Select Page

Kurs scenske šminke-šta radimo na prvom času - čas traje 4 sata

Kurs scenske šminke

Kurs scenske šminke – prvo predavanjePočeo je novi kurs scenske šminke. On je drugi nivo za profesionalne šminkere i ne može se pohađati bez sertifikata o završenom kursu tehnika šminkanja lica. Samim tim, prvi čas scenske šminke protekao je u prikazivanju onoga što su polaznici najbolje naučili na predavanjima kursa tehnika šminkanja lica. Nakon uspešno izvedene tehnike šminkanja očiju – otvorena banana, trendy mat ruž i konturisanje lica, usledio je drugi deo časa a to je teorijski deo o istoriji scenske šminke, njenim začetnicima i primeni.

Scena

U SAD su postojale dve velike scene, koje su delovale nezavisno, jedna u Los Anđelesu (LA) i druga u Njujorku, a postojalo je i više malih scena širom Amerike.

Vodeći na LA sceni je bio band Blek Fleg (Black Flag). U ovom bendu svoju karijeru je počeo Henry Rolins. Iza ovog benda ostalo je nekoliko značajnih albuma: Damaged, First Four Years i kompilacija Wasted…Again. Blek Fleg je bend znacajan i po tome što je osnovao čuvenu izdavačku kuću SST. Neki od poznatijih bendova losanđeleske i kalifornijske scene su Bad Religion, The Circle Jerks, Social Distortion, Youth Brigade, Adolescents, Agent Orange, TSOL, DI, Dead Kennedys.

Njujoršku scenu karakterisao je malo drugačiji zvuk, čvršći i otvoreniji za druge uticaje. Sa ove scene vredi istaći bend Bad Brains, koji je kombinovao hardkor sa regaeom i dabom. Neki od poznatijih bendova njujorške scene su i Sick Of It All, Agnostic Front, Warzone, Reagan Youth i drugi.

Najznačajnija mala hardkor scena vezana je za Vašington, a ključni čovek je bio Ajan Mekej (Ian MacKaye), lider sastava Minor Threat i Fugazi, koji je svoj veliki ugled obezbedio oštrim i eksplicitnim tekstovima i sjajnim melodijama. Fugazi postoje i danas i prave odličnu muziku, mada se njihov zvuk dosta pomerio od hardkora ka post-roku. Mekej je osnovao izdavačku kuću Dischord, čija je politika i danas da objavljuje albume samo lokalnih bendova i da maloprodajna cena diska ne sme prelaziti sedam dolara.

Znacaj vašingtonske hardkor scene kulminirao je tzv. letom revolucije, kojim je proklamovan poznati strejt edž (straight-edge) pokret. Pripadnici pokreta, uglavnom pankeri, zalagali su se za zivot bez veštačkih stimulansa i oslobađanje energije na svakodnevnim koncertima. Pripadnici pokreta su imali jasan politički stav -suprotstavljali su se svakoj eksploataciji i gušenju sloboda.

Hardkor je u međuvremenu evoluirano, a današnja hardkor muzika je dosta različita od onoga što se 1980-ih zvalo hardkorom.