+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO STRES UTIČE NA KOŽU?

Kako stres utiče na kožu

Problemi sa kožom zbog stresa nisu retki, a i odavno su prepoznati u stručnoj javnosti. Ako počnete da pretražujete naučne studije na ovu temu, videćete ogroman broj istraživanja koja potvrđuju vezu između psihosocijalnog stresa i zdravlja kože. Kako stres utiče na kožu, pročitajte u nastavku teksta.

Stres utiče na zdravlje mnogih organa i često ga spominjemo kao jednog od glavnih uzroka oboljenja, pa ni naš najveći organ nije izuzetak. Na koži se efekti stresa ogledaju u vidu akni, crvenila, suvoće, ubrzanog starenja, nezdrave boje tena i drugih posledica. Glavni krivac za ove efekte je kortizol, hormon inflamacije koji se u telu javlja kao odgovor na stresne situacije, ali prekomerno lučenje ovog hormona ima ozbiljne posledice.

Već znamo da u stresnom periodu naš imuni sistem ne može da radi punim kapacitetom, a sada i studije potvrđuju da je u tim uslovima i naša koža podložnija infekcijama. I ne samo to – koža se i sporije oporavlja od oštećenja. Na primer, ova studija je pokazala da studentima u periodu ispita, oštećenja kože sporije zarastaju nego kada su na odmoru.

Kortizol pojačava gubitak vode iz tela, pa hroničan stres može da dovede do dehidratacije kože. Takođe, smanjena je proizvodnja hijaluronske kiseline, što dalje pogoršava suvoću i umoran izgled. Ako vam je koža prirodno suva ili patite od ekcema, stresne situacije mogu dodatno da pogoršaju problem.

U tom slučaju, važno je koži nadoknaditi vlažnost, a naša preporuka je Atopik linija sa optimalnim odnosom sastojaka prirodnog vlažećeg faktora (uree, laktata i mlečne kiseline) i prirodnih ulja sa esencijalnim masnim kiselinama.

Kortizol razara kolagen, čija je osnovna uloga da daje elastičnost i čvrstoću koži. Njegovim uništavanjem koža gubi svoj tonus, počinje da se bora i opušta. Sem toga, kada smo napeti. to se očitava i na našem licu: namršteni smo, bore su nam nabrane, a čelo napeto, što dodatno doprinosi stvaranju linija na koži.

Pod uticajem istog tog kortizola, povećava se stvaranje sebuma, pa se pore lakše zapuše i stvaraju se akne, ili se postojeće pogoršavaju. Da stvar bude još komplikovanija, sve je više studija koje povezuju mikrobiom intestinalnog trakta, to jest, bakterije koje žive u našim crevima, sa brojnim oboljenjima, uključujući i stanja kože. Stres može da poremeti delikatan balans mikroorganizama koji žive u našim organima za varenje, što dalje znači da dolazi do prekomernog rasta određenih sojeva bakterija koji dovode do raznih komplikacija, pa i do akni.

Nemiran san se takođe odražava i na koži. Jedna ili dve neprospavane noći se uglavnom mogu popraviti hranljivom maskom ili serumom, ali nesanica ili nekvalitetan san ostavljaju trajnije posledice na našoj koži. Neke od najočiglednijih su podočnjaci, tamni krugovi oko očiju, siv i umoran ten. San je vreme kada se koža oporavlja i najefikasnije prihvata serume i kreme koje na nju nanosimo, pa sve što ugrožava tih 8 sati mira, ima posledice na naš izgled.

KURS MASAŽE - masaža kao jedan od najdelotvornijih vidova eliminisanja nakupljenog stresa u telu

Kako stres utiče na kožu

VIDI OVDE

ZAŠTO JE BITNA FIZIOTERAPIJA?

fizioterapija

VIDI OVDE