Select Page

MASAŽA ZA BEBE - praksa stara više hiljada godina

Masaža za bebe

Zašto masaža za bebe: Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je bebi neophodan, nezamenjiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje. Zapravo, masaža jača njenu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja joj raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju. Osim toga, masaža podstiče i obogaćuje roditeljstvo. Da biste masirali svoju bebu, ne morate završiti kurs. Dovoljno je da vidite kako se to radi i pročitate o masaži tek da se podsetite. A najvažnije je da vas vodi ljubav, osećaj i svest da je nežan dodir za dete dokaz ljubavi.

Prakasa masaže beba stara je više hiljada godina – pogotovo u kulturama mnogih naroda u Indiji, delovima Rusije, Kine. U novije vreme dobar uticaj masaže na rani rast i razvoj deteta potvrdila su brojna klinička ispitivanja i rezultati rada sa decom.

Rano detinjstvo je veoma važna faza razvoja. Deca koja osećaju da su voljena, poštovana i da o njima neko brine, imaju najbolji početak. Sve što se događa u tom periodu sigurno će imati uticaj na kasniji život.

Kako masirati bebu

Tokom masaže važno je da koristite nežne i sigurne pokrete (nesigurni i mlaki iritiraju bebu, kao i većinu odraslih). Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža nežno gledajte svoju bebu i pričajte joj, rečima joj šaljite poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju, a veće celim dlanom.

Da biste utvrdili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti. Sa masažom se može početi odmah posle rođenja, bez ikakvog straha. To če bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Dok pupčani patrljak ne otpadne, ne masirati stomačić i regiju oko pupka. U samom početku masaža treba da traje 2-3 minuta, a masiraju se samo neki delovi (npr. grudi, nogice, leđa). Postepeno povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Kada beba napuni mesec dana, celo bebino telo može da se masira u trajanju od 10-15 minuta, zapravo vreme trajanja masaže zavisi od bebinog raspoloženja. Masaža detetu daje dodatni osećaj sigurnosti, a time samouverenost za kasniji život.

Kada masirati bebu

Posle devetog meseca dete počinje da se kreće, i na taj način istražaju i upoznaje svet oko sebe. Zato se može desiti da masažom neće biti toliko oduševljeno, ili će je čak odbijati. To ne znači da prekidamo sa masažom, nego da je prilagođavamo detetovim potrebama i željama. Roditelji za masažu biraju vreme koje odgovara i njima i bebi. Soba u kojoj masiramo bebu treba da bude topla (oko 27C ). Za vreme masaže nije poželjno uznemiravati onog ko masira a ni bebu. Za masažu koristiti lagana prirodna ulja (bademovo) kako bi ruke klizile po telu. Važno je da ruke budu čiste, nakit skinut, a nokti podsečeni. Svaki pokret ponoviti tri puta, masirati polako, pravilno, nežno i ritmično.

 

Glava i lice: započnite masažu nežnim maženjem bebine glave. Postavite prste ispod glave i masirajte zadnji deo. Zatim stavite šake na sredinu čela i pomerajte prste nadole prema slepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nežno masiranje nastavite niz nos i preko obraza do ušiju, nežni ih trljajući, a zatim pravite kružne pokrete oko usta i potom se, preko brade, spuštajte do vrata.

Ramena: nežno masiranje nastavite duž ramena i trljajte ramenu muskulaturu. Zatim obuhvatite oba ramena i nadlaktice i povremeno ih nežno povucite nadole. Raširite bebine ruke i prebacite ih preko grudi.

Podlaktice i šake: držite bebinu podlakticu jednom rukom i masirajte svaki prst posebno. Masirajte dlan nežno trljajući.

Grudi: pčnite od grudne kosti prateći liniju rabara. Trljajte grudne mišiće. Masirajte prostor ispod rebara od sredine prema spolja. Pravite veće kružne pokrete. Masirajte od jednog ramena preko grudi do suprotnog kuka, vodeći računa da zaobiđete sike.

Stomak: pratite liniju creva preko bebinog stomaka. Masirate celim dlanom u pravcu kazaljke na satu. Zatim direktno trljate. Nežno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja.

Noge: započnite nežno masiranje stomaka, preko kukova, niz butine i potkolenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u kolenima privucite stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla.

Stopala: uzmite stopalo u šaku i masirajte tabana koristeći male, kružne pokrete. Nakon toga nežno trljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža: sada nežno mazite vašu bebu od glave do nožnih prstiju jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim završavamo masažu prednje stane tela.

Leđa i zadnjica: krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Nežno masirajte lopatice od vrha nadole i prema spolja. Kružnim pokretima masirajte mišiće i pratite liniju od rebara prema zadnjici.

Leđa i listovi: masirajte mišiće desno i levo od kičme spuštajući se prema zadnjici. Koristite sve prste za nežnu masažu mišića zadnjice. Zatim nežno izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

Završetak masaže Za kraj jednim sveobuhvatnim pokretom nežno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju i preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs upotrebe hemijskih pilinga

POGLEDAJTE VIŠE O ČAJU OD KOPRIVE

čaj od koprive protiv celulita