Select Page

LUMBALNI SINDROM I CELULIT - sa predavanja na predmetu masaže, smer: ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Na današnjem predavanju na predmetu MASAŽA naši studenti sa smera ESTETIČAR – KOZMETIČAR učili su lumbalnom sindromu i celulitu.

Lumbalni sindrom je čest uzročnik invaliditeta kod osoba srednjeg životnog doba. Nastaju kao posledica degenerativnog oboljenja kičmenog stuba.

Najčešće do oštećenja dolazi u toku naglog rotatornog pokreta u kičmenom stubu, pod uslovima velikih opterećenja, kao što je naglo dizanje tereta, ali i usled lošeg držanja tela, mišićne slabosti, mišićnog disbalansa.

Studenti su učili kako da reše problem lumbalnog sindroma masažom.

Celulit je dermatološki, kozmetički i estetski neprihvatljiv problem kod velikog broja žena.

Procenjuje se da 85 – 98% žena starosti preko 20 godina ima neki stepen celulita. Celulitom može biti zahvaćen bilo koji deo tela koji sadrži subkutano masno tkivo, a najčešće je gluteo – fermoralni predeo – noge i stomak. Na tim regijama tela broj masnih ćelija je i do 5 puta veći.

Studenti su učili kako da suzbiju celulit anticelulit masažom i elektrostimulacijom.

Više o smeru ESTETIČAR – KOZMETIČAR  pogledajte OVDE

Celulit

Celulit je deformitet izražen kod žena gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru. Nastaje kao posledica poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva.

Od celulita pati čak 80 % žena, a uklanjaju ga kozmetičari, doktori, treneri, proizvođači kozmetike i drugi stručnjaci. Savremeni način života, drastično je povećao broj žena koje imaju uporan celulit, čije uklanjanje zahteva ozbiljne i dugotrajne tretmane.

Gde se javlja  

Najčešća mesta na kojima se celulit javlja su: butine, listovi, sedalni region, stomak, donji deo leđa.

U poznijim godinama celulit se može pojaviti i na nadlakticama pa čak i vratu. Pojava celulita se ne dešava samo ženama prekomerne telesne težina u „srednjim godinama, celulit je prisutan i kod vitkih i mladih devojaka.

Pojava i razvoj celulita

Pojava i razvoj celulita ima nekoliko faza:

  • najpre je neprimetan na prvi pogled i vidi se samo kada se prstima stegne koža, i to u obliku malih kvržica i udubljenja.
  • u sledećoj fazi masne ćelije prave vidljiva ispupčenja primetna i bez stezanja kože, koja je već postala opuštenija.
  • Sa daljim napredovanjem, koža se još ístanjila, izgubila elastičnost i potpuno primila izgled „pomorandžine kore“. U potkožnom tkivu prisutno je više kvržica, koje mogu biti čak i bolne na dodir.

Lečenje

Eliminacija celulita podrazumeva dugotrajni proces na više polja, ali uz obavezne trajne promene u načinu života. Najefikasniji način uklanjanja celulita jesu masaže uz konzumiranje većih količina tečnosti. Manuelna anticelulit masaža je najbrži način za uklanjanje celulita. Tretiranjem tačno određenih regija ubrzava se cirkulacija krvi i limfe čime se pospešuje razmena materija u organizmu i ubrzava izbacivanje štetnih, toksičnih materija koje utiču na stvaranje celulita. Obavezna je masaža stomaka radi eliminacije toksina i poboljšanja rada organa za varenje.

Anticelulit masažu je važno da radi fizioterapeut ili maser obučen za ovu tehniku. Pošto je celulit uglavnom lociran 3-5 mm ispod površine kože pritisak mora da bude doziran kako ne bi došlo do neželjenih efekata kao sto su podlivi, modrice, popucali kapilari.

Nezaobilazni deo anticelulit programa je i unos većih količina tečnosti i to vode ili nekog drugog napitka koji pospešuje drenažu i detoksikaciju organizma.

Upotreba različitih gelova i krema protiv celulita može da doprinese bržem uklanjanju celulita ukoliko se koriste u kombinaciji sa masažom. Posebno se preporučuje upotreba anticelulitne kozmetike u fazi održavanja postignutih rezultata.

Eliminacija celulita je dugotrajan proces, kada ga se konačno i rešiti mora se i dalje voditi računa o ishrani, unosu tečnosti, fizičkoj aktivnosti i niz drugih činioca, kako bi se sprečilo ili bar usporilo njegovo ponovno pojavljivanje.