Select Page

MOKSIBUSTIJA-plamen za opuštanje,toplina koja leči

MOKSIBUSTIJA-plamen za opuštanje,toplina koja leči

 

Moksa koristi zagrejanu Mogusu (osušen i obrađen pelin) na različite načine u zavisnosti od simptoma. Mogusa se proizvodi od aromatične biljke koja se naziva pelin (Yomogi na japanskom).

Mogusa se koristi od pre 2300 godina u Kini (neki kažu da vodi poreklo iz Indije) a neke od njih su razvijene u Japanu pre 1400 do 1500 godina, prilagođavanjem ostrvskoj klimi. Budući da je Japan okružen morima i okeanima, tretman je naročito koristan kod problema uzrokovanih vlagom, kao što su problemi sa cirkulacijom (vode, krvi i u nervima), hladnoćom u telu, problemi sa želucem i crevima, kao i problemi sa zglobovima (u kojima voda ima tendenciju da se zadržava). Tretman mogusom u Japanu izvorno je sprovođen u lojalnim porodicama. Kasnije su one postale popularne u narodu, naročito tokom Edo perioda, kada su izvođene Kabuki predstave o Moguzi.

Mogusa može da se koristi pre, posle ili tokom fizikalne terapije, akupunkture, masaže itd.

INDIKACIJE su  alergije,autoimunski poremećaji,glavobolja, bol u ramenu,bol u leđima,iregularnosti menstruacije,problemi sa kožom,astma,autonomna ataksija,hemoroidi,hladnoća u donjem delu tela,menstrualni bolovi,cirkulacija krvi,balans nivoa energije, hladnoća u donjem delu tela,bol u kolenu,akutni i hronični bol u donjem delu leđa,Išijas,Smrznuto rame / periartritis u rukama i ramenu, bol u ramenu,Istegnuće vrata,glavobolja,gastrointestinalni problemi,dijareja,bol u želucu, hladan stomak,oboljenja jetre,depresija,menstrualni bolovi,neplodnost,valunzi,atopski dermatitis,tretman lica/mrlje na koži,antiejdžing,relaksacija,oslobađanje od stresa…

Moksibustija je stimulacija akupunkturnih tačaka povišenom temperaturom, koja nastaje upotrebom tzv. moksa vune, a pravi se od lišća mokse, artemisija vulgaris (crni pelen), koja se priprema u fini prah. Ona ima osobinu da zagreva i da uklanja smetnje u meridijanima eleminišući hladnoću i vlagu.Moksibustija se najčešće primenjuje kod dece, starijih osoba, asteničnih i rekovalescentnih osoba.

Zagrevaju  se akupunkturne tačke sa zapaljenim štapićem (moksom). Štapići mokse su napravljeni od sušenog i mlevenog divljeg pelina. Pelin se pokazao kao najbolja trava, čije jednakomerno sagorevanje oslobađa toplinu, te na taj način omogućava terapijsko delovanje. Veština je nastala da se pojača učinak akupunkture te se u kombinaciji s ostalim tehnikama rada na telu poput shiatsua, masaža i ventuze (kupiranje) postižu se izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija u zavisnosti od tegoba.

Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da, u prvom redu, zagreje akupunkturne tačke na meridijanima i iz njih eliminiše “hladnoću” zatim da uspostavi kretanje vitalne energije (chi) i krvi, podigne Yang iz kolapsa i da prevenira mnoga stanja i bolesti. Čak se navodi u literaturi o tradicionalnoj kineskoj medicini da povremeno tretiranje akupunkturnih tačaka moksom na zdravom čovjeku prevenira različite vrste bolesti i podiže vitalne energije u tijelu.Za tretman se koriste Moksa štapići dugački dvadesetak centimetara i promera su oko 1,5 centimetar. Sa zapaljenim štapićem grejemo tačke u razmaku od nekoliko centimetara. Za vreme tretmana klijent oseća ugodnu toplinu na delovima koji se greju i automatski se telo opušta.

Osnovna kontraindikacija po kineskoj medicini je manjak Yina, prevedeno u modernu medicinu, moksu treba izbjegavati kod akutnih infekcija, povišene telesne temperature i opšte slabosti tela.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kontraindikacije za trajnu šminku

POGLEDAJTE VIŠE O OPASNOSTI IZLAGANJU SUNČEVIM ZRACIMA

opasnost izlaganja sunčevim zracima