Select Page

Metodika

Metodika

Metodika.

MASAŽA LICA

 

Masaza u kozmetici predstavlja veoma bitan deo tretmana. Pod pojmom „masaža“ se podrazumevaju različiti postupci masaža, metode dizanja tonusa kože, smanjenje crvenila, regeneracika ostećenog dela koze i mnoge druge. Glavna svrha masaže je podizanje tonusa kože, jer je to jedan od uspešnijih načina da se koža osveži i digne manuelnim putem. Postoji više načina na koje može da se izvede masaža lica, od različitih pokreta, tehnika do korišćenja raznih pomagala u vidu poboljšanja rezultata.

OPIS VODJENJA OBUKE NA TEMU

–         MASAŽA LICA –

Na samom početku treba obratiti pažnju na strukturu polaznika koji su na obuci. Pitamo ih o njihovom znanju stečenom pre ove obuke, zatim obratimo paznju na njihovo fizičko,intelektualno, estetsko, radno vaspitanje da bi znali sa kakvom grupom ćemo raditi u toku  trajanja obuke. Trebalo bi da popricamo sa polaznicima i vidimo koliko je ko upućen u temu o kojoj ćemo pričati, ali takodje moramo i da se prilagodima svakom polazniku pojedinačno jer niko ne dolazi sa istip red znanjem. Važno je da se pobrinemo da obuka krene bez napetosti i nervoze, da atmosfera bude dobra i da se uspostavi solidna kimunikacija radi što boljeg usvajanja gradiva. Predavač treba da se pripremi za obuku, da napiše teze, podsetnik u koliko je to potrebno. Treba da isčita temu pre časa koju će taj dan da predaje, da ima sve potrebne rekvizite i materijal koji su potrebni za rad.  Ne sme da se dogodi da polaznicima dajemo netačne odgovore, uvek je bolje u koliko nismo sigurni zamoliti ga da se strpi do sledećeg časa kada ćemo mu sigurno dati korektan odgovor na postavljeno pitanje. Pošto smo ograničeni vremenom, moramo imati plan predavanja tj pokušati da krenemo od manje komplikovanih stvari ka težim, i što je najbitnije treba istaći srž svega, izdvojiti najbitnije. Poželjno bi bilo da polaznici imaju odštampan plan rada za obuku, tj da znaju  kad je šta predvidjeno da se radi.

Posle kraćeg uvoda i upoznavanja trebalo bi da se krene sa obukom. Način na koji će obuka biti sprovedena zaviti od mentora koji ima pravo da osmisli program za koji misli da je najpogodniji i najbolji za tu grupu. Za vreme rada treba održati dinamiku i voditi racuna o koncentraciji polaznika, koja tokom nekog vremena može da opadne. Moramo se posvetiti svim polaznicima , uvek će biti onih koji neće moći istim intezitetom da prate i prihvate odredjenu količinu gradiva. Ne smemo ih zapostaviti, nego se potruditi da na što bolji način usvoje gradivo i treba im dopustiti da pitaju sve što im nije jasno, kao i ostalim polaznicima. Na kraju obuke treba da ocenimo znanje polaznika kao i naše rad. Ocenjivanje se najčešće vrši:

–                                                           Usmeno

–                                                           Pismeno

–                                                           Prakticno

Za ocenjivanje našeg rada koristi se metod evaluacije.

Tema naše obuke je „Masaža lica“. Za početak ćemo objasniti grupi šta znači termin – masaža u kozmetici.  Zatim koje sve tehnike izvodjenja postoje, kakvi su rezultati, koja je njega uloga kada se nalazi u sklopu tretmana lica, supstance koje ulaze u masaž preparate kojima se radi masaža… Koji su rezultati redovne masaže i kako je to jako lepa navika, koja prija i nama a i našoj koži. Cilj obuke je da polaznici nauče prvenstveno pratkično da izvode masažu, uz naučenu odredjenu literaturu. Postoji mogučnost vežbanja na omogućenim modelima ( skuplja varijanta ) i da polaznici vežbaju medjusobno. Od velikog je značaja da vežbaju što vise jer masaža spada u takozvanu „memoriju mišića“ i  dosta znanja se dobija vezbanjem na živim modelima i sa što više ponavljanja.

MASAŽA LICA

Masaža lica sledi posle pilinga i na neki način uvodi nas u pripremu kože za dubinsko čišćenje ili za bolju ishranu kože. Radi se u cilju opuštanja čitavog organizma, ubrzava cirkulaciju tkivnih tečnosti, prvenstveno krvi i limfe ali pomaže i u izbacivanju štetnih metaboličkih produkata. Ubrzavanjem cirkulacije krvi bolja je ishrana mišića, veći dotok količine krvi, brža eliminacija ugljen dioksida, pa tako dolazi do poboljšanja tonusa kože. Masaža lica traje izmedju 15-20 minuta, što zavisi od tipa kože i stanja u kome se koža nalazi. U koliko je koža tanja i osetljivija masaža je kraća, a sa povećanjem debjine i masnoće kože masaža duže traje. Kod mladjih osoba takodje je masaža kraća a kod starijih vreme se povećava. Znak da je masaža pri kraju je subjektivan osećaj zagrejanosti površine kože: blago rumenilo. Tokom klasične masaže koriste se preparati, najčešće kreme, nešto se redje koriste ulja a mogu da se koriste u gelovi. Ulja se redje koriste za lice jer se stvara veće trenje masažom sa uljem na površini kože, pa se ona brže zagreva. Masaža se ne radi kod aknoznih koža i kod koža gde je izražena cirkulacija krvi – kuperozne kože, ali se takodje ne rade kod osoba mladjih od 18 god.

IZVODJENJE MASAŽE

Pokreti kojima se izvodi masaža razvrstani su u pokrete lupkanja, štipkanja, vibriranja i podmladjivanja i oni se tokom trajanja masaže kombinuju. Pravac pružanja svih pokreta tokom masaže prati pružanje mišića lica i vrata. Svi mišići lica su podeljeni na površne i dubinke i tokom kozmetičkog tretmana dolazi se u indirektan kontakt samo sa površnim mišićima.

KONTRAINDIKACIJE

Kada je u pitanju masaža lica kontraindikacija ima malo, al treba ih napomenuti:

  1. upalni procesi na kozi lica ili dekoltea
  2. unutrašnje povrede
  3. infekcija kože i akne

INDIKACIJE

1.poboljšanje tonusa kože i mišića lica

2. usporavanje starenja kože

3. opuštanje očnih mišića

4. smanjenje tenzijskih glavobolja i bola u sinusima

5. otklanjanje stresa i anksioznosti

6. fizičko i mentalno opuštanje

Zaključak

Zaključujemo da je redovna masaža lica zdrava i korisna kako za nas tako za našu kožu i organizam. Ako ste slučajno imali glavobolju pre masaže, primetićete posle masaže da je nema, imaćete utisak da bolje vidite, a takođe ćete se osećati i odmornije, raspoloženije i svežije. A to je svakao cilj svakog kozmetičkog tretmana.

 

Student: Ivana Elek

Smer: Kozmetičar-Estetičar

Seminar iz metodike: METODIKA NASTAVE U DRŽANJU PROFESIONALNE

   OBUKE

Mentor: Željko Stanojević

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

Želite biti profesionalac u oblastima nege i lepote?

_MG_6546