Select Page

MEHANIČKI PILING

SEMINARSKI RAD

 

MEHANIČKI PILING

 

 

SADRŽAJ

 

1. UVOD.. 1

1.1.Šta je to piling kože?. 2

1.2. Vrste pilinga. 2

2. MEHANIČKI PILING.. 3

2.1. Šta je mehanički piling?. 3

2.2. Primjena mehaničkog pilinga. 4

2.3 Korisno dejstvo mehaničkog pilinga. 5

2.4 Štetni efekti mehaničkog pilinga. 6

3.ZAKLJUČAK.. 7

4.LITERATURA.. 8

 

1. UVOD

 

Tema ovog rada jesu pilinzi, tačnije mehanički piling koji je možda jedan od popularnijih vrsta pilinga. Riječ piling potiče od engleskog glagola “to peel” što znači ljuštiti, guliti. S obzirom da se pilinzi danas veoma često koriste, važno je poznavati njihovo osnovno dejstvo, kao i štetne efekte, a samim tim i način pravilne primjene istog. U narednih nekoliko pasusa biće objašnjena sva moguća dejstva pilinga.

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tijela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti tijelo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikrorganizama. Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlijezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smješteni – za toploto, hladno, dodir, pritisak i bol. Zbog svega ovoga, njenom njegovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

 

1.1.Šta je to piling kože?

 

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarjele i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamjenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini važan dio lične zdravstvene higijene. Eliminacijom sloja mrtvih ćelija spriječavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija ljekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži sviježiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

 

1.2. Vrste pilinga

 

Postoje tri vrste pilinga koji se upotrebljavaju u zavisnosti od tipa i stanja kože. To su:

  • mehanički piling
  • hemijski piling
  • enzimski (biološki) piling
  • kombinacija navedenih metoda

 

2. MEHANIČKI PILING

 

2.1. Šta je mehanički piling?

 

Mehanički piling koristi mehaničku silu tj. vrši fizičku eliminaciju mrtvih ćelija kože. On podrazumijeva korišćenje abrazivnih sastojaka kao što su morska so, šećer, talog kafe, pirinčane mekinje ili ljuspice Pikan oraha, u kombinaciji sa nekim masažnim ili esencijalnim uljem. Za razliku od tijela, piling za lice mora da bude mnogo nježniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima kao što su jojoba perle. Drugi, agresivniji i efektivniji oblik mehaničkog pilinga koji se koristi za kožu lica je mikrodermoabrazija.Za ovaj vid pilinga se koriste specijalni aparati sa kristalnim ili dijamanskim glavama.

Količina zrnaca po pilingu može da bude različita – rijeđi pilinzi se koriste ukoliko imate suvu ili osetljivu kožu, a gušći ako imate masnu. Podloga za zrnca takođe može da bude različita – mlijeko, gel, krema za lice ili nešto drugo. Mlijeka se koriste vukoliko je u pitanju suva koža (kako bi se u isto vrijeme hidrirala), gelovi ako je u pitanju mješovita ili masna koža(kako ne bi kožu dodatno zamastili).

Zrnca prave mikroskopske posJekotine na koži i tako pomažu da se uklone mrtve ćelije. Mehanički piling deluje površinski.

Tokom mehaničkog pilinga može da se koriste i neki pomoćni alat – četka, rukavice ili sunđer kojim će se trljati. Koristeći njih dobja se  jači efekat pilinga.

 

2.2. Primjena mehaničkog pilinga

 

Prvo se vrši čišćenje kože, pomoću mlijeka i tonika, Nakon toga se  nanese preparat na kožu, utrljava se kružnim pokretima, ali se izbegava predio oko očiju. Piling se radi oko 5 minuta, a zatim se ukloni preparat destilovanom vodom, ali može se koristiti i voda sa česme. Nakon pilinga nanese se hranljivu masku koja odgovara određenom tipu kože.

 

2.3 Korisno dejstvo mehaničkog pilinga

 

  • Uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja kože.
  • Čisti kožu dubinski.
  • Smanjuje pojavu crvenila, hiperpigmentacija i flekica.
  • Umanjuje vidljivost bora i ožiljaka.
  • Ubrzava regeneraciju kože i mikrocirkulaciju.
  • Proizvodi, koji se koriste nakon pilinga, dubinski prodiru u kožu i daju bolji efekat.

             

2.4 Štetni efekti mehaničkog pilinga

 

Efekti pilinga zavise od više faktora: primjenjene metode, osobina kože- debljine prije svega, načina reagovanja na hemijske, biološke i mehaničke agense i od zahvaćenosti kože procesom senescencije (starenja).

Kod upotrebe mehaničkog pilinga mora se voditi računa o osjetljivoj i starijoj koži. Nikada se ne smije piling za tijelo koristiti na koži lica, jer korišćenje grubljih pilinga može dovesti do pojave mikro poderotina na koži. Upotreba pilinga se takođe izbjegava ljeti, zbog izraženog UV zračenja, koje može dovesti do pojave različitih pigmentacija na  licu. Apsolutna kontraindikacija za primjenu pilinga su upalni procesi, tj. inflamacije i razne vrste dermatoza. Takodje se ne preporučuju pilinzi kod osoba sa izraženim teleangiektazijama, sa kuperozom, rozaceom, kod osoba koje su sklone alergijskim reakcijama i sl.

 

3.ZAKLJUČAK

 

Kao što sam već u samom uvodu naglasila obrađena je tema mehaničkog pilinga koji se danas veoma koristi kako u kozmetičkim salonima, tako i u kućnom ambijentu. Postoje mnogobrojne činjenice o mehaničkom pilingu koje su zbog slabe informisanosti stanovništva zanemarene, a koje dovode do niza problema nakon upotrebe istog. Ono što je najvažnije znati, jeste da mehanički piling ne odgovara svim tipovima kože i da se mora voditi računa o načinu njegove pirimjene.

4.LITERATURA

 

– Mia Ranđelović-Đujić – strukovni estetičar kozmetičar

– Izvori sa Wikipedije

 

 

SEMINARSKI RAD

TEMA: MEHANIČKI PILING

REDMET: PRIMJENJENA KOZMETOLOGIJA

MENTOR: IVANA STANOJEVIĆ

STUDENT: JELENA REBIĆ

BEOGRAD, 2019

 

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853