Select Page

MASAŽA VRATNOG DELA - cervikalni sindrom, opuštanje

Masaža vratnog dela

Masaža vratnog dela podrazumeva relaks masažu u trajanju od trideset do četrdeset minuta. Problem sa bolom u vratnom delu ima sve veći broj populacije. Dugo sedenje za računarom. Nezgodan položaj tokom spavanja. Nošenje teškog tereta. Nepravilno sedenje. Svi ovi faktori uzrokuju bol u vratnom delu. Često dolazi i do ukočenosti vrata. Masaža vratnog dela rešava ovaj problem redovnim tretiranjem. Masaža vratnog dela se radi eteričnim uljem kako bi dodatno opustili klijenta. Bol u vratnom delu izaziva vrtoglavice ,mučnine, glavobolje, kada je u podmukloj fazi.  Može da izazove ograničenost pokreta. Kako ne bi došlo do ovakih stanja masaža vratnog dela 1-2 puta mesečno je preporučljiva.

Ako i VI želite naučiti kako se masira vratni deo pogledajte OVDE

Išijas

Išijas, išijadični neuritis, lumboishialgija, (lat. Ischas, ischialgia), je skup simptoma, (među kojima dominira bol), koji može biti izazvan potpunom kompresijom i/ili nadražajem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajednički grade išijadični živac (lat.n.ischiadicus) u regijama pleksusa, stabla i ogranaka išijadičnog živca.

Nervne strukture išijadikusa mogu oboleti primarno (esencijalno), neurogeno ili sekundarno zbog neke opšte bolesti ili lokalnog oboljenja susednih struktura (najčešće kao posledica kompresije ili iritacije) kada govorimo o neuralgično-neurotičnim simptomima levog, desnog ili oba išijadična živca.

Bol je lokalizovan u donjem delu leđa (slabini), krstima, zadnjici i/ili različitim delovima nogu i stopala. Bol, jakog ili slabijeg intenziteta, koji zrači od slabinskog dela sve do stopala, može biti praćen utrnulošću, slabošću mišića, senzacijama u vidu peckanja, žarenja ili proboda iglama, i stvara poteškoće u kretanju i pomeranju noge. Tipični, simptomi su lokalizovani samo na jednoj strani tela.

Dilema (bolest ili simptom)

Iako je išijas naziv za uobičajen oblik slabijih ili jačih bolova u leđima i nogama, pravo značenje ovog termina je često pogrešno, jer išijas označava skup simptoma a ne dijagnozu promena koje vrše pritisak i iritiraju korene živaca iizazijući bol. Za išijas (koji se iz praktičnih razloga) podržava kao poseban klinički entitet, sasvim se pouzdano zna, da se ne radi o bolesti sui generis i da etiološki i patogenetski faktori mogu biti različite prirode. Ovaj stav je važan, jer je za terapiju išijasa ili išijasnih simptoma od izuzetnog značaja poznavanje uzroka bolesti koju prati išijasna simptomatologija, i koja će često biti različita, u zavisnosti od osnovnih uzroka poremećaja-bolesti.Jako je bitna masaža vratnog dela i celih leđa.

Najčešći uzročnik išijasa je hernija međupršljenskog diska, a kao drugi uzročnici navode se; povrede leđa, iritacija živca izazvana artritisom kičme, drugi zašaljenjski procesi, vaskularni, endo i egzotoksični činioci, kao i pritisak na živac nakon određenih vrsta napora, psihička stanja itd.