Select Page

KOZMETIČKI APARATI - sa nastave na predmetu Elektrotehnika i savremeni aparati u kozmetičkim tretmanima

Kozmetički aparati

Kozmetički aparati, uz preparate koji se koriste u kozmetici, potpomažu njihovu delotvornost i učinak. Kozmetički aparati mogu raditi na principu:

– visokofrekventne struje: darsonval aparat. On denzifikuje, vrši epitelizaciju i pospešuje cirkulaciju pomoću ozona. Utičemo ne samo na kožu, lokalno, nego i na čitav organizam. Na kožu deluje sužavanjem pora. To je veoma važno posle svakog kozmetickog tretmana posebno posle čišćenja, zatezanjem opuštene kože, jačanjem mikrocirkulacije kože sto poboljšava njen ten. Efikasan je i u lečenju akni i rozacee kao i kod proređivanja kose.

-niskofrekventne struje: elektroforeza (jonos). Ona je niskofrekventna naizmenična jednosmerna galvanska struja. Ona pospešuje prodor preparata koje koristimo u tretmanu. Elektroforeza je metod koji se između ostalog koristi u molekularnoj biologiji kako bi se razdvojili fragmenti DNK molekula i utvrdili njihove veličine prema veličinama fragmenata koje su unapred poznate. Elektroforeza, kako samo ime nagovešta, radi na principu električnog polja u kojem se DNK molekul kreće kroz smešu i kraći DNK fragmenti se kreću mnogo brže od dužih fragmenata, jer je kraćim fragmentima lakše da se kreću kroz smešu. 

– ultrazvučnih talasa: ultrazvuk aparat. On svojim talasima pospešuje prodiranje aktivnih supstanci iz preparata u najdublje slojeve kože. Ovi talasi mogu biti kontinuiranog i impulsnog toka.

– lasera: biolaser. On se primenjuje kod perioralnog i periokularnog dermatitisa. Primenjuje se kod bora, strija, hipertrofičnih ožiljaka i celulita. Koristi se za suzbijanje afti, herpesa, opekotina, alopecije, hroničnog ekcema i kontaktnog dermatitisa. 

– invazivnih procedura: mezopen i dermaroler. Oni povređuju kožu mikro ubodima iglica. Na taj način koža dobija informaciju povrede i brže se regeneriše. Idealni su za podmlađivanje. 

– neinvazivnih procedura: aparat za mikrodermodermoabraziju. Za mikrodermoabraziju se koriste kristali, koji pod pritiskom padaju na površinu kože i mehanički skidaju površinski deo kože.

– termo procedura: vapozon i termomaska. Oni zagrevaju kožu lica i na taj način otvaraju pore kako bi izvršili uspešnu komedoekspresiju.

Ako i vi želite da naučite kako se koriste kozmetički aparati pogledajte OVDE