Select Page

KUPEROZA I NEGA KUPEROZNE KOŽE

KUPEROZA I NEGA KUPEROZNE KOŽE

Kuperoza je upalna bolest kože lica, kada su kapilari prošireni što dovodi do crvenila kože. Kuperoza je uglavnom primetna na obrazima, nosu, bradi i čelu, retko na vratu i dekolteu.

 

Zaštitna barijera ovakve kože je veoma slaba i koža nije u stanju da se brani od nepovoljnih uticaja. Kreme za kuperoznu kožu jačaju prirodnu zaštitnu barijeru kože i smanjuju njenu osetljivost. Ove kreme ne sadrže parfeme, veštačke boje, agresivne konzervanse i ostale alergene supstance.

 

Postoje dve faze kuperoze:

 

Rosacea erythermato-teleangiercratica je prva faza boletsti, koža je crvena i ima vidljivo proširene krvne sudove. Crvenilo je najviše primetno na obrazima i nosu. Koža često i svrbi, na početku crvenilo nestaje, zatim dugoročno ostaje na licu.

 

Rosacea populopusulosa je druga faza, gde pored crvenila nastaju i bubuljice i čvorići koji podsećaju na akne.

 

U trećoj fazi, rosacea hypertrophica dolazi do stvaranja izraslina vezivnog tkiva.

 

Kuperoza je najčešća bolest kože kod odraslih. Žene oboljevaju češće od muškaraca, ali su kod muškaraca simptomi jači. Pravi uzroci kuperoze jos uvek nisu utvrđeni, međutim jeste nasledna.

 

Faze:

  1. Eritem nastaje usled oboljenja tonusa zida krvnog suda tamo gde je on najtanji i dolazi do njegove dilatacije. Povećava se pritisak krvi na venskom polu kapilara,smanjuje se razlika u pritiscima između venskog i arterijskog pola i samim tim slabi dotok atrerijske krvi bogate kiseonikom i hranljivih materija do tkiva kože.

 

  1. Dolazi do pojave inflamatornih papula i pustula koje perzistiraju i nekoliko nedelja. Ćelije tkiva počinju da stradaju. Epiderm se istanjuje.

 

Ožiljci koji mogu nastati na koži su neupadljivi i plitki. Pore su proširene.

 

  1. U ovoj fazi, rosacea hyperthropica dolazi do stvaranja izraslina vezivnog tkiva. Na primer, rhynophyma (nos u obliku pečurke) i gnatophyma (brada u obliku pečurke).

 

NEGA KUPEROZNE KOŽE

 

Kuperoza je nezlečivo oboljenje kože, međutim pravilnim negovanjem je možemo ublažiti.

Najpre osoba koja pati od ovog oboljenja kože treba da redovno neguje svoju kožu, a pre svega da izbegava sunce, alkohol, jake začine, ljutu hranu, saune, teretanu,cigarete.

Ako koristimo kreme za negu kože, one ne smeju da sadrže mirise, boje i sve sastojke koje ne prijaju toj koži.

Kada se radi piling, izbegavamo mehaničke pilinge, jedino može da se radi ako je u vidu peel off maske, međutim abrazivni pilinzi se ne koriste. Kod ovakve kože, izbegavamo trljanje, umesto toga utapkavamo proizvode na kožu kako ne bismo stvorili još veću iritaciju kože.

 

Kuperozna koža se tretira na poseban način koji joj ne šteti. Ovakva koža ne može podneti mnogo toplote jer joj se stanje može pogoršati a kapilari pucati u još većoj meri. Tokom higijenskog tretmana lica obavezno je otvaranje pora. Pore moramo otvoriti kako bi uspešno izvršili komedoeskpresiju. Umesto klasičnog parenja lica vapozonom koristimo drugu metodu za otvaranje pora. Alternativa nam je termo maska, komedogel ili biljna maska.

 

Ovakve maske se kombinuju sa celuloznim papirom ili deluju same po sebi. One ne stvaraju veliku količinu toplote kao što to čini vapozon. Na ovaj način uspešno otvaramo pore bez delovanja prevelike količine toplote, što kuperozna koža može podneti.

Ovakva koža stalno treba da bude zaštićena SPF kremama. U letnjem periodu mogu koristiti spf od 30 ili 50 , a u zimskom periodu spf 5 ili 15.

 

Nega kože sklone crvenilu zahteva korišćenje proizvoda koji sadrže sastojke za umirivanje kože, Gerovital krema za kuperoznu kožu sadrži u sebi Pantenol, Boswellia Serrata i Potassium Glycyrrhizat koji su izvrsni sastojci za prevenciju osipa, kao i smirivanje i regeneraciju kože. Prisustvo ekstrakta semenki kestena u formuli ove kreme povećava otpornost krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju na nivou kože, umanjuje upale i štiti kožu.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs upotrebe hemijskih pilinga

POGLEDAJTE KAKO DELUJE KOKOSOVO ULJE

kako deluje kokosovo ulje