Select Page

Kako se radi higijenski pedikir

Kako se radi higijenski pedikir

Higijenski pedikir neguje noge, naroročito stopala, podsecanjem noktiju na nogama, kao i sasecanjem žuljeva. Instrumenti kojima se služi pedikir su makaze, klešta za sečenje noktiju na nogama, turpija za nokte, turpija za zadebljalu kožu na tabanima. Noge nas nose kroz čitav život. Nagradimo ih pravilnom negom, jer zdrava i negovana stopala utiču na zdravlje celog tela. Higijenski pedikir ima osnovni zadatak da zaštiti stopala i nokte, kao i da spreči traumatske promene na njima. Da bismo vodili brigu o svojim stopalima, potrebno je raditi higijenski pedikir jednom mesečno u proseku leti, a zimi jednom u mesec, dva. Obuća koliko god bila kvalitetna, loše može da utiče na naša stopala, a da ne govorimo o lošoj i ne toliko udobnoj obući. Gljivice i bakterije su prisutne svuda, a sigurno ni vi ne zelite da budu prisutne i u vašoj obući. To možete izbeći jedino negovanjem stopala.

Kako se radi higijenski pedikir i šta sam postupak podrazumeva?

Sama nega podrazumeva jednom mesečno da izdvojite oko sat vremena za higijenski pedikir. U proseku minimum osam sati naša stopala provedu u obući. Takođe, u proseku minimum 10 sati u stopala provedu u  čarapama koje takođe ne dozvoljavaju nogama da “dišu”. Zatvaranjem stopala dolazi do pojave gljivica, oštećenja nokatne ploče, zadebljalih peta kao i zanoktica oko noktiju. Higijenski pedir nije samo rešavanje problema, već utiče dosta na sam lepši izgled naših nogu. U letnjem periodu koliko su bitne naše sandale ili papuče toliko je i bitno da naši nokti budu uredni i sređeni.

Sam princip rada podrazumeva oko 15 minuta tople kupke u kadici koja masiraju stopala. U kadici se omekšava koža stopala i omogućava odstranjivanje zadebljale kože. Nakon ovog užitka sledi turpijanje zadebljale kože i piling za ostranjivanje izumrlih ćelija. Takođe se radi otklanjanje zanoktica, sečenje noktiju kao i njihovo oblikovanje. Obavezno se čisti svaki deo nokta i džepovi ispod njih u kojima se skupljaju nečistoće. Higijenski pedikir podrazumeva i opuštajuću masažu koja pospešuje cirkulaciju i oslobađa napetosti u nogama. Nakon toga sledi ulepšavanje nokatne ploče lakovama za nokte, gel lakovima ili gelom za ojačavanje noktiju kao i gelovima u boji.

 

 

 

Saznajte kako da imate ovalne nokte