Select Page

Kako pripremiti kožu za leto

Kako pripremiti kožu za leto

Svojom niskom temperaturom, kao i vetrom zima srtesno deluje na kožu, posebno suvu i osetljivu, gde je značajno smanjena cirkulacija. Koža postaje gruba, suva i sklona perutanju.
Veoma je važno pripremiti je za izlaganje suncu i visoke temperature, što je ponovo stres za kožu i ima prolongirane efekte u vidu stvaranja bora i starenja kože.
Dolaskom letnjih vrućina, mnogi kreću u osvajanje savršenog preplanulog tena sa željom da ga zadrže što je duže moguće. Izlaganje kože suncu bez predhodne pripreme može imati i negativne posledice.
Kako biste postigli željene rezultate, ali i sačuvali zdravlje svoje kože i organizma, skrenuli bismo Vam pažnju na par saveta koji će Vam pomoći u tome.

Kako pripremiti kožu za leto  i šta treba unositi u organizam?

Da li ste znali da su namirnice narandzaste i crvene boje bogate beta karotenom.
Valjalo bi da u Vaš jelovnik uvrstite što je više moguće namirnica tih boja kao što su : breskva, lubenica, paradajz, nektarina, šargarepa…
Uz to što su bogate beta karotenom, one imaju i blagotvorni antioksidativni efekat na Vaš organizam.
Čitav organizam važno je održavati hidratizovanim tokom letnjih vrućina, ali ne zaboravite da hidrirate i svoju kožu. Nežni piling je idealan tretman za hidrataciju kože, koji će temeljno odstraniti izumrle ćelije, pročistiti pore i ojačati mikrocirkulaciju. Hraniti kožu hidrantnim kremama koje sadrže antioksidanse. Koža postaje vidno zdravija i otpornija na sunce.
Nije dovoljno naneti kremu sa zaštitnim faktorom samo dok se direktno izlažete suncu. Čim temperature malo skoče, započnite sa korišćenjem zaštitnih faktora (najmanje SPF15) u svim situacijama kada ste izloženi dejstvu sunčevih zraka. Alergije na sunce su česta pojava koja obuhvata oko 20% populacije i to nije baš uvek prava alergija već preosetljivost kože na sunce. Ovaj problem je učestaliji kod žena i počinje izmedju 25-te i 35-te godine. Preporučuje se ograničeno izlaganje suncu u periodu od 10 časova do 15 časova, kao i obavezno nošenje naočara za sunce.