Select Page

Maska od kamilice za umirenje crvenila kod mešovitog tipa kože

Uvod

Maske za lice dubinski hidriraju kožu dajući joj svež i blistav izgled, obogaćene prirodnim ekstraktima, neophodne u nezi lica i borbi protiv starenja. Lice je deo tela najizloženiji vanjskim uticajima. Na njemu se ocrtava stres, godine i opšte telesno stanje. Zato je važno da o licu vodimo računa i jednom dnevno odvojimo 20-ak minuta i posvetimo mu pažnju. Da bismo vratili koži prirodnu vlažnost, potrebna nam je dobra hidratacija kože, a takvu kožu je najbolje negovati preparatima na prirodnoj bazi i od prirodnih sastojaka.

Mešovitoj koži treba posvetiti više pažnje, budući da je na nekim delovima masna, a na drugim suva. Središnji deo, poznat kao T-zona, najčešće je masan i sklon crvenilu (prošireni kapilari, akne, mitiseri). Ostatak kože lica je sklon perutanju, zatezanju i isušivanju.

1. Kamilica i njena uloga

Naziv kamilica upotrebljava se za biljke koje pripadaju grupaciji biljaka sličnih Beloj radi, koje su deo familije Asteraceae. Kamilica je vekovima unazad korišćena u tradicionalnoj medicini od strane vidara u različitim kulturama, uključujući i egipatsku i grčku. Postoji mnogo različitih vrsta kamilice, pri čemu su dve najrasprostranjenije Nemaćka (Marticariarecutita) i Romanska  (Rimska) kamilica. Ova biljka se koristi još od drevnih vremena zbog njenog umirujućeg, anti-bakterijskog i protiv-zapaljenskog dejstva, u tretmanu raznih patoloških stanja, kao što su prehlada, upala grla, gingivitis, nesanica, anksioznost, psorijaza, ekcem, akne i mnogih drugih.

Kamilica ima jaka antiupalna dejstva koja pomažu u omekšavanju kože lica. Umivanje lica kamilicom je način da iskoristite njena umirujuća, protivupalna i antibakterijska svojstva. Kamilica protiv bubuljica predstavlja jedan od prirodnih lekova koji daje najbolje rezultate.  Kamilica pomaže u borbi protiv ožiljaka od akni, uklanjajući ožiljke kroz svoje anksiolitičko i antioksidativno svojstvo. Takođe deluje kao izvrstan prirodni izbeljivač kože. Koži  daje prirodan i zdrav sjaj. Zateže pore, omekšava kožu i ako se  koristi redovno tokom perioda od dve do tri nedelje, izbledeće mesta i ožiljke od akni.

2. Koža, građa i tipovi kože

Koža je najveći organ tela koja je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom štiti kožu od raznih spoljašnjih uticaja.

Koža se sastoji iz tri osnovna sloja:

 • Epiderm
 • Derm
 • Hipoderm

Površina odraslog čoveka tj. površina njegove kože iznosi oko dva metra kvadratna, a to je oko 18% ukupne težine tela.

Osnovne uloge kože su:

 • Zaštitna – štiti telo od mehaničkih povreda, patogenih organizama i UV zraka
 • Učestvuje u razmeni gasova
 • Prima spoljašnje nadražaje
 • Učestvuje u termoregulaciji

Boja kože zavisi od rase, a naročito od kožnog pigmenta melanina.

Tipova kože postoji mnogo, ali četiri osnovna su: masna, normalna, suva i kombinovana.

Masni tip kože

Masna koža ili diseboroična, izgledom je debela i čvrsta. Karakteriše je pojačano lučenje lojnih i znojnih žlezda. Sjajna je zbog suvišnog masnog filma na njenoj površini. Karakterišu je i proširene pore. Najčešće se baš zbog sebuma stvaraju akne. Ako nije pravilno negovana, na površini se vide crne mrlje ili komedoni (mitiseri) i grizevi (kokoni). Masna koža je sklona infekcijama, a jedina prednost joj je što sporije stari od ostalih.

Normalan tip kože

Ovoj grupi pripada koža čija je sekretorna funkcija takva da daje napetost (turgor), elasticitet i mekoću. Ona nema naprslina, bora, proširenih pora, kao i proširenih krvnih kapilara .Lišena je maljavosti i mrlja. Svetle je boje sa finom prevlakom lipohidrofilnog filma koji se bez šminke blago nadzire.

Suvi tip kože

Odlikuje se smanjenom sekrecijom lojnih žlijezda. To je koža koja u ranoj mladosti jako lepo izgleda ali je jako osetljiva. Nema proširenih pora ali brzo gubi sjaj, smanjenog je elasticiteta te lako puca. Ako se od najranije mladosti neneguje pažljivo, onda brzo stari jer je sklona brazdanju i boranju. Na suvoj koži često su izraženi i prošireni kapilari – teleangiektazije.

 

3. Mešoviti tip kože

 

On je najčešći pojavni tip kože. Radi se o kombinaciji masne i normalne i masne i posne kože lica iste osobe u različitim regijama. Obično centralni deo lica ima odlike masne kože, tj. T- zona, dok su obrazi suvi ili normalni.Mešoviti tip kože poznaje se po tome što je centralni deo lica, takozvana T-zona, masnije strukture, dok je periferija suva ili normalna. T-zona obuhvata čelo, nos i bradu, i tu mogu da se uoče proširene pore i miteseri. Ovaj deo lica karakteriše pojačana sekrecija lojnih žlezda usled čega se na njegovoj površini stvara sjaj. Međutim, uprkos tome što je masnija, mešovita koža u T-zoni sklona je dehidrataciji – nedostatku vlažnosti. Istovremeno, koža na periferiji lica (obrazima), može biti normalne vlažnosti, dobro prokrvljena i bez proširenih pora, ili suva i dehidrirana. U slučaju da je koža na licu mešovitog tipa, svaki deo treba negovati odvojeno u zavisnosti od tipa kojem pripada.

OSOBINE MEŠOVITE KOŽE SU:

 • Zatvorenost pora u regiji slepoočnica i obraza
 • Otvorenost pora u regiji nosa, brade i čela
 • Osetljivost kože celog lica
 • Česta pojava masnih tragova na koži u regiji nosa
 • Pojava iritacija kože u regiji obraza i čela pri njenoj izloženosti vetru, hladnoći i jakom suncu
 • Pojačana pojava masnih tragova na koži u letnjem periodu i pri izloženosti toploti

4. Vrste maski

Maska za lice je proizvod koji se koristi uglavnom nakon pilinga ili čišćenja lica. Maska je proizvod koji bi trebao lečiti stanje kože kao što su dehidriranost i znakovi umora, umiriti crvenilo i iritacije, očistiti nečistoće, pomladiti  i negovati kožu.

VRSTE MASKI:

Zavisno o vrsti kože i njenim potrebama, postoje razne maske:

Hidratantne maske:

Svrha im je dodatno hidrirati i to je jedna od najtraženijih vrsta maski. One su namenjene svim tipovima kože, a posebno dehidriranoj i isušenoj koži.

Hranjive maske:

Tekstura hranjivih maski obično je jako gusta i “debela”. Pomalo su masnjikave, mada nije pravilo jer služe da vrate lipide i vlagu jako suvoj ili isušenoj koži. One su namenjene: suvoj, umornoj i koži pod stresom.

Anti-Age maske:

Obično sadrže vitamine i antioksidante i njima opskrbljuju kožu i na taj način deluju na bore ili rade trenutni lifting. One su namenjene: zreloj, suvoj i umornoj koži

Maske za čišćenje:

Pored hidratantnih, ovo je najtraženija vrsta maski. Bez obzira na tip kože, mnoge osobe se bore sa miteserima, začepljenim porama, komedonima i sebumom. Ova vrsta maski bi trebala dubinski očistiti pore, smanjiti mašćenje kože i delovati na mitesere.

Enzimske maske:

Ovaj pojam je isto što i enzimski piling. Proizvodi koji sadrže AHA i/ili BHA kiseline , a mogu sadržavati C vitamin. Duboko deluju, čiste pore, posvetljuju kožu i hidriraju. Inače, ova vrsta maski je odličan izbor za sve vrste kože i zaista su delotvorne. Mogu lagano peckati, ali ne smeju stvarati crvenilo, izazivati neugodan osjećaj i iritirati.

Umirujuće maske:

Vrlo često se nazivaju S.O.S. ili Calming maske. Namena im je umiriti osetljivu, ljuskavu i crvenu kožu. Po teksturi su slične hidratantnim i hranjivim maskama, sadrže umirujuće sastojke i obično se ostavljaju na koži tokom noći.

Peel-off maske:

Maske koje se nanose na kožu i nakon sušenja,uklanjaju povlačenjem s lica. Osobe s osetljivom kožom , ovu vrstu maski moraju izbegavati. Najbolje su za masnu i mešovitu kožu.

5. Istraživanje

Odabrano je 10 klijenata sa mešovitom kožom lica i tretirani su tokom mesec dana, jednom dnevnom, maskom od kamilice. Pre tretmana su detaljno pregledani kroz kozmetičku lupu. Nakon mesec dana ovoga tretmana došlo je do sledećih rezultata: 2 klijenta bez promena

3 klijenta došlo je do manjeg napredka, koža izgleda smirenije nego pre mesec dana

5 klijenata je imalo izuzetan napredak, što znaći da je uspešnost ovog tretmana oko 50%.

Nakon 4 nedelje istraživanja ove maske za lice, zaključeno je maska da ima veoma dobar efekat za kožu.  Ona sama po sebi ima umirujće dejstvo. Samim tim umiruje crvenila, upaljene akne, kapilare koje se na prvi pogled i ne vide, a pod jakim svetlom se i te kako uoče. Nakon nanošenja maske na lice, koje traje samo par minuta, potrebno je da na licu stoji od 15-20 minuta, da bi se efekat primetio. Nakon 15/20 minuta maska sa lica se ukloni pomoću sunđera natopljenim toplom vodom.

Kod 5 osoba sa mešovitom kožom, drastično je smanjeno crvenilo upaljenih akni i ožiljaka od istih. Kod ostalih 5 osoba, efekat je bio nešto manji iz razloga što je koža starija i nije negovana na pravi način, pa da bi se postigao efekat potrebno je nešto duže vremena.

Zaključak

Lice je deo tela najizloženiji vanjskim uticajima. Na njemu se ocrtava stres, godine i opšte telesno stanje. Zato je važno da o licu vodimo računa. Mešoviti tip kože je najčešći pojavni tip kože. Radi se o kombinaciji masne i normalne kože lica iste osobe u različitim regijama. Obično centralni deo lica (tj. T zona) ima odlike masne kože. Maska od kamilice ima jaka antiupalna dejstva koja pomažu u omekšavanju kože lica, ima umirujuća, protivupalna i antibakterijska svojstva, pomaže u borbi protiv ožiljaka od akni, deluje kao izvrstan prirodni izbeljivač kože. zateže pore, omekšava kožu itd. Ako se redovno koristi i ako se koža neguje na ispravan način, ova maska zaista daje odličan rezultat. Ona takođe hidrira dehidriranu kožu, a smanjuje masnoću iz T zone. Samim tim pravi odličan balans na koži i rešava probleme i hiperpigmentacije svojim umirujućim dejstvom i sprečava nastanak problema na koži (u ovom slučaju crvenilo).

 

 

Seminarski rad

Predmet: Coaching

Tema: Maska od kamilice za umirenje crvenila kod mešovitog tipa kože

Profesor: Željko Stanojević

Student: Marina Tošić

Beograd, 2019

TROGODIŠNJE STUDIJE YORK UNIVERZITETA - SMER ESTETIČAR - KOZMETIČAR

tretman dehidrirane kože

ZA VIŠE INFORMACIJA O STUDIJAMA I KURSEVIMA POZOVITE NAS

AKADEMIJA