Select Page

KAKO ZAŠTITITI KOSU?

Kako zaštititi kosu

Ako niste znali, UV radijacija oštećuje kosu skoro isto koliko i kožu. Upravo je to jedan od razloga zašto je kosa tokom leta suvlja i oštećena pa se javlja pitanje kako zaštititi kosu? Zato, sledeći put kada budete proveli ceo dan na suncu, u torbu ubacite i sprej sa UV zaštitom kose, bez obzira na to da li imate farbanu ili prirodnu boju kose.

Kada izađete napolje bez SPF zaštite kose, izlažete je riziku posvetljivanja i gubljenja boje, nedostatka vlage i lomljenja. Ovi kratkoročni efekti učiniće vašu kosu beživotnom i dehidriranom, ali dugoročno – vaša kosa će prerano početi da stari. Šta to znači? Kako starimo, volumen kose se smanjuje. E pa, uz štetnost sunčevih zraka, ovo će se dogoditi dosta brže.

Prepoznaćete kosu koja je oštećena od sunca po tome što je suva krhka, lomljiva, sklona cvetanju krajeva i frizz efektu. Boja kose bledi i deluje prošarano.

Kada UV zraci prodru u kutikulu dlake (to je zaštitni, spoljašnji sloj dlake), proizvode se slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja prirodnog pigmenta kose – melanina. Osim njega, dejstvo UV zraka oštećuje i protein kose – keratin, od kojeg je kosa primarno izgrađena. Najbolja zaštita za vašu kosu je ona u spreju, jer se lako nanosi i ne masti kosu.

Nekoliko koraka koji će vam pomoći da zaštitite vašu kosu:

1. Svakodnevna nega

Kako biste se izborili sa oštećenjem od toplote i kako bi vaša kosa izgledala zdrava i jaka, postarajte se da vaš šampon može da uradi sve što je potrebno.

2. Ojačajte kosu

Možete koristiti neki od serum-ulje tretmana koji se ne ispiraju, a koji spajaju restorativne kvalitete seruma za kosu i hranljive benefite ulja. Uz redovnu upotrebu, primena ovih preparata ojačava krtu kosu od lomljenja i sređuje rascvetale krajeve.

3. Izbegavajte sušenje peškirom

Nakon pranja kose, izbegavajte snažno sušenje peškirom, koje može da pogorša oštećenje kutikule. Dovoljno je da kosu nežno uvijete u peškir i ostavite neko vreme da peškir upije višak vode.

4. Zaštitite kosu

Kao i kod svega ostalog, tako je i u ovom slučaju važna prevencija. Da biste zaštitili kosu možete da koristite sprej za zaštitu od toplote, koji se koristi pre stilizovanja kose i predstavlja poseban vid zaštite.

5. Koristite povremeno masku za kosu

Čak i ako pazite i štitite kosu od toplote, postoji više različitih uzroka koji mogu dovesti do oštećenja. Iz tog razloga, ukoliko želite da vam kosa bude lepa i zdrava, trebalo bi da jednom do dva puta mesečno koristite masku za kosu koja će je dodatno nahraniti posle čega će biti mekša i sjajnija.

6. Vodite računa o ishrani ali i o svojim emocijama

Ono što unosimo u organizam svakako se ogleda i na našem telu, koži, noktima, kosi, a isto važi i za emocije. Veseli i pozitivni ljudi imaju poseban sjaj. Emocije utiču i na rad unutrašnjih organa, a to se onda vidi i na telu, stoga pazite čime hranite stomak ali i o čemu mislite!

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI MAKEUP ARTIST

kurs mezoterapije

POGLEDAJTE ZA ŠTA SE SVE KORISTI ĐUMBIR

za šta se sve koristi đumbir