+381607237853 akademija.purity@gmail.com

LOKALNI ANESTETICI U TRAJNOJ ŠMINKI - primena u tretmanu trajne šminke

Lokalni anestetici

Lokalni anestetici su supstance koje su namenjene za postizanje anestezije centralnog nervnog sistema, koju prvenstveno karakteriše gubitak osećaja za bol (analgezija), gubitak tonusa mišića, gubitak refleksnih pokreta, gubitak svesti…Svi anestetici mogu biti narkotici, ali svi narkotici nisu anestetici.

 

Lokalni anestetici spadaju u grupu lekova koji se jako dugo kroz istoriju primenjuju u medicine, stomatologiji i veterini, a sa pojavom trajne šminke i u njenoj primeni. Zanimljivo je to da je prvi lokalni anestetik izdvojen iz lišća koke 1860.godine u Nemačkoj, a to je bio kokain. Sigmund Frojd je 1884.godine prvi upotrebio kokain kao klinički lek za lečenje pacijenta zavisnog od morfijuma. Lokalni anestetici imaju funkciju da privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mestu primene. Ovi anestetici, kao što im I sam naziv kaže, uglavnom se koriste da izazovu lokalni blok nerva. Najčešći su lidokain, tetrakain, artikain, bupivakain, mepivakain i prilokain.Postoje velike razlike među lokalnim anesteticima, pogotovu po pitanju brzine kojom prodiru kroz tkiva, što utiče na stepen blokade nerva. U ovu grupu spadaju estri ( prokain, benzokain, kokain, tetrakain) i amidi (lidokain, artikain, bupivakain, cinkokain). Vreme eliminacije ovih anestetika iz organizma je između 1-2h. Mesto aplikacije lokalnih anestetika kada su tretmani trajne šminke u pitanju su usta, kapci, obrve, a primenjuju se najčešće lidokain, tetrakain, dibukain, benzokain.

Lidokain nije samo lokalni anestetik, on je i antiaritmik. Tačnije, ako se primeni injektiranjem u tkivo ili u blizini nerava, tada je lokalni anestetik, ali ako se primenjuje intravenski onda se ponaša i kako anestetik i kao antiaritmik. To je razlog zašto je neophodno biti jako oprezan pri primeni lidokaina jer ako ga koristimo kao lokalni anestetik, može doći do srčanih nuspojava. Samim tim, pre samog tretmana trajne šminke i upotrebe lidokaina, neophodno je raspitati se o zdravstvenom stanju klijenta. Međutim kombinacija lidokaina i adrenalina se ponaša isključivo kao lokalni anestetik, a primenjuje se kod rutinskih operacija i najčešće kod estetskih tretmana trajnom šminkom. Lidokain koji se koristi pri tretmanima permanentne šminke je u kremi ili gelu čime se olakšava njegova upotreba na koži klijenta.

 

NAUČITE KAKO SE KORISTE LOKALNI ANESTETICI U TRAJNOJ ŠMINKI

DSCN8374

OVDE

NAUČITE KAKO SE RADI TRAJNA ŠMINKA

nakon trajne šminke

OVDE