+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO ZAŠTITITI KOŽU OD UJEDA INSEKATA

 KAKO ZAŠTITITI KOŽU OD UJEDA INSEKATA

Boraveći u prirodi čovek je potencijalna meta insekata i jedno od glavnih pitanja koja se nameću je kako zaštititi kožu od ujeda insekata. Sezona traje od maja do novembra, a najveći rizik od njihovog ujeda je za vreme suvih i toplih dana u maju, junu i septembru. Navala insekata počinje sa porastom temperature vazduha, jer se oni jako brzo razmnožavaju na temperaturama iznad 20 stepeni. Supstance koje obezbeđuju efikasnu i bezbednu zaštitu kože od ujeda insekata nazivaju se repelenti, a preparati koji ih sadrže nazivaju se repelentni preparati.

Repelenti se definišu kao supstance prirodnog (biljnog) ili  sintetskog porekla koje svojim mirisima odbijaju insekte od domaćina kao potencijalnog izvora hrane. Repelentni kozmetički preparati sadrže repelente u preporučenim koncentracijama, a najčešće se izrađuju u obliku rastvora, sprejeva, hidrofilnih emulzionih losiona ili krema, stikova, gelova, vlažnih maramica i flastera za kožu. Repelenti ne ubijaju insekte već ih samo odbijaju, za razliku od insekticida koji dovode do njihovog uganuća.

Repelenti biljnog porekla, kao kozmetički aktivnu supstancu sadrže najčešće biljna etarska ulja. Najčešće korišćena su etarsko ulje limunove trave, etarsko ulje lavande, geranijuma i sojino ulje. Sva ova etarska ulja imaju znatno kraći period zaštite u odnosu na sintetske supstance. U njihove nedostatke se ubrajaju i to da deluju samo na određenu grupu insekata i to što mogu da iritiraju kožu i dovedu do alergijskih reakcija kože. Prema tome, prirodni preparat ne mora obavezno da znači da je i bezbedan za korisnika.

Repelenti sintetskog porekla su supstance različite hemijske strukture i ima ih mnogo. Sintetski preperati imaju prednost nad prirodnim, jer ako se koriste u propisanim koncentracijama, deluju duže od prirodnih, deluju na veći broj insekata, nisu štetni po zdravlje i manje izazivaju alergijske reakcije na koži.

Evo nekoliko važnih napomena za korišćenje ovih preparata:

– nanositi repelent u tankom sloju i samo na otkrivenu kožu

– ne nanositi preparate na oči, usne i blizu ušiju

– ne koristiti preparat u zatvorenoj prostoriji zbog udisanja

– po dolasku u zatvorenu prostoriju oprati sapunom i vodom

– ukoliko postoji sumnja na neželjenu reakciju, odmah kožu oprati sapunom i vodom

– kod dece koristiti ako je naglašeno da mogu i deca koristiti

– preporuka je da se deca do dve godine štite nehemijskim preparatima

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

VIDI OVDE

LAVANDA U TERAPIJI ETERIČNIM ULJIMA

KAKO ZAŠTITITI KOŽU OD UJEDA INSEKATA

VIDI OVDE