kojima ona naleže na tvrdu podlogu, tj. kost. Najčešći uzrok njegove pojave je dugo stajanje, tesna obuća, nepravilan hod, deformacija stopala…Kurje oko je vrlo slično bradavici, ali je dosta bolnije na dodir. Kurje oko predstavlja mrtvo-hiperkeratolitično tkivo koje svojim vrhom zadire duboko u derm, dok bradavica predstavlja vegetativnu tvorevinu kože tj. sadrži krvne sudove i iz tih razloga kod kiretiranja bradavice javlja se tačkasto krvarenje, dok kod kurjeg oka toga nema. Kurje oči se javljaju u manjem broju, najčešće 1-2, a bradavice u većem, jer su izazvane virusom i brzo se razmnožavaju.

POGLEDAJTE VIŠE O ESTETSKOM PEDIKIRU

DSCN3890

POGLEDAJTE VIŠE O OSNOVAMA MANIKIRA

DSCN9721