Select Page

Kako se radi specijalni efekti za film

Kako se rade specijalni efekti za film

Kako se rade specijalni efekti za film? Ljubitelji sveta kinematografije posebnu pažnju obraćaju na vizuelne efekte koji ostavljaju najveći utisak. Zbog toga je najbitnija maska koja iziskuje kreativnost, slobodu umetnosti i jasan cilj da film “živi” kroz vremena. Film je vidjenje nečeg novog sa aspekta nadrealnog kroz impresionistički doživljaj zbog kojeg se sve realizuje.
Maska ima i te kako bitnu ulogu prilikom donošenja uloga, bilo glavne ili sporedne. Masku možemo definisati kao način i oblik celokupne slike glumca. Zbog svoje složenosti spada u specijalne efekte bez kojih sam film ne može da se iznese na pravi način. Zbog čega je ona bitna govori nam činjenica da se neprestano usavršava njen izgled.
Dakle, izgled maske diktira jasno odredjen scenario i kostimografija koji pomažu realizatoru maske da dobije jasno vidjenje specijalnih efekata na glumcu. Maske se izradjuju mešavinom gipsa i vode, kao i od gotovih materijala poput lateksa, gline, plastića i mnogo drugih materijala.

Izrada se bazira na uzimanju otiska odredjenog modela, tj.glumca kome treba da se radi maska. Najbolje je uzeti negativ otiska osobe kojoj treba biti namenjena maska, jer u suprotnom maska ne može biti toliko savršena zbog proporcija lica druge osobe.
Na dobijeni kalup, tj.negativ otiska izliva se uz pomoć gipsa koji daje kranji efekat maske na kojoj se kasnije može iscrtavati. Dobijena maska predstavlja pozitiv koji kasnije služi za dalju proceduru. Specijalni efekti sami po sebi zahtevaju strpljenje i odredjeno vreme rada kako bi sve izgledalo po proceduri. Maska na kraju rada dobija svoju formu prema licu modela nakon čega se može uraditi odredjene korekcije.
Izradjena maska tek tada može poslužiti za scenska snimanja koja utiče na kvalitet celokupne scenografije.