Select Page

KONTAKTNI DERMATITIS

SEMINARSKI RAD

KONTAKTNI DERMATITIS

 

 

 

SADRŽAJ:

 

  1. UVOD
  2. ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS
  3. ALERGIJA NA KOZMETIČKE PROIZVODE
  4. LEČENJE DERMATITISA
  5. ZAKLJUČAK
  6. LITERATURA

 

UVOD

 

Kontaktna alergija ili kontaktni alergijski dermatitis – ekcem, izazvan je alergijskom reakcijom na supstance koje dolaze u kontakt sa kožom pacijenta. Kod osoba koje su preosetljive, ovi kontaktni alergeni izazivaju svrab, crvenilo, sitne mehuriće, a kasnije i perutanje i ljuštenje kože.

Kontaktni dermatitis

U akutnoj fazi ekcema koža postaje crvena i otečena, izrazito svrbi i na njoj se pojavljuju sitni mehurići koji pucaju, stvaraju se kraste i beličaste naslage koje se ljušte. Ukoliko je kontakt sa alergenom stalan ili hroničan, koža postaje zadebljala, zagasito crvena, nekada mrke boje, peruta se, stvaraju se bolne pukotine, a svrab je minimalan, ali stalan ili se pogoršava u naletima.

Kontaktni dermatitis

 

ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS

 

AKD predstavlja reakciju stanične preosetljivosti tipa IV koja ima 2 faze: senzibilizaciju na antigen i odgovor na ponovno izlaganje. U fazi senzibilizacije, alergene hvataju Langerhansove stanice (dendritične stanice epidermisa) koje migriraju u regionalne limfne čvorove gde obrađuju i prikazuju antigen T stanicama. Ovaj proces može biti kratak (6–10 dana kod jako senzibilizirajućih tvari kao što je otrovni bršljan) ili dug (godinama za slabo senzibilizirajuće tvari poput faktora za zaštitu od sunca, mirisa i glukokortikoida). Senzibilizirane T stanice zatim migriraju natrag u epidermis i prilikom ponovnog izlaganja alergenu se aktiviraju, oslobađajući citokine, privlačeći upalne stanice i dovodeći do karakterističnih znakova i simptoma AKD.

Poseban vid kontaktnog dermatitisa – ekcema  se razvija u kontaktu sa nekim biljkama kao što su otrovni bršljan, kao što je već spomenuto,ali i biljke koje se koriste u lekovite svrhe. Na primer, propolis koji je sastojak mnogih lekovitih preparata i koga pronalazimo u mnogim kozmetičkim proizvodima može biti snažan alergen koji kod određenih osoba izaziva ekcem. Činjenica je i da takozvani prirodni kozmetički preparati sa biljnim komponentama, ali i industrijska kozmetika pre svega zbog dodataka parfema i određenih konzervanasa mogu izazvati alergijske reakcije. Najsigurniji su dobro ispitani preparati koji nemaju dodatak parfema i konzervanasa i namenjeni su za osetljivu i alergiji sklonu kožu. Ukoliko postoji sumnja da neki kozmetički preparat izaziva ekcem (lice, kapci, šake, vrat) najbolje je učiniti epikutano testiranje ne samo sa standardnom serijom alergena, već i sa kozmetičkim preparatima koje osoba redovno koristi.

 

Kontaktni dermatitis

 

ALERGIJA NA KOZMETIČKE PROIZVODE

 

Parfemi, losioni i drugi kozmetički proizvodi mogu da izazovu alergiju, i to pre svega mirisi i prezervativi u kozmetički m proizvodima. Zato treba tražiti proizvode označene sa fragrance-free, jer oni ne sadrže mirise. Ukoliko su u pitanju prezervativi u kozmetičkim proizvodima, treba koristiti proizvode bez prezervativa iz domena medicinske kozmetike. Testiranje na kozmetičke proizvode koje osoba koristi, najbolji je način da se utvrdi koji se od njih mogu bezbedno koristiti. Prirodna kozmetika koja sadrži biljne komponente nedovoljno ispitanih svojstava takođe može da bude uzrok kontaktnog dermatitisa.

 

LEČENJE DERMATITISA

 

Pristup svakoj osobi koja ima ekcem je da se najpre pokuša sa pronalaženjem uzroka ekcema, davanjem saveta i informacija o materijama koje treba izbegavati. Ukoliko se radi o blagom osipu kratkotrajna primena kreme sa kortikosteroidom ili imunomodulatorom biće dovoljna, a u slučaju izraženog svraba neophodan je i antihistaminik. Ako se radi o snažnoj reakciji i promenama po celom telu, sistemska imunomodulatorna terapija (kortikosteroidi, fotohemoterapija, i dr.) su neophodni, a ukoliko se javi i sekundarna infekcija, antibiotik je takođe neophodan.

 

ZAKLJUČAK

 

Alergijski kontaktni dermatitis uzrokovan je reakcijom tijela na određeni alergen, a može se javiti u kroničnom i akutnom obliku. U oba slučaja, klinička slika i terapija su jednaki, a razlikuje se samo alergen.

 

Kontaktni dermatitis

 

LITERATURA

 

  1. prirodnolecenje.com
  2. krenizdravo.com
  3. alergijaija.com
  4. opstadermatologija.com

 

 

 

SEMINARSKI RAD

PREDMET: DERMATOLOGIJA

TEMA: KONTAKTNI DERMATITIS

MENTOR: SVETLANA GRUBOR

STUDENT: BABIĆ INES

BEOGRAD,2019

 

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853