+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Kako se primenjuju eterična ulja

Kako se primenjuju eterična ulja

 

Kako se primenjuju eterična ulja?

Terapija etericnim uljima biljaka jedna je od najpopularnijih metoda lecenja. Posebno je bitno njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija .Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje. Aromaterapija je bliska masaži i lečenju dodirom, jer ulja pomažu i pojačavaju delovanje ovih metoda isceljivanja i uspostavljanja energetske ravnoteže u čoveku. Eterična ulja vrlo brzo preko kože prodiru u krvotok, koji lekovite čestice raznosi po celom organizmu i donose mu blagotvorni uticaj. Ni jedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Njihova osnovna funkcija je antiseptična, a takođe i nervno-psihološka, bez loših nus pojava, jer ulja uništavaju štetne klice, ali ne oštećuju tkiva organa i nervne ćelije..

Ulja se čuvaju u tamnim bočicama, jer ih svetlost kvari. Takođe je bitno da boce budu dobro zatvorene, da esencije ne bi vetrile. Citrusna se mogu čuvati u frižideru, jer na toplom brzo isparavaju.

Eterično ulje lavande ima snažan umirujući miris, ulje je prozirno zelenožućkasto. Namena mu je svestrana, dobro se meša sa većinom drugih esencija pa je zato nezaobilazno u parfemima. Ima lekovito dejstvo na širok spektar bolesti: ublažava bolove, ima antibiotsko, sedativno i antidepresivno dejstvo, pročišćava, odbija insekte i gamad. Uspostavlja poljuljanu fizičku i psihičku ravnotežu, podstiče imunitet i regeneraciju tkiva i celokupnog organizma. Jedino ulje koje možemo nerazblaženo nanositi na kožu, jer ima snažno antiseptičko dejstvo, pa služi umesto alkohola za dezinfekciju rana, ozleda i opekotina, a uz to ne peče. 

Eterično  ulje lavande dobro se kombinuje sa  drugim eteričnim uljima, žalfija, bor. Takodje se prave razni gelovi ,losioni, kreme. Eterično ulje prave lavande jedino od svih vrsta lavande djeluje izrazito smirujuće, pa tako pomaže kod nervoza, stresa i nesanice.