Select Page

KOZMETICKI PREPARATI ZA ORALNU UPOTREBU

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU PURITY

SEMINARSKI RAD

PREDMET: KOZMETOLOGIJA 2

TEMA: Kozmeticki preparati za oralnu upotrebu

PROFESOR: Dragana Sekulović STUDENT :Sonja Manović

Beograd, 2019

SADRŽAJ:

1.Uvod…………………………………………………………………………………………
2. Preparati za negu usne šupljine i čišćenje zuba………………………………………………………………..
3.Uloga i značaj pljuvačke………………………………….…………………………………………….
4. Zubi……………………………………………………………………………………..
5.Vode za usta…………………………………………………………………………
6. Paste za oralnu higijenu…………………………………
7.Preparati za čišćenje zubnih proteza………………………………………………..
8.Literatura………………………………………………………………………………

UVOD

Svima nam je dobro poznato koliko je važna higijena zuba i usta. Oralna higijena je više od prevencije karijesa i parodontitisa i treba je sprovoditi svakodnevno, tokom celog života. Svakog dana nekoliko minuta posvetimo čišćenju zuba i desni, tako investiramo ne samo u oralno, već i u celokupno zdravlje našeg tela. Zdravi zubi i desni su temelj lepog osmeha, koji će nam sigurno pomoći da otvorimo mnoga vrata.

Redovna oralna higijena je veoma važna jer sprečava pojavu karijesa, nekih bolesti desni, održava zube i desni zdravim, štiti od raznih stomatoloških problema, uglavnom plaka i kamenca, koji su glavni uzroci bolesti desni i karijesa.

PREPARATI ZA NEGU USNE ŠUPLJINE I ČIŠĆENJE ZUBA

Pre izučavanja preparata za čišćenje zuba i negu usne šupljine neophodno je poznavati usnu šupljinu kao prostor koji ima značenje organa sa određenom fiziološkom funkcijom i patološkim zbivanjima u njoj.

Usna šupljina ili usta jesu proctor koji spread okružuju i zatvaraju usne, a pozadi se prostire do ulaza u ždrelo, dok su sa strane obrazi. Usna šupljina je obložena sluzokožom. Bažni organi u usnoj šupljini jesu zubi i pljuvačne žlezde.
Tri vrste pljuvačnih žlezda u usnoj šupljini luče najveći deo pljuvačke. To su polovične (glandula submaximalaris), podjezične (glandula sublingualis) i zaušne (glandula parotis).
Produkt njihovog lučenja je tečnost serumskog tipa koji se naziva pljuvačka.

ULOGA I ZNAČAJ PLJUVAČKE

Pljuvačka je mešavina sekreta svih pljuvačnih žlezda. Sveža pljuvačka je beličasta, penušava i viskozna tečnost, pomalo otužnog mirisa I bez ukusa. Količina izlučene pljuvačke zavisi od vrste hrane. Ako je hrana tečna, količina pljuvačke je manja I obrnuto.

U pogledu hemijskog sastava, dokazano je da je voda glavni sastojak pljuvačke. Tako, u 100g pljuvačke ima 99,5g vode, a samo 0,5g neorganskih i organskih materija.

ULOGA pljuvačke je raznovrsna: najznačajnija je baktericidno delovanje, uloga u ishrani i ekskretorna uloga. Pljuvačka ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo.

Prilikom žvakanja hrane pljuvačka pomaže formiranju i gutanju zalogaja. Zalogaj tom prilikom dobija meku konzistenciju i pod uticajem mucina iz pljuvačke postoje klizav i gladak, što olakšava gutanje.
Poznat je ekskretorni značaj pljuvačke. Preko nje se iz organizma izlučuju produkti metabolizma, teški metali i duge toksične supstance.

ZUBI

Zubi su smešteni u vilici, odrastao čovek ima 32 zuba. Osnovni deo zuba sastavljen je od dentina. U kruni zuba, koji izlazi iznad desni, dentin je pokriven slojem gleđi. Gleđ zuba je najtvrđa materija u ljudskom organizmu. Sama gleđ sadrži oko 96% neorganskih materija.

Slika br. 1

VODE ZA USTA

Ovi preparati se koriste za opštu negu usne šupljine. Obično su to vodeno-alkoholni rastvori etarskih ulja, aktivnih supstanci i boja. Kao rastvarač koristi se etanol, kojem se mogu dodati solubilizatori da bi omogućili rastvaranje etarskih ulja.

Od etarskih ulja upotrebljavaju se aetheroleum anisi, menthae, aucalzpti, cynamoni, chamomillae i dr., tj. Ulja sa dezinfektivnim i dezodorantnim delovanjem. Vode za usta često sadrže razblažene ekstrakte taninskih droga. Npr., extractum arnicae, mirhae i dr.
Obično se dodaju ovi antiseptici: benzoeva kiselina, hlorbenzoeva kiselina, estri hidrooksibenzoeve kiseline, a mogu se dodati salol, u malim koncentracijama i blaga antiseptična sredstva.
Vodama za usta dodaju se i korigensi ukusa.
Za bojenje se upotrebljavaju i karamel. Boje biljnog porekla, kao i neke od sintetičkih boja. Izrađuju se u koncentrovanom stanju, a primenjuju razblažene vodom. Sipa se nekoliko kapi preparata u pola čaše vode i time se ispira usna šupljina nekoliko puta.

PASTE ZA ORALNU HIGIJENU

Paste za zube su najvažniji preparati za čišćenje zuba i održavanje higijene usne šupljine. Osnovna funkcija zubne paste je da uklanja ostatke hrane i ostale naslage sa zuba i iz usne šupljine, kao i neugodne mirise i da sprečava nastanak zubnog kamenca. U tehnološkom smislu, pod zubnom pastom podrazumeva se preparat čvrste ili polučvrste konzistencije koji je smesa abraziva, vezivnih, vlažećih sredstava za stvaranje pene, uz dodatak korigensa, konzervansa, antiseptika, boja i drugih pomoćnih materija. Pasta se ceni po tome kako obezbeđuje belinu i sjaj zuba i prema sposobnostima odstranjivanja naslaga i mirisa iz usta. Takođe, ukus paste, penušavost, pa i boja imaju značaja pri izboru paste. U odnosu na namenu, paste imaju različite nazive, a osnovna podela im je na higijenske i medicinske (terapijske).

Slika br.2

PREPARATI ZA ČIŠĆENJE ZUBNIH PROTEZA

Ovi preparati takođe spadaju u domen higijene usne šupljine. Novijeg su datuma i odnose se isključivo na čišćenje i dezinfekciju zubnih proteza. Svrha ovih preparata je da uklone ostatke hrane i sterilišu proteze kako one ne bi bile uzrok neprijatnoh daha iz usta i zapaljenja desni ispod proteza. Sastoje se obavezno od tri komponente a to su oksidacionog sredstva, koje deluje i dezinficijentno, elektrolita i bazne komponente. Osim osnovnih supstanci, ovi preparati sadrže PAM kao solubilizator, najčešće natrijum-laurilsulfat, zatim aromu radi osećaja.

Slika br.3

LITERATURA

1. https://www.dentopedia.info/biblioteka/oralna-higijena/istorijat-paste-za-zube/
2. http://www.stomf.bg.ac.rs/code/navigate.php?Id=366
3. http://www.sensodyne.rs/index.html?gclid=EAIaIQobChMI1bDH-9nD4QIVxxsYCh1B8ATAEAAYASAAEgKkd_D_BwE
4. https://www.belmedic.rs/stomatologija/oralna-hirurgija

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon