+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KNEIPP STAZA

Kneipp staza

Nemački sveštenik Sebastian Kneipp (1821-1897) razvio je širi sistem lečenja vodom različitih temperatura. Sam je bio bolestan od tuberkuloze, pri čemu je subjektivno osetio da mu povremeno, kratko kupanje za vreme zimskog perioda u hladnom Dunavu pomaže, odnosno da temperaturna razlika ojačava njegov imunitet, što mu je kako se veruje pomoglo da pobedi bolest. Upravo je kneipp staza dobila naziv po Sebastianu Kneipp-u.

Njegov sistem lečenja je znatno širi, a bazira se na osnovu razlike u temperaturi tople i hladne vode u rasponu od hladne do vruće, za stimulisanje živaca, krvnih žila, unutrašnjih organa. Svakako je opšte poznato da je svakodnevno tuširanje potrebno nakon tople, završiti sa hladnom vodom, radi postizanja bolje cirkulacije i razbudjivanja organizma, a Kneipp staza bolje i temeljnije iskorištava ovo za organizam čoveka.

Kneipp staza (Kneipp bazeni/korita) sa toplom i hladom vodom  su naizmenično raspoređeni jedan iza drugog, obično dva, jedan sa toplom, a jedan sa hladnom vodom, koji idu u krug, zatvarajući isti. Krug može da bude pravilnog i nepravilnog oblika, kraći i duži. Nije neophodno da Kneipp staza bude kružno raspoređena, već može biti napravljena kao uzdužna staza. Dubina korita kreće se od 20 – 40 cm. Temperatura hladne vode je 15 – 20 C, a tople 40-50 C. Dno korita se obično obasipa sa sitnim i krupnijim kamenjem, sa blagim ivicama, kako se prilikom hodanja ne bi raseklo stopalo.

Cilj hodanja po kamenju jeste, između ostalog, stimulacija refleksne zone na stopalima. Korača se kroz vodu, tako što pri svakom koraku izvučete stopala iz vode i lagano ih uranjate u vodu. Efekat neizmeničnog šetanja na opisani način kroz hladnu i toplu vodu, stimuliše mikro i makro cirkulaciju, što svakako ima višestruku korist po organizam. Krvni sudovi u nogama se neizmenično šire u toploj i skupljaju u hladnoj vodi, što direktno utiče na poboljšanje cirkulacije i dopremanje krvi u sve delove tela i organa.

Smatra se da je upravo slaba cirkulacija, uzročnik mnogih bolesti kao i slabost organizma da se izbori sa već postojećim bolestima. Poboljšanje cirkulacije jača imunitet, koncentraciju, funkcije mozga, utiče da se generalno osećamo bolje i svežije. Efekat korišćenja Kneipp staze, naročito je dobar za osobe sklone oticanju nogu i onima koji imaju problema sa cirkulacijom u nogama. Pored navedenog, korišćenje Kneipp staze ojačava i oslabljene mišiće nogu.

Pored opisane i najčešće zastupljene Kneipp staze, postoje i drugi oblici Kneipp terapija i vidovi poboljšanja cirkulacije, koji ostvaruju sličan efekat.

 

KURS VENTUZA TRETMANA - stare kineske metode efikasne u smanjenju bola i poboljšanju cirkulacije

kneipp staza

VIDI OVDE

SEMINAR REFLEKSOTERAPIJE STOPALA održaće se na AKADEMIJI PURITY 19.11. od 13h-17h - Naučite da pomognete telu da bude u balansu

kneipp staza

VIDI OVDE