Select Page

Kako se koristi kokosovo ulje u nezi kose

Kako se koristi kokosovo ulje u nezi kose? Razvitak nege kroz različite vremenske periode dovelo je i do različitih shvatanja i pronalaženja novijih načina da se unapredi. Te tako zbog toga su se pojavili odredjeni preparati koji zahvaljujući otkrivenim dejstvima postaju široko primenjivani u oblasti kozmetologije. Jedan takav preparat je upravo kokosovo ulje koje svoje prve prednosti za kožu i kosu beleži još od davnina. Jos u staroj Indiji se ovakvo ulje koristilo za negu kose te su preparate pravili od biljaka koje su takodje mešali sa kokosovim uljem. Ovakva vrsta ulja po svom sastavu ima veliku prednost jer se može mešati sa raznim biljkama i odredjenim voćem. Gubitak kose se najbolje može rešiti njime uz dodatak limete i groždja.
Kokosovo ulje ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vlažnosti, jer se ne može lako rastvoriti, niti ispariti, te je izuzetno stabilno. Ne dopušta vlazi da nestane, ostavljajući kosu vlažnom i mekom, što sprečava lomljenje kose.

Upotreba kokosovog ulja na kosi pomaže da se smanji gubitak proteina, kako kod oštećene, tako i kod neoštećene kose. Sve prednosti kokosovog ulja jer kokosovo ulje je bogato lauričnom kiselinom, koja ima visok afinitet ka proteinu u kosi, pa lako prodire unutar vlasi, zahvaljujući svojoj maloj molekularnoj težini. Može se koristiti i pre i posle pranja kose.Sve prednosti kokosovog ulja su i rashlađujuće svojstvo: Upotreba kokosovog ulja na glavi i skalpu ima rashlađujuć efekat, te pomaže ukoliko vam izgori glava na suncu, kao i kod osoba koje pate od pojačanog znojenja skalpa.
Kokosovo ulje ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vlažnosti, jer se ne može lako rastvoriti, niti ispariti, te je izuzetno stabilno. Ne dopušta vlazi da nestane, ostavljajući kosu vlažnom i mekom, što sprečava lomljenje kose.Kokosovo ulje je bolji regenerator za kosu nego bilo koji veštački u supermaretu. Upotreba toplog kokosovog ulja čini vašu kosu sjajnom i mekom.
Razne masne kiseline u kokosovom ulju odlično deluju protiv peruti, čak bolje nego bilo koji šampon protiv peruti. Redovna upotreba kokosovog ulja na kosi vam može pomoći da se otarasite peruti zauvek. Kokosovo ulje pomešano sa mlakom vodom i ricinusovim uljem je izuzetno efikasno pri tretiranju peruti. Masirajte skalp i kosu ovom mešavinom za idealne rezultate.
Kokosovo ulje može biti i odlično ulje za oblikovanje kose, jer se topi pri grejanju, a očvrćava pri hlađenju. Dakle, kada ga nanosite na kosu, postaje retko i ravnomerno se nanosi zahvaljujući toploti skalpa. Posle toga, kako kosa dođe u dodir sa vazduhom, ulje na kosi očvršćava, delujući kao gel ili krema za oblikovanje.