Select Page

Medicinska kozmetika - sa nastave na III godini, smer: estetičar-kozmetičar

Sa nastave “Medicinska kozmetika”, 3 godina studija: tretman mezopenom, tretman voćnim kiselinama, mikrodermoabrazija, tretiranje akni, elektroforeza vitamina C.

Tretirali smo 4 klijenta. Za svako lice student ima je zadatak da sastavi individualni tretman.

Najpre se uzima anamneza i radi klinički pregled kože, inspekcija kože i pregled lica pod Woodovom lampom. Nakon što se utvrdi stanje kože, tip kože, eventualna patologija, pravi se plan tretmana.

Redovnim dolaskom kod kozmetičara, pored pravilnog tretiranja kože lica takođe se dobija i savet o pravilnoj nezi kože kod kuće. Naša je obaveza i dužnost da Vam preporučimo i preparate koji se mogu koristiti u kućnoj nezi, kako bi Vaša koža imala kontinuiranu negu i zaštitu.

Više u studijskom programu ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Nega lica za muškarce – osnovna pravila

Nega kože lica odavno je prestala da interesuje samo žene. Nakon opsesivnih metroseksualaca koji su negu lica i tela od praistorijskog režima oštrice mača i hladne vode podigli do nivoa cyber higijene, kao da se napokon iskristalisala neka zlatna sredina čiji su postulati prihvatljivi i za jedne i za druge. Upravo zbog toga, evo pet saveta za negu lica svakog muškarca koju možete slobodno praktikovati bez straha da ćete ujutru poželeti da izdepilirate bikini zonu…

Umivanje

Prvi korak do čistog lica i zdrave kože jeste – umivanje. Sapun i voda su oprobana tehnika koja postiže najbolje rezultate. Umivanje treba da postane deo vaše svakodnevne rutine – nakon svakog ulaska u kuću umivanje. Međutim, samo sapun i voda nisu dovoljni. Koža lica muškaraca ima veće pore koje ponekad stvaraju suviše masti, zbog čega može doći do problema sjajne, masne kože, koja je osnovni preduslov zadržavanja prljavštine na licu i bubuljica. Barem jednom dnevno koristite neki gel za umivanje lica koji će vam pružiti temeljnije čišćenje lica i omogućiti porama lica da dišu.

Piling

Osim umivanja, barem jednom nedeljno poželjno je dubinsko čišćenje kože lica. Najbolja za to su sredstva za piling lica. Osim preparata koje možete pronaći u svakoj drogeriji, piling lica možete pripremiti i u kućnoj „radinosti“. Jednostavno, isparite lice nad vrelim čajem – oslobodite lice toksina. Na ovaj način ćete olakšati nesmetani rast dlake i izbeći upale koje nastaju gomilanjem štetnih materija oko njenog korena, zbog čega i nastaju bubuljice.

Hidriranje lica

Za zdravu kožu i prirodan sjaj lica važno je upotrebljavati blage hidrirajuće kreme koje će prehraniti vaše lice i snabdeti ga neophodnom vlagom, a pri tome ga neće izmastiti. Muškom licu nisu neophodne agresivne kreme kao ženama. Dovoljna je najobičnija hidrirajuća krema obogaćena vitaminima E i B, uz dodatak nekog hranljivog ulja. Ono što je važno jeste da je efekat hidrirajućih preparata maksimalan jedino tokom tri minuta nakon umivanja.

Oči

Iako zaštita kože oko očiju, možda za trunku, prelazi granicu „previše nege“, važno je preduhitriti starenje lica (ako vam je stalo do toga), a ono se kod muškaraca najpre vidi po očima – brže nego kod žena. Kreme za oči nanose se na dva do tri dana, po ivici kosti oko oka kako bi uticaj kreme bio najefikasniji.

Usne

Labelo i balzami za usne donedavno su bili rezervisani isključivo za žene, međutim, revolucija nege lica za muškarce obuhvatila je i ovu grupu proizvoda. A zašto i ne. Lepe usne za ljubljenje uvek su poželjne… Izbor balzama za usne „specijalno“ pravljenih za muškarce je velik. Ono na šta treba obratiti pažnju, osim toga da sadrže hranljive sastojke, jeste to da imaju i određen stepen zaštite od štetnog UV zračenja.