Select Page

Melazma

Melazma

Melazma.Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika i veličine, u ravni kože, čija boja može biti u rasponu od svetlo braon do crne.

Postoji mnogo tipova hiperpigmentacije, ali sledeći su najčešći:

  • Staračke pege,
  • Melazma ili kloazma,
  • Postupalna hiperpigmentacija

Melazma

 

 

Melazma je stanje kože koje se manifestuje tamnim hiperpigmentovanim flekama, najčešće na licu. Obično se može videti na obrazima, čelu, nausnicama, grebenu nosa. Melazma je češća pojava kod žena dok se svega 10% slučajeva javlja kod muškaraca.

Nejednake pigmentacije na koži lica mogu biti veliki estetski problem, a sa dolaskom lepog sunčanog vremena raste i strah od mogućih komplikacija.

Uzrok melazme

 

Na nastanak melazme uticaj imaju:

  • Genetska predispozicija,
  • Hormonski status,
  • Brojni fotosenzitivni i fototoksični lekovi kao i kozmetički preparati,
  • Izlaganje UV zracima (sunce, solarijum)

Klinička slika

 

Klinička slika melazme je tipična: na koži lica, na obrazima, čelu, nosu i u perioralnoj regiji, najčešće simetrično, nalaze se mrlje od svetlo do tamno smeđe boje, okruglastog ili ovalnog oblika.

Neujednačena koloracija daje koži prljav i neodnegovan izgled.

Javlja se kod žena u trudnoći i nakon porođaja, i kod osoba koje uzimaju kontraceptivne pilule.

Tipovi melazme

 

Postoje tri tipa melazme:

  • Epidermalna melazma- pogađa gornji sloj kože, uz braon hiperpigmentaciju sa dobro definisanim ivicama.
  • Dermalna melazma- pogađa dublji nivo dermisa i karakterišu je plavo-sive tačke.
  • Mešovita melazma- (kombinacija epidermalne i dermalne) ispoljava se u vidu braon-sivog pigmenta. Zbog dubine melaninskih pigmenata kod dermalne i mešovite melazme, ove vrste može biti teže tretirati.

Lečenje

 

Lečenje melazme nije ni malo jednosta­van proces.

Otežava ga činjenica da ćelije pigmenta mogu biti smeštene u različitim slojevima kože. Pigment se tako, može nakupljati u površinskom sloju (epidermu) ali nije retkost da doseže i u dermis ili oba sloja.

Prvi korak u lečenju melazme je sprečiti dalju aktivnost melanocita i proizvodnju pigmenta. Tek nakon toga može se ići sa uklanjanjem pigmenta.

Prilikom odabira preparata za zaštitu od UV zraka treba obratiti pažnju da imaju UVA i UVB filtere. Bez obzira na modne trendove treba nositi šešire sa širokim obodom i naočare za sunce. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule a imaju melazmu, trebaju konsultovati svog ginekologa o drugim metodama kontracepcije.

Uklanjanje

 

Uklanjanje – laserskom terapijom, intenzivnim pulsirajućim svetlom ili hemijskim pilingom – briše ćelije hiperpigmentisane kože kako bi se regenerisala nova koža bez hiperpigmentacije.

 

Precizniji od hemijskih pilinga, laserske terapije i tretmani intenzivnim pulsirajućim svetlom koriste ciljana visoko-energetska svetla na zahvaćenim područjima. Oni brišu hiperpigmentirane ćelije na površini (epidermis) ili dubljem nivou (dermis), zavisno od ozbiljnosti simptoma.

 

Kod hemijskih pilinga, dermatolog nanosi kiseli rastvor (glikolnu kiselinu AHA) radi tretiranja zahvaćenih područja kože. Obično nastaju plikovi, koji se potom oljušte i otkrivaju kožu bez nesavršenosti.

Zaključak

 

Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja se često javlja kod žena, naročito tokom i posle trudnoće. Javlja se u vidu velikih tamnih fleka.Određeni unutrašnji i spoljni faktori, kao što su izlaganje suncu, genetika, hormonske promene, upala i starosno dobamogu uticati na proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja dovodi do pojave hiperpigmentacija.Postoje tri tipa melazme (epidermalna, dermalna i mešovita melazma).Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem.

Hemijski pilinzi,intenzivno pulsirajuće svetlo i tretmani laserom se koriste u tretiranju ozbiljnijih oblika melazme.

Student: Nevena Todorović

Smer: Estetičar – Kozmetičar

Seminar iz dermatologije: Melazma

Mentor: prof. dr Svetlana Grubor

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

Želite biti profesionalac u oblastima nege i lepote?

masaža kao lek